Βαθύς κοινωνικός διχασμός για τα μέτρα, σύσσωμη η αντιπολίτευση κρατάει ουδετερότητα για τα εμβόλια

Βαθύς κοινωνικός διχασμός για τα μέτρα, σύσσωμη η αντιπολίτευση κρατάει ουδετερότητα για τα εμβόλια

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας για τους ανεμβολίαστους είναι πως πάνω από το 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ-Covid δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Βαθύς κοινωνικός διχασμός
Ωστόσο, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως τα περιοριστικά για τους ανεμβολίαστους μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, η αντιπολίτευση εξαπολύει σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης για διχαστικές πρακτικές που εξοντώνουν οικονομικά μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού. Παράλληλα η αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση ότι πίσω από το δίπολο εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι επιχειρεί να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες για την μη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας χωρίς ίχνος αυτοκριτικής είναι τόσο λάθος που θέτουν τις βάσεις για τον πιο βαθύ κοινωνικό διχασμό, οικονομική εξαθλίωση των πολιτών, κατάρρευση του ΕΣΥ και νέα έξαρση της πανδημίας» ήταν η χαρακτηριστική αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για «ομολογία παταγώδους αποτυχίας του κ. Μητσοτάκη» σε ότι αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Αποτυχία και βρώμικο παιχνίδι
Για ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης έκανε λόγο και το ΚΙΝΑΛ τονίζοντας ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τους ανεμβολίαστους θα κριθούν στην πράξη από τον έλεγχο για την εφαρμογή των μέτρων, κάτι που όπως τόνισε η Χαριλάου Τρικούπη μέχρι σήμερα δεν γινόταν.

Στην ίδια λογική περί ποινών ουσιαστικά για τους ανεμβολίαστους αντί της στήριξης του εμβολιαστικού προγράμματος και της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας αντιμετώπισαν τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας το ΚΚΕ που μίλησε για βρώμικο παίχνίδι της κυβέρνησης με το εμβόλιο και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τον αυταρχισμό «τσιμεντώνει» όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.

«Η κυβέρνηση επιμένει να μετακυλίει τις τεράστιες ευθύνες της στο λαό, παίζοντας ένα βρώμικο παιχνίδι εις βάρος του, μετατρέποντας το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης, σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και ευκαιρία για τους ιδιωτικούς ομίλους να αυξήσουν την πελατεία τους», αναφέρει το ΚΚΕ.

Έκθετο το σύστημα Υγείας στο 4ο κύμα
Παράλληλα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επιτίθενται στην κυβέρνηση ότι με τα μέτρα που ανακοίνωσε και δρομολογεί ουσιαστικά αφήνει έκθετο το δημόσιο σύστημα υγείας στις πιέσεις του 4ου κύματος της πανδημίας.

«Αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις, μετά τις συζητήσεις για κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων, εγκληματεί πετώντας εκτός εργαζόμενους με κίνδυνο κατάρρευσής του εν μέσω μεγάλης αναζωπύρωσης της πανδημίας» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΚΚΕ από την πλευρά του ανέφερε:

«Λες και είμαστε στο 1ο και όχι βαθιά μέσα στο 4ο κύμα της πανδημίας, που φούντωσε και λόγω της εφαρμογής των πρωτοκόλλων των τουριστικών ομίλων, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας, προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές».

Δωρεάν test για όλους
Στο πλαίσιο αυτό επανέρχεται η κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα του testing για το οποίο ζητείται να παρέχεται μαζικά και δωρεάν σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους προκειμένου να υπάρχει ουσιαστικός επιδημιολογικός έλεγχος.

Πάντως η ΝΔ συντήρησε την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι με την αντίδρασή του στις ανακοινώσεις Κικίλια ουσιαστικά κλείνει το μάτι στους ανεμβολίαστους.

Κλείνει το μάτι
«Δεν μας προξενεί πλέον απολύτως καμία εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά «κλείνει το μάτι» στους αντιεμβολιαστές. Με διάφορα προσχήματα, ψιθυρίζει αυτά που διαρκώς κραυγάζει ο κ. Πολάκης» τονίζει η ΝΔ.

Τα κυβερνητικά στελέχη πάντως συνέχισαν να επιχειρηματολογούν υπέρ του μπλόκου σε σειρά κοινωνικών και άλλων δραστηριοτήτων για τους ανεμβολίαστους στο φόντο των ανακοινώσεων του υπουργείου Υγείας.

Οι επιλογές του καθενός έχουν κόστος
«Η έξαρση της μετάλλαξης «Δέλτα» που παρατηρείται και στην Πατρίδα μας και πλήττει κυρίως τους ανεμβολίαστους, δημιουργεί την υποχρέωση στην Πολιτεία να αντιδράσει. Υπάρχει μία μερίδα κόσμου, που επιμένει στο να μην εμβολιάζεται» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε:

«Οι επιλογές του καθενός έχουν και ένα κόστος. Σκοπός είναι να καταλάβουν όλοι ότι το Κράτος, η Πολιτεία μέχρι ενός ορισμένου σημείου μπορεί να διαθέτει πόρους, δυνάμεις, ενέργεια, για να τους πείσει και τους εξασφαλίσει όλους».

Από την δική του πλευρά ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σημείωσε ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες έχουν 13 φορές λιγότερες πιθανότητες να διασωληνωθούν τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Μια βασική διαφορά στη διαχείριση του συστήματος Υγείας σε αυτή τη φάση της πανδημίας, είναι ότι χάρη στο εμβόλιο δεν θα μετατρέψουμε ξανά τα νοσοκομεία μας σε κατά προτεραιότητα χώρους περίθαλψης όσων νοσούν βαριά από COVID.

»Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά καθώς το αντίθετο θα ήταν άδικο και λάθος υγειονομικά απέναντι στην πλειονότητα των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί, νοσούν από άλλες ασθένειες και βεβαίως έχουν δικαίωμα σε ισότιμη πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας και σωστή περίθαλψη».

In.gr