Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, 450 εκατ, πάσχουν από ψυχικές διαταραχές

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, 450 εκατ, πάσχουν από ψυχικές διαταραχές

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου, και αποτελεί μια πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Ψυχική Υγεία (World Federation for Mental Health – WFMH) με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού πάνω σε σημαντικά θέματα ψυχικής υγείας. To θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι «Η Ψυχική Υγεία σε έναν άνισο κόσμο».

Για τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, το στίγμα και οι διακρίσεις που συχνά αντιμετωπίζουν, αποτελούν βασικές αιτίες για την άνιση πρόσβασή τους σε βασικούς τομείς, όπως της υγείας, της εκπαίδευσης, της εργασίας, και της κοινωνικής ζωής.

Μύθοι και στερεότυπα γύρω από τις ψυχικές διαταραχές
Οι μύθοι και τα στερεότυπα γύρω από τις ψυχικές διαταραχές, οδηγούν στον φαύλο κύκλο του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, γεγονός που επιβαρύνει την κατάστασή τους, αποτρέπει την αποκατάσταση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και ενισχύει τις ανισότητες.

Αντιθέτως, η κοινωνική αποδοχή, η πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάσταση και συμμετοχή στην κοινωνική ζωή, αποτελούν προϋποθέσεις για την ισότιμη αντιμετώπιση των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Έτσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το έργο «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας» και η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Σακελλαρόπουλος στέλνουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα:

qqxqkhexgl6160279560e40

«Οι ταμπέλες δεν προορίζονται για τους ανθρώπους»

Πηγή: In.gr