Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τον Μητσοτάκη γιατί δεν αποδέχεται τις προτάσεις του.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τον  Μητσοτάκη γιατί δεν αποδέχεται τις προτάσεις του.

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη εν μέσω «σαρωτικού κύματος ακρίβειας» δείχνει την «αδυναμία του να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και την υπαρξιακή αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που γίνεται με πρωτοβουλία του, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα «την κρίση ακρίβειας και την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

«Όχι κ. Μητσοτάκη, δεν ”πουλάει” η ακρίβεια, πονάει», τόνισε, σχολιάζοντας την πρωτολογία του πρωθπυουργού. Υποστήριξε ότι το τετράπτυχο της στάσης της κυβέρνησης σκιαγραφείται από: «Έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης. Προχειρότητα. Εμμονή σε παρωχημένες ιδεοληψίες και αποτυχημένες συνταγές. Εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων».

Είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε θέσει με ερώτηση το ζήτημα της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες από τον Φεβρουάριο όσο και τον Ιούλιο και πως από το 2020 φορείς της οικονομίας αναδείκνυαν το πρόβλημα. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν είχε πάρει καν χαμπάρι τι έρχεται», σχολίασε. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι από τον Σεπτέμβριο εξήγγειλε μέτρα με πανηγυρισμούς και μετά από τρεις μέρες που αποδεικνύονταν «ανεπαρκή», εξήγγειλε νέα μέτρα, «πρώτα 9 ευρώ, μετά 18 και μετά 39 ευρώ επιδότηση σε λογαριασμούς που αυξάνονται όμως από 80% ως 150%». Σημείωσε ότι ο μέσος πολίτης παρακολουθεί την «κατασκευασμένη προπαγάνδα» περί «δήθεν γενναίων μέτρων» «και νομίζει ότι βρίσκεται αλλού, ιδίως όταν έρχεται ο λογαριασμός στο ρεύμα, όταν πάει στο σούπερ μάρκετ, όταν έρχεται η τρίτη εβδομάδα του μήνα και το εισόδημα στερεύει». Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «είπε στη ΔΕΘ πως με τα ”ψίχουλα” που ανακοίνωσε δεν θα αυξηθεί ο λογαριασμός στο ρεύμα, μετά μας είπε ότι δήθεν αν δεν τα είχε δώσει θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερες οι αυξήσεις». «Τώρα μας λέτε ότι δεν φταίτε εσείς αλλά η παγκόσμια κρίση», είπε, τονίζοντας ότι και η πανδημία και η κλιματική και η ενεργειακή είναι παγκόσμιες κρίσεις, όμως «δεν μπορεί να είμαστε παντού χειρότεροι και να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς που κυβερνάτε».

Ο κ. Τσίπρας ρώτησε τι έχει κάνει τόσους μήνες η κυβέρνηση για να παρέμβει στους μηχανισμούς ρύθμισης της αγοράς και τι έλεγχοι γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη ΓΓ Προστασίας Καταναλωτή, τι κάνουν η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σχολίασε ότι όμως η κυβέρνηση παρενέβη αλλάζοντας την ηγεσία της Επιτροπής πριν τη μέση της θητείας της προηγούμενης προέδρου. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι μαθαίνει πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ζητήσει προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για να κάνει ελέγχους για καρτέλ και εναρμονισμένες πρακτικές στις τηλεπικοινωνίες -όπου «και εκεί είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια σε όλη την Ευρώπη»- και «εσείς αρνείστε». «Αυτό το κρυφτούλι των ευθυνών δε θα το ανεχτούμε», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «είτε εκείνος δεν θέλει να κάνει ελέγχους και παρεμβάσεις, είτε θέλει αλλά το σύστημα Μαξίμου και υπουργείου Ανάπτυξης δεν τον αφήνουν, το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό: Τα καρτέλ είναι ανεξέλεγκτα και οι εναρμονισμένες πρακτικές λειτουργούν σε βάρος των καταναλωτών σε μια περίοδο σαρωτικής ακρίβειας».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «την ώρα της πιο σκληρής ενεργειακής κρίσης» έχει αφήσει τα ολιγοπώλια στην ενέργεια να αλωνίζουν, και μετατρέπει τη ΔΕΗ από πρωταγωνιστή σε κομπάρσο». Έτσι, συνέχισε, η ΔΕΗ αντί να κρατά χαμηλά τις τιμές στον ανταγωνισμό για να προστατεύει τον καταναλωτή, «τώρα κάνει ακριβώς το αντίθετο, πρωταγωνιστεί σε ένα ανεξέλεγκτο ράλι αυξήσεων, που δήθεν μετά έρχεστε να ανακόψετε με ”ψίχουλα”, ψέματα και μνημειώδη προχειρότητα». «Είστε εξαιρετικά πρόχειροι όταν πρόκειται να προστατεύσετε τους καταναλωτές, αλλά εξαιρετικά εργατικοί όταν είναι να βγάλετε στο σφυρί τα ασημικά του κράτους», σχολίασε. Είπε ότι εν μέσω ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την εκχώρηση της ΔΕΗ και των δικτύων της «και μάλιστα μια βδομάδα μετά την ομιλία σας στη ΔΕΘ, όπου αποκρύψατε τον σχεδιασμό». Είπε ότι «αυτό το deal δεν το ρύθμισε η αγορά» και πως «δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή ένα fund ελέγχει και τον χώρο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και τον χώρο της ασφάλισης και τη ΔΕΗ, σε συνεργασία με άλλα funds».

Σχολίασε πως «ό,τι δε κατάφεραν οι δανειστές με τα μνημόνια, στο φως της ημέρας, με εκβιασμούς και με αφόρητες πιέσεις, επειδή δεν το επιτρέψαμε εμείς, ήρθατε εσείς και το κάνατε νύχτα». Σε υψηλούς τόνους μίλησε για «κυβέρνηση των deals: στην εργασία, στο ασφαλιστικό, στην υγεία, στην παιδεία, στα εξοπλιστικά». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δούλευε αυτό το σχέδιο για τη ΔΕΗ εδώ και δύο χρόνια. Είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο ‘19 ανακοίνωσε τη μείωση στον ΦΠΑ στην ενέργεια από 13% στο 6% «κι εσείς με το που εκλεγήκατε εξαφανίσατε αυτή τη μείωση από τον καταναλωτή καθώς αυξήσατε το κόστος της ενέργειας». «Αυτή η αύξηση του κόστους ενέργειας σήμαινε και αύξηση του περιθωρίου κέρδους των ανταγωνιστών τής ΔΕΗ, λόγω δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, και φυσικά μείωσε αντί να ενισχύσει τον ανταγωνισμό», τόνισε. Σημείωσε ότι σε τέτοιο περιβάλλον δεν αποτελεί έκπληξη ότι παρατηρήθηκαν γενικευμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας από την πλευρά των προμηθευτών στο μεγαλύτερο μέρος του 2020, όπου, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, έφτασαν να πωλούν ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρεμπορική τιμή. Επί παραδείγματι είπε ότι τον Απρίλιο του 2020, η ΔΕΗ αγόραζε 28 ευρώ τη μεγαβατώρα από την αγορά και την πουλούσε 110 ευρώ και «πανηγυρίζατε ότι δήθεν εξυγιάνατε τη ΔΕΗ και δίνατε χρυσά μπόνους στα γαλάζια παιδιά που βάλατε στη διοίκηση, έως και εξαπλάσια μεγαλύτερη αμοιβή στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι γύρω από όλα αυτά η ΡΑΕ μοιάζει με πιανίστα στο σαλούν που συνεχίζει να παίζουν πιάνο παρά το πανδαιμόνιο. «Ούτε φαινόμενα αισχροκέρδειας βλέπει, ούτε κάτι μεμπτό στις διαδικασίες εκχώρησης της ΔΕΗ, ούτε και στην παραχώρηση φυσικών μονοπωλίων όπως η ΔΕΠΑ Υποδομών (...) ή το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ένα αυστραλιανό fund που σας ζητάμε τη σύμβαση, αλλά δεν την καταθέτετε στη Βουλή». «Να λοιπόν γιατί σήμερα μετά από δύο χρόνια κατά τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο παζάρι για τη ΔΕΗ, η Ελλάδα -εν μέσω ενεργειακής κρίσης- είναι πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή του ρεύματος», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι την περασμένη Πέμπτη η τιμή χονδρικής έσπασε οποιοδήποτε προηγούμενο ρεκόρ πανευρωπαϊκά, 276 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε σε παραδείγματα: Σε φούρνο στην Καλλιθέα τελική επιβάρυνση 600 ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο λογαριασμό. Αρτοποιός από το Αίγιο, τον ένα μήνα πλήρωσε ρεύμα 1.400 ευρώ, τον επόμενο με σχεδόν ίδια κατανάλωση, 3.270 ευρώ, δηλαδή 133% πάνω, 1.870 ευρώ επιπλέον κόστος. Αγρότης από τη Λάρισα, είδε στο τελευταίο λογαριασμό επιβάρυνση μετά τις εκπτώσεις 1.556 ευρώ. Αγρότης από τη Κρήτη, επιβάρυνση 1.762 ευρώ. Ανέφερε ότι αυτά είναι από λογαριασμούς «που έχουμε στα χέρια μας» και ότι μάλιστα τα ποσά δεν έχουν και την επιβάρυνση του ΦΠΑ. Συνεχίζοντας με παραδείγματα, ανέφερε: Νοικοκυριό στην Εύβοια, για κατανάλωση τετραμήνου, ρεύμα 222 ευρώ και προσαυξήσεις 241 ευρώ. Εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη για ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο, ρεύμα 697 ευρώ, ρήτρα αναπροσαρμογής 620 ευρώ και τελική επιβάρυνση 376 ευρώ. Οικογενειακή ξενοδοχειακή επιχείρηση στο Ηράκλειο, για το ρεύμα του Αυγούστου, κατανάλωση ρεύματος 2.400, ευρώ επιβάρυνση μετά τις εκπτώσεις 918 ευρώ.

«Φανταστείτε να έρθει ο λογαριασμός που αντιστοιχεί στη ρήτρα Οκτωβρίου και Νοεμβρίου που κάναμε αρνητικό high score στην Ευρώπη», σχολίασε, ρωτώντας τον πρωθυπουργό αν σε αυτούς τους πολίτες έχει να πει ότι «η οικονομία καλπάζει». «Αυτό που πληρώνει η μέση οικογένεια σήμερα είναι το επιπρόσθετο κόστος της πολιτικής Μητσοτάκη, είναι επιζήμιος αυτός συνδυασμός προχειρότητας και επιμονής στην εξυπηρέτηση συμφερόντων», «ευημερεί η προπαγάνδα σας και δυστυχούν οι άνθρωποι», τα έξοδα διαρκώς αυξάνονται», είπε, προσθέτοντας ότι το αίσθημα που αφήνει η θητεία της κυβέρνησης στην πλειοψηφία είναι η «απόγνωση».

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν αποδέχεται τις προτάσεις του. Τον ρώτησε γιατί, εφόσον προεκλογικά έλεγε ότι θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης, δεν τον αυξάνει 12% σήμερα αφού έχουμε 6,5% ανάπτυξη. Ρώτησε γιατί δεν φέρνει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κατώτατα όρια της ΕΕ, δηλαδή μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%. «Γιατί δεν το υλοποιείτε; Μόνο έρχεστε για να δώσετε δήθεν μέρισμα στους συνταξιούχους που εξαπατήσατε τρεις φορές, για να δώσετε 250 ευρώ ”φιλοδώρημα”... Καλώς το κάνετε, θα το ψηφίσουμε, αλλά εμείς είχαμε φέρει τη 13η σύνταξη, φέρτε τη πίσω λοιπόν», προσέθεσε. Επιπλέον ρώτησε γιατί δεν προχωρά στη μείωση του ΕΦΚ όσο διαρκεί η κρίση για όλους τους αγρότες, αλλά μόνο για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Πρότεινε επίσης διαγραφή μέρους των οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, που δημιουργήθηκαν στη πανδημία, ενώ ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί δεν προχωρά σε αυστηροποίηση των ελέγχων για φαινόμενα αισχροκέρδειας από τη ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού και γιατί δεν αντιγράφει τη γαλλική περίπτωση όπου η γαλλική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού ανακοίνωσε απαγόρευση διακοπών ρεύματος κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω απλήρωτων λογαριασμών.

«Τίποτα από αυτά δεν θα υιοθετήσετε», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Μας ρωτάτε αν κάποια μέτρα που έρχονται πολύ αργά και είναι κατώτερα των αναγκών της κοινωνίας θα τα ψηφίσουμε. Προφανώς οτιδήποτε φιλολαϊκό θα υποστηρίξουμε», είπε, «αυτό όμως που δεν πρόκειται να υποστηρίζουμε είναι την κοροϊδία σας, γιατί ούτε θέλετε ούτε μπορείτε να βάλετε πλάτη για να ικανοποιηθούν οι κοινωνικές ανάγκες σε περίοδο κρίσης, γιατί είστε εγκλωβισμένος στις δεσμεύσεις και τις ιδεοληψίες».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πάλη του λαού μπορεί να άρει το «αδιέξοδο που εσείς δημιουργήσατε», σχολιάζοντας: «Στον επόμενο τόνο η ώρα δεν θα είναι ώρα Μητσοτάκη, αλλά η ώρα του λαού. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθείτε, τόσο το καλύτερο για τη χώρα και την κοινωνική πλειοψηφία».

Ο Μητσοτάκης λέει ότι η ακρίβεια είναι προσωρινή, όπως έλεγε ότι νίκησε την πανδημία

«Ο πρωθυπουργός είναι αρνητής της πραγματικότητας», ανέφερε στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη η ανησυχία μεγάλωσε και σε μένα αλλά και στον μέσο πολίτη που παρακολουθεί, που βλέπουν την ακρίβεια να τους πνίγει αλλά και στους επιχειρηματίες και στους εργαζόμενους. Η ανησυχία μου μεγάλωσε ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι η ακρίβεια θα είναι προσωρινή. Το ίδιο που μας έλεγε και για την πανδημία, ότι νικήσαμε, ότι πάμε στο τελευταίο μίλι. Και αυτό όταν η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει δημοσίως ότι η ακρίβεια είναι εδώ και ήρθε για να μείνει και η άνοδος στις τιμές της ακρίβειας θα διαρκέσουν περισσότερο από την πανδημία...Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αγωνία μου όταν βλέπω το προσχέδιο του προϋπολογισμού και βλέπω ότι οι κοινωνικές δαπάνες για την ενίσχυση των νοικοκυριών είναι μηδέν» είπε ο κ. Τσίπρας. Συνεχίζοντας και απαντώντας στον πρωθυπουργό είπε: «Το μερίδιο του ΑΕΠ που πηγαίνει στους μισθούς στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια μειώνεται, τώρα είναι 34% έναντι 48% στην ΕΕ... Το μεγαλύτερο μέρος των φοροαπαλλαγών που ανακοινώσατε μετά τις εκλογές -με τα 37 δισ. που σας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ-, πήγε στα υψηλά εισοδήματα».

Απάντησε και στο επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι η οικονομία καλπάζει ρωτώντας: «Εάν η οικονομία καλπάζει γιατί δεν στηρίζετε νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Γιατί ο κ. Σκυλακάκης παγώνει πληρωμές ΕΣΠΑ; Γιατί πέσατε τόσο έξω στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης; Λέγατε ότι το 2021 θα έχουμε απορροφητικότητα 2,6 δισ. Στο μεσοπρόθεσμο είπατε ότι τελικά θα έχουμε 1,6 δισ. Τελικά, θα έχουμε μετά βίας 150 εκατ. ευρώ...Προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τη μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ, το πάγωμα στο σύνολο των αγροτών. Αφού η οικονομία καλπάζει γιατί δεν τα εφαρμόζετε; Ένα μέσο νοικοκυριό, αν εφαρμοζόταν αυτό που εφαρμόστηκε στην Ισπανία και προτείναμε με τροπολογία για τη μείωση του ΕΦΚ και απορρίψατε, θα πλήρωνε τουλάχιστον 300 ευρώ λιγότερα...Με την τροπολογία που προτείναμε για την αμόλυβδη, θα πλήρωνε τουλάχιστον 25 ευρώ λιγότερα σε κάθε γέμισμα, 100 ευρώ το μήνα...Η Κομισιόν προτείνει αναστολή πληρωμών για ευάλωτους καταναλωτές, όχι ρευματοκοπές, μείωση ΕΦΚ και έλεγχοι στα καρτέλ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δύο τροπολογίας ενσωματώνοντας τις προτάσεις της Κομισιόν και τις καταψηφίσατε...Η πολιτική σας είναι ταξική, μεροληπτεί υπέρ του 1% της ελληνικής κοινωνίας και όλοι οι υπόλοιποι πληρώνουν την κρίση...Ανησυχώ για την ανεπάρκειά σας, γιατί είσαστε αρνητής της πραγματικότητας, ανησυχώ γιατί έχουμε έναν πρωθυπουργό που τον ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνία».

Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είπε ότι θα έπρεπε να κάνει πιο αποφασιστική παρέμβαση για τον έλεγχο των καρτέλ. «Δεν μπορεί τρεις μήνες μετά την κορύφωση των τιμών η απάντηση σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι συστήνουμε ομάδες εργασίας για να εξετάσουμε το φαινόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απάντησε στον πρωθυπουργό και για το θέμα της ΔΕΗ και το επιχείρημα του για την αύξηση της τιμής της μετοχής: «Οι καταναλωτές που πληρώνουν τους λογαριασμούς παίρνουν μέρισμα από την αύξηση των μετοχών της ΔΕΗ; Και αφού ανεβαίνει τόσο πολύ η τιμή της μετοχής γιατί πουλήσατε και μάλιστα χωρίς συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου;».

Κλείνοντας επανέλαβε ότι είναι ανήσυχος γιατί «όσο η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη στις ιδεολογικές εμμονές και στις αποφάσεις και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα». Απαντώντας στον πρωθυπουργό που του είπε ότι δεν θα ανεχθεί απειλές από κανέναν (για το θέμα με το κέντρο εκπαίδευσης αεροπορίας στην Καλαμάτα), ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν απειλώ κανέναν ούτε επενδυτή ούτε υπηρεσιακό παράγοντα. Έχω ευθύνη όμως όταν σπαταλιέται το δημόσιο χρήμα, όταν κλείνετε συμφωνίες με 1 δισ. υπερκοστολόγηση για την Καλαμάτα, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυριανός πρωθυπουργός να έρχομαι εδώ και να σας καταγγέλλω».

ΑΠΕ-ΜΠΕ