Όμικρον: Self-test με μπατονέτα στον λαιμό αντί για την μύτη

Όμικρον: Self-test με μπατονέτα στον λαιμό αντί για την μύτη

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μπορεί να αποτελεί λύση η συλλογή επιχρίσματος με την τοποθέτηση της μπατονέτας του κιτ στο λαιμό και όχι στο ρουθούνι όπως συνηθίζονταν μέχρι σήμερα.

Επειδή τα συμπτώματα φαίνεται να ξεκινούν νωρίτερα σε άτομα που έχουν μολυνθεί με Όμικρον, «υπάρχει πιθανότητα ο ιός να μην αναπτύσσεται ακόμη στη μύτη όταν κάνετε την πρώτη εξέταση», έγραψε στο Twitter ο επιδημιολόγος και ειδικός σε τεστ Μάικλ Μίνα, ένας ένθερμος υποστηρικτής των ταχέων δοκιμών που τώρα είναι επικεφαλής επιστήμονας για την εταιρεία λογισμικού βιοτεχνολογίας eMed.

Ενώ συμφώνησε ότι η προσθήκη της μπατονέτας στο λαιμό «έχει κάποιο σκεπτικό», ο Yuka Manabe, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Καινοτόμων Διαγνωστικών για Λοιμώδη Νοσήματα στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, τόνισε ότι «δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκαν να χρησιμοποιηθούν τα τεστ».

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αποθαρρύνει έντονα την απόκλιση από τις συγκεκριμένες οδηγίες που συνοδεύουν τα κιτ δοκιμών. Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι «έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για την ασφάλεια των πολιτών κατά την αυτο-συλλογή επιχρισμάτων λαιμού, καθώς είναι πιο περίπλοκα από τα ρινικά επιχρίσματα – και εάν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον ασθενή».

Ο Eric Feigl-Ding, επιδημιολόγος και ανώτερος συνεργάτης στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, συμφωνεί με τον Μίνα. «Η Όμικρον είναι πολύ διαφορετική από όλες τις άλλες παραλλαγές», έγραψε στο Twitter. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες στρατηγικές δοκιμών».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Washington Post, athensvoice.gr/