86 θάνατοι, 630 διασωληνωμένοι, τα μέτρα για την μετάλλαξη Μποτσουάνα

86 θάνατοι, 630 διασωληνωμένοι, τα μέτρα για την μετάλλαξη Μποτσουάνα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 914.824 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 113 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.674 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 86, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.779 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630 (59.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 506 (80.32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (19.68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.487 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 483 (ημερήσια μεταβολή -5.48%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 446 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αυστηρό υγειονομικό πλαίσιο για τους ταξιδιώτες από την Αφρική ώστε να μην περάσει στη χώρα η μετάλλαξη της Μποτσουάνα αποφάσισε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

Οπως είχε προαναγγείλει και ο Θάνος Πλεύρης λίγο νωρίτερα, η Ελλάδα θα πάει στη σκληρή γραμμή για τις ταξιδιωτικές οδηγίες από τη νότιο Αφρική, μετά την εμφάνιση της ανησυχητικής μετάλλαξης της Μποτσουάνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή εισηγείται τα εξής:

Οι ταξιδιώτες από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Λεσότο, Ναμίμπια, Εσουατίνι και Ζαμπίμπια

α. Να ταξιδεύουν στην Ελλάδα μόνο για σοβαρούς λόγους

β. Να ταξιδεύουν στην Ελλάδα εφόσον έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια.

γ. Θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.

δ. Θα μπαίνουν σε 10ήμερη καραντίνα μετά την άφιξή τους.

δ. Θα υποβάλλονται σε τριπλό PCR τεστ, ένα πριν το ταξίδι, ένα μετά και ένα κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

ΕΕ: Σύσταση για διακοπή των συνδέσεων με χώρες όπου εντοπίσθηκε η μετάλλαξη της Μποτσουάνας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις συνδέσεις με χώρες στην οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-COV-2.

Η σύσταση της Κομισιόν δεν είναι δεσμευτική, αφού οι αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Για τον λόγο αυτόν θα συζητήσουμε νωρίς το απόγευμα κατά την συνάντηση όλων των χωρών μελών την εισαγωγή μέτρων το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.