Πέθανε σε ηλικία 93 ετών η Ιταλίδα σκηνοθέτης Λίνα Βέρτμυλερ, η πρώτη γυναίκα που προτάθηκε ποτέ για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας.
Η Wertmüller πέθανε στο σπίτι της στη Ρώμη το πρωί της Πέμπτης.
Της πιστώνεται ότι έφερε επανάσταση στον ιταλικό κινηματογράφο τη δεκαετία του 1970 και είναι περισσότερο γνωστή για τις ταινίες της Seven Beauties και το βραβευμένο Swept Away.
Η Wertmüller έλαβε τιμητικό Όσκαρ το 2019.
Την ίδια χρονιά, τιμήθηκε επίσης με ένα αστέρι στο Hollywood Walk of Fame.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Ντάριο Φραντσεσκίνι δήλωσε ότι η χώρα θρηνεί για τον θάνατο μιας γυναίκας της οποίας το «αδιαμφισβήτητο στυλ άφησε ένα αιώνιο σημάδι στον κινηματογράφο μας - και στον κόσμο -».
Γεννημένη στη Ρώμη το 1928, η Wertmüller είχε ένα παιδικό ενδιαφέρον για τα κόμικς. Αποφασισμένη να ενταχθεί στον κλάδο της ψυχαγωγίας, άρχισε αργότερα να περιοδεύει με μια μικρή θεατρική ομάδα ως κουκλοπαίκτης.
Η καριέρα της στον κινηματογράφο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 και προσλήφθηκε και καθοδηγήθηκε από τον θρυλικό σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι.
Η Wertmüller - αργότερα γνωστή για τα θεάματά της με λευκό πλαίσιο - κέρδισε το πρώτο της βραβείο το 1963 με το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, The Basilisks. Η ταινία είχε μια μουσική παρτιτούρα που δημιουργήθηκε από τον διάσημο Ιταλό συνθέτη Ένιο Μορικόνε.
Η κωμωδία-δράμα της Swept Away του 1974, που αφηγείται την ιστορία μιας πλούσιας γυναίκας της οποίας οι διακοπές με γιοτ ανατρέπονται καθώς εγκλωβίζεται σε ένα έρημο νησί με ένα μέλος του πληρώματος του σκάφους, κέρδισε βραβείο ξένης ταινίας στις ΗΠΑ. Ανακατασκευάστηκε 27 χρόνια αργότερα από τον Γκάι Ρίτσι και τη Μαντόνα.
Το 1977, η Wertmüller έγραψε ιστορία όταν έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ταινία Seven Beauties. Γραμμένο από την Wertmüller, αφηγείται την ιστορία ενός Ιταλού που εγκαταλείπει τον στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αιχμαλωτίζεται από τους Γερμανούς και στέλνεται σε ένα στρατόπεδο φυλακών.
Η Wertmüller γεννήθηκε ως Arcangela Felice Assunta Wertmüller von Elgg Spanol von Braueich.
Με πληροφορίες από BBC