Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για τους πυρόπληκτους

Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για τους πυρόπληκτους

Tο πακέτο των μέτρων για την ανακούφιση των πυρόπληκτων εισηγήθηκε προ ολίγου στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι:

– Από αύριο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κάθε έκταση που κάηκε κηρύσσεται αναδασωτέα.

– Αναστέλλονται οι οφειλές και οι φορολογικές υποχρεώσεις όλων όσων επλήγησαν. Κάτοικοι και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τη φωτιά απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, αναστέλλονται οι ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους, όπως και οι πλειστηριασμοί, και καθιερώνεται επιδότηση ενοικίου ύψους έως 500 ευρώ μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους. Ειδικά για τους δυο Δήμους της βόρειας Εύβοιας η αναστολή αυτή θα ισχύσει για όλους τους κατοίκους- ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι έχουν πληγεί- καθώς κρίνουμε ότι συνολικά η περιοχή αυτή έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά.

– Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές. Και άμεση προκαταβολή 20.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό φθοράς κάθε κτιρίου.

Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται με μία απλή αίτηση από τις 18 Αυγούστου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Με εκταμίευση λίγες μέρες μετά. «Αρα με μία αίτηση, με ένα κλικ, ο υποψήφιος δικαιούχος θα μπορεί να καταθέτει τα στοιχεία του και πολύ σύντομα να λαμβάνει την κρατική ενίσχυση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τις επιχειρήσεις
Οι πληγείσες επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών τους, με το 20% να δίνεται ως προκαταβολή. Για τα δε ακίνητά τους θα λαμβάνουν αμέσως προκαταβολή 22.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές τους.

Οι αγροτικές, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτίρια, θα μπορούν και αυτές να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές. Επιπλέον, θα μπορούν να λάβουν και ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για τις καλλιέργειές τους, ανάλογα με την έκταση. Και αυτό πέραν των αποζημιώσεων που θα χορηγήσει ο ΕΛΓΑ για την παραγωγή τους.

«Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πολλή και εντατική δουλειά, είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι οφείλουμε ειδικά για την Εύβοια να σχεδιάσουμε ένα νέο ξεκίνημα γι αυτό συγκροτείται ειδική Επιτροπή που θα σχεδιάσει όχι την επόμενη αλλά τη μεθεπόμενη μέρα, όπως χαρακτηριστικά είπε, με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Έναν άνθρωπο που ανέλαβε μεταξύ άλλων την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τον καταστροφικό σεισμό κι έχει το όραμα αλλά και τις γνώσεις να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας».

Καθημερινή

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα εδώ