Λήμνος η ήρεμη δύναμη του Αιγαίου

Λήμνος η ήρεμη δύναμη του Αιγαίου

Μια ξεχωριστή κατηγορία νησιών στην Ελλάδα είναι τα ακριτικά νησιά σε όποια γωνιά της χώρας κι αν βρίσκονται. Ένα από αυτά τα ακριτικά νησιά που ξεχωρίζει για την ομορφιά του είναι η Λήμνος. Λένε πως είναι το ελληνικό νησί που έχει στοιχεία από τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία και Αφρική) και όχι άδικα. Το γεγονός δε ότι στο νησί βρίσκεται μια μικρή έρημος το αποδεικνύει. Το μόνο που χρειάζεται για να την ανακαλύψεις είναι να βρεθείς εκεί για λίγες μέρες το καλοκαίρι και θα γοητευτείς.

Λήμνος, το ελληνικό νησί με χαρακτηριστικά από τρεις ηπείρους
Κι όμως η Λήμνος είναι ένας τόπος μαγικός ένα μικρό νησί του βορείου Αιγαίου όπου συναντώνται τρεις ήπειροι. Βόρεια της Λήμνου, στην περιοχή Γομάτι, στις πλαγιές του χωριού Κατάλακκο, το θέαμα είναι πέρα για πέρα αναπάντεχο. Κάτι που δεν φαντάζεσαι ότι θα βρεις στην Ελλάδα ή και στην Ευρώπη. Μια μικρή… έρημος. Μια ατελείωτη επιφάνεια, 70 στρεμμάτων, μακριά από τη θάλασσα γεμάτη άμμο, με αμμόλοφους που αλλάζουν διαρκώς σχήμα, όπως ακριβώς και στη Σαχάρα, ανάλογα με το πώς τους… συνθέτει ο βοριάς. Το σκηνικό θυμίζει Αφρική με σιγουριά.

Οι Παχιές Αμμουδιές είναι αμμοθίνες, λόφοι δηλαδή από λεπτή άμμο και λίγα σκόρπια φρύγανα που μεταφέρουν τη γοητεία της ερήμου, στο βόρειο Αιγαίο. Ενα τοπίο πέρα για πέρα εντυπωσιακό και συνάμα μοναδικό για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Ενα τοπίο καθαρά αφρικανικό, μια μικρογραφία της Σαχάρα της οποίας της δημιουργία οι επιστήμονες αδυνατούν ακόμη να ερμηνεύσουν.

Από την άλλη, οι κρυστάλλινες παραλίες της Λήμνου σου δίνουν ξεκάθαρα το μεσογειακό στίγμα της. Αυτό το ακριτικό νησί είναι πραγματικό διαμαντάκι στο Αιγαίο. Με βαθιά ιστορία να κουβαλά στις πλάτες της, πολιτισμό και φυσική ομορφιά η Λήμνος έχει μία ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των κατοίκων της και των επισκεπτών της.

Η Λήμνος αποτελεί το ιδανικό νησί για όσους αναζητούν ήρεμες διακοπές και για όσους τους αρέσει να ανακαλύπτουν νέα πράγματα. Τα χωριά της, φτιαγμένα από πέτρα, είναι μικρά αριστουργήματα επί γης. Οι παραλίες της είναι χρυσαφένιες με καταγάλανα νερά. Το ηφαιστειογενές τοπίο μαγευτικό. Οι αρχαιολογικοί χώροι σπάνιοι. Τα κάστρα επιβλητικά και οι οικισμοί βγάζουν παράδοση. Τι θες και δε θα το βρεις και θα το απολαύσεις στη Λήμνο.

Αν κάποιος επισκεφθεί αυτό το ελληνικό νησί που έχει στοιχεία από τρεις ηπείρους τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει και τα παραδοσιακά καλούδια της. Κρασί, μέλι και τυρί (μελίχλωρο, κασκαβάλι, καλαθάκι) ήταν περιζήτητα ήδη από την αρχαιότητα. Πολλές από τις συνταγές που θα βρεις στο νησί έχουν στοιχεία από την Ασία και οι γεύσεις είναι πολύ ιδιαίτερες.

Μην ξεχάσεις:
Αν φτάσεις ως τη Λήμνο αυτό το καλοκαίρι, θυμήσου ότι νότια του νησιού βρίσκεται το μικρό νησάκι Άγιος Ευστράτιος ή Άη Στράτης (γνωστός ως τόπος εξορίας κρατουμένων για πολιτικά αλλά και ποινικά αδικήματα). Αξίζει σίγουρα να το επισκεφθείς σε μια μονοήμερη εκδρομή ή και για παραπάνω ημέρες. Διαθέτει μοναδική φυσική ομορφιά – έχει ενταχθεί στο ελληνικό δίκτυο «Natura 2000» – αλλά και εκπληκτικές παραλίες και δάση.

Η Λήμνος δεν είναι το δημοφιλές ελληνικό νησί που θα δεις να φιγουράρει παντού. Είναι όμως η ήρεμη δύναμη του Αιγαίου που θα σε συναρπάσει με τις εναλλαγές του τοπίου και τη φιλοξενία των κατοίκων.