Euro: Ισοπαλία η Γαλλία, τεσσάρα η Γερμανία, ισοπαλία η Ισπανία

Euro: Ισοπαλία η Γαλλία, τεσσάρα η Γερμανία, ισοπαλία η Ισπανία

Την έκπληξη που πλησίασε στην πρεμιέρα απέναντι στην Πορτογαλία (όταν κατέρρευσε μετά το 84΄ και δέχθηκε τρία γκολ), η Ουγγαρία την πέτυχε σήμερα, στο δεύτερο παιχνίδι της για τον ΣΤ΄ όμιλο του EURO 2020. Οι Μαγυάροι κράτησαν στο 1-1 την πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία στην κατάμεστη «Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστης, έχοντας μάλιστα προηγηθεί στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου (45+2΄) με τον Φιόλα. Οι «τρικολόρ», που είχαν δοκάρι με τον Ντεμπελέ και έχασαν αρκετές κλασικές ευκαιρίες, ισοφάρισαν στο 66΄ με τον Γκριεζμάν, έφτασαν τους τέσσερις βαθμούς και είναι κοντά στην πρόκριση στους «16», κινδυνεύουν όμως να χάσουν την πρώτη θέση από την Πορτογαλία.

Η Ουγγαρία, για να κάνει την υπέρβαση και να περάσει στα νοκ-άουτ της διοργάνωσης, θα χρειαστεί να νικήσει την Τετάρτη (23/6) τη Γερμανία.

Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν με πίεση ψηλά να δυσκολέψουν τους πρωταθλητές κόσμου, οι οποίοι όμως μετά το πρώτο τέταρτο πήραν τον έλεγχο του αγώνα και άρχισαν να πλησιάζουν με αξιώσεις την περιοχή του Γκουλάτσι. Στο 17΄ η κεφαλιά του Μπαπέ, από σέντρα του Ντιν (η μοναδική αλλαγή του Ντεσάμπ σε σχέση με την πρεμιέρα, παίρνοντας τη θέση του Λούκας Ερναντέζ στο αριστερό άκρο της άμυνας) πέρασε μόλις άουτ, στο 31΄ ο Μπαπέ έστρωσε έξοχα στον Μπενζεμά, ο οποίος σούταρε με το «μυτάκι», στέλνοντας τη μπάλα ελάχιστα έξω από την εστία, ενώ την ίδια κατάληξη είχε και το σουτ του Μπαπέ στο 33΄.

Η επιθετικότητα της Γαλλίας κόπασε στα τελευταία λεπτά του α΄ ημιχρόνου και οι Μαγυάροι πήραν... ανάσες, αλλά και πάλι κανείς δεν περίμενε αυτό που συνέβη στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο αριστερός μπακ Φιόλα έπαιξε το «1-2» με τον Ρόλαντ Σάλαι, νίκησε στο σπριντ τον Βαράν και με ψύχραιμο πλασέ νίκησε τον Λιορίς και άνοιξε το σκορ, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στην «Πούσκας Αρένα».

Όπως ήταν φυσικό, οι «τρικολόρ» βγήκαν στο β΄ ημίχρονο ψάχνοντας εναγωνίως την ισοφάριση. Ο Ντεσάμπ έκανε ακόμη πιο επιθετική την ομάδα του, περνώντας στο παιχνίδι τον Ντεμπελέ αντί του αρνητικού Ραμπιό, και ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα «άγγιξε» το γκολ στο 59΄, όμως το σουτ που επιχείρησε μέσα από την περιοχή σταμάτησε στο δοκάρι. Όι Γάλλοι δυσκολεύονταν να διασπάσουν τη «σφιχτή» ουγγρική άμυνα, αλλά η ταχύτητα του Μπαπέ έκανε ξανά τη διαφορά. Από ένα δυνατό βολέ του Λιορίς στο 66΄, ο φορ της Παρί Σεν Ζερμέν βγήκε στην πλάτη της άμυνας, πορχώρησε από δεξιά και γύρισε τη μπάλα προς τη μικρή περιοχή. Ο Ορμπαν δεν μπόρεσε να απομακρύνει και ο επερχόμενος Γκριεζμάν έστειλε τη μπάλα στη δίχτυα για το 1-1.

Οι πρωταθλητές κόσμου προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν το μομέντουμ και να ολοκληρώσουν την ανατροπή, όμως ο Μπαπέ στο 69΄ αστόχησε από δύσκολη θέση, ενώ ούτε το σουτ του Καντέ στο 72΄ βρήκε στόχο. Η Ουγγαρία ανασυγκροτήθηκε, ο Ντεσάμπ έβγαλε από το ματς Μπενζεμά και Πογκμπά και ο Γκουλάτσι στο 82΄ σταμάτησε τον Μπαπέ, κρατώντας μία ισοπαλία που σαφώς είναι επιτυχία για την ομάδα του, αλλά δεν της αφήνει πολλά περιθώρια να ελπίζει σε πρόκριση (που βέβαια από την αρχή ήταν πολύ δύσκολη για τους Μαγυάρους στον «όμιλο του θανάτου»).

Να σημειωθεί ότι ο Ουσμάν Ντεμπελέ αποχώρησε με πρόβλημα τραυματισμού λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση του αγώνα, όπως τραυματίας αποχώρησε από το πρώτο ημίχρονο και ο Ανταμ Σάλαϊ.

Διαιτητής: Μάικλ Όλιβερ (Αγγλία)

Κίτρινες κάρτες: Μπότκα (52΄) - Παβάρ (10΄)

Οι συνθέσεις:

ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Μάρκο Ρόσι): Γκουλάτσι, Μπότκα, Όρμπαν, Ατ. Σάλαϊ, Νάγκι, Νέγκο, Κλάινχαϊσλερ (84΄ Λόβρενσιτς), Σέφερ (75΄ Τσέρι), Φιόλα, Αντ. Σάλαϊ (26΄ Νίκολιτς), Ρ. Σάλαϊ

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Λιορίς, Παβάρ, Βαράν, Κιμπεμπέ, Ντιν, Καντέ, Πογκμπά (76΄ Τολισό), Ραμπιό (57΄ Ντεμπελέ / 87΄ Λεμάρ), Γκριεζμάν, Μπαπέ, Μπενζεμά (76΄ Ζιρού)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Γερμανία θυμήθηκε την ιστορία και το βάρος της φανέλας της, ατυχώς για τη νυν πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία που βρέθηκε στο δρόμο της απόψε.

Ανακαλώντας μνήμες από τον περίφημο αγώνα της απέναντι στη Βραζιλία, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, τα «πάντσερ» έκαναν επίδειξη δύναμης απέναντι στους Ίβηρες, τους οποίους νίκησαν στο Μόναχο 4-2 με ανατροπή κι επανέκτησαν πλήρως τις ελπίδες πρόκρισης στη φάση των νοκ αγώνων από τον ΣΤ΄ όμιλο, μετά την ολοκλήρωση της 2ης αγωνιστικής.

Ο Ρονάλντο είχε βάλει μπροστά στους Πορτογάλους σκοράροντας στο 15΄ ενάντια στη ροή του αγώνα, για να ακολουθήσουν τα αυτογκόλ των Ρούμπεν Ντίας (35΄), Γκερέιρο (39΄) και τα τέρματα των Χάβερτς (51΄), Γκόσενς (60΄), πριν μειώσει ο Ζότα στο 67ο λεπτό.

Η ομάδα του Γιόαχιμ Λεβ έχει τρεις βαθμούς, όσους και Πορτογάλοι που παίζουν τελικό με τους Γάλλους την τελευταία αγωνιστική, ενώ θεωρητικά η Γερμανία έχει πιο εύκολο έργο απέναντι στην Ουγγαρία, που πάντως σήμερα σταμάτησε τους πρωταθλητές κόσμου «τρικολόρ», οι οποίοι προηγούνται στον όμιλο με τέσσερις βαθμούς.

Αγωνιστικά, οι Γερμανοί ξεκίνησαν δυνατά και είχαν ακυρωμένο γκολ του Γκόσενς στο 5ο λεπτό (οφ σάιντ), αλλά ήταν οι τυπικά γηπεδούχοι που προηγήθηκαν στο 15΄, όταν σε αντεπίθεση αιφνιδίασαν τη γερμανική άμυνα και ο Μπρούνο Φερνάντες βρήκε τον αμαρκάριστο Κριστιάνο Ρονάλντο, που άνοιξε το σκορ σε άδεια εστία φτάνοντας τα τρία γκολ στο EURO 2020 (όσα και ο Πάτρικ Σικ).

Η συνέχεια ήταν εκπληκτική, καθώς η εντυπωσιακή πίεση των «πάντσερ» απέφερε δύο αυτογκόλ των Πορτογάλων σε διάστημα τεσσάρων λεπτών (!), με τους Ρούμπεν Ντίας στο 35΄ (σε σέντρα του Γκόσενς) και Γκερέιρο στο 39΄, σε μια ανατροπή που σπάνια βλέπει κάποιος.

Η «νασιονάλμανσαφτ» δεν κατέβασε ταχύτητα ούτε στο β΄ ημίχρονο, αντίθετα συνέχισε σε υψηλότερο ρυθμό κι ανέβασε το σκορ στο επίπεδο του 4-1 χάρις στην ταχύτητά της στο transition, με τον Χάβερτς να γράφει το 3-1 στο 51ο λεπτό από γύρισμα του Γκόσενς και με το δημιουργό του 3-1 να σκοράρει στο 60΄ με κεφαλιά!

Ο Φερνάντο Σάντος, σαστισμένος απ΄ αυτά που έβλεπε από την ομάδα του (γνώρισε τη βαρύτερη ήττα της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα), προσπάθησε να «ανακατέψει την τράπουλα», αλλά το μόνο που κατάφεραν οι Πορτογάλοι ήταν να μειώσουν το σκορ με τον Ντιόγκο Ζότα στο 67΄, από ασίστ του Ρονάλντο, αφού στο 78΄ το δεξί σουτ του Ρενάτο Σάντσες τράνταξε το δοκάρι του Νόιερ.

Διαιτητής: Άντονι Τέιλορ (Αγγλία)

Κίτρινες κάρτες: Χάβερτς, Γκίντερ

Οι συνθέσεις:

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντος Σάντος): Ρουί Πατρίσιο, Σεμέδο, Πέπε, Ντίας, Γκερέιρο, Ντανίλο, Καρβάλιο (58΄ Ράφα Σίλβα), Μπερνάρντο Σίλβα (46΄ Σάντσες), Μπρούνο Φερνάντες (64΄ Μουτίνιο), Ρονάλντο, Ζότα (83΄ Αντρέ Σίλβα).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόαχιμ Λεβ): Νόιερ, Γκίντερ, Χούμελς (62΄ Τσαν), Ρούντιγκερ, Κίμιχ, Κρόος, Γκιντογκάν (73΄ Σούλε), Γκόσενς (62΄ Χάλστενμπεργκ), Χάβερτς (73΄ Γκορέτσκα), Μίλερ, Γκνάμπρι (87΄ Σανέ).

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ, ΑΠΕ=ΜΠΕ

Η Σεβίλλη δεν φαίνεται να φέρνει μεγάλη τύχη στην Ισπανία, αφού μετά την ισοπαλία (0-0) της πρεμιέρας απέναντι στη Σουηδία, απόψε (19/6) ήταν η σειρά της Πολωνίας να αποσπάσει ισοπαλία με 1-1 στο «Καρτούγια», στην αναμέτρηση με την οποία ολοκληρώθηκε η 2η αγωνιστική στον Ε΄ όμιλο του EURO 2020.

Οι Ίβηρες προηγήθηκαν με τον Μοράτα στο 25΄ και οι φιλοξενούμενοι απάντησαν με τον Λεβαντόφσκι στο 54΄. Στο 58΄ η Ισπανία είχε την ευκαιρία για το 2-1 αλλά τη σπατάλησε ο Γεράρδ Μορένο, «σημαδεύοντας» το δεξί δοκάρι του Σέζνι από τα 11 βήματα.

Το 5ο γκρουπ έγινε πλέον άνω-κάτω, με όλες τις ομάδες να έχουν πιθανότητα πρόκρισης στους νοκ άουτ αγώνες (φάση των «16»), αλλά και την Ισπανία να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ενός επονείδιστου αποκλεισμού, ως διοργανώτρια του ομίλου μάλιστα!

Η Σουηδία προηγείται με 4 βαθμούς, η Σλοβακία έχει 4, η «ρόχα» 2 και η Πολωνία 1, οπότε τα πάντα θα κριθούν στους «τελικούς» της τελευταίας αγωνιστικής, που φέρουν τους Ισπανούς αντιμέτωπους των Σλοβάκων στο ίδιο γήπεδο και τους Πολωνούς απέναντι στη Σουηδία, στην Αγία Πετρούπολη.

Ύστερα από ένα αναγνωριστικό πρώτο δεκάλεπτο οι γηπεδούχοι πήραν τον έλεγχο, αλλά απέναντι στους καλά οργανωμένους Πολωνούς, που είχαν ένα μόλις άστοχο σουτ του Κλιχ στο 6΄ (άγγιξε το οριζόντιο δοκάρι), δεν μπορούσαν να πατήσουν με αξιώσεις στην περιοχή του Σέζνι.

Όλα αυτά διήρκεσαν ως το 25ο λεπτό, όταν ο Μοράτα έδιωξε την «γκρίνια» της εξέδρας προς το πρόσωπό του για τον αγώνα της πρεμιέρας με τη Σουηδία, ανοίγοντας το σκορ με κοντινό πλασέ από γύρισμα του Μορένο.

Αρχικά το γκολ ακυρώθηκε για οφ σάιντ, αλλά με τη χρήση του VAR φάνηκε ότι ο σκόρερ καλυπτόταν από το σώμα του Μπερεζίνσκι και ο Ορσάτο έδειξε τη σέντρα. Το 0-1 θαρρείς «αφύπνισε» τους μοιρολάτρες έως εκείνη τη στιγμή Πολωνούς, που θα έπρεπε πλέον, εκ των πραγμάτων, να αποσπάσουν κάτι από τον αγώνα για να έχουν ελπίδες πρόκρισης.

Στο 36ο λεπτό οι φιλοξενούμενοι απείλησαν για πρώτη φορά εντός περιοχής, όταν από σέντρα του Λεβαντόφσκι ο Σφιντέρσκι άπλωσε το πόδι στο πρώτο δοκάρι αλλά αστόχησε.

Η τύχη γύρισε την πλάτη στον επιθετικό του ΠΑΟΚ και στο 43ο λεπτό, όταν το δυνατό σουτ που επιχείρησε κατέληξε στο δοκάρι του Σιμόν, στη συνέχεια της φάσης η μπάλα πήγε στον Λεβαντόφσκι, που από πολύ απέτυχε να σκοράρει, στη σημαντικότερη στιγμή της ομάδας του.

Ό,τι δεν κατάφερε ο συμπαίκτης του απόψε στην επίθεση, το πέτυχε ο Λεβαντόφσκι στο 54ο, καθώς στη σέντρα που βγήκε από δεξιά έβγαλε με το σώμα εκτός φάσης τον Λαπόρτ και με κεφαλιά ισοφάρισε. Ταυτόχρονα, έγινε ο πρώτος στην Ιστορία του πολωνικού ποδοσφαίρου που σκοράρει στα τελικά τρίτου Ευρωπαϊκό Πρωταθλήματος, καθώς είχαν προηγηθεί τα γκολ στα Euro 2012 και 2016.

Δύο λεπτά αργότερα η ανοησία του Μόντερ παραλίγο να κοστίσει ακριβά στην ομάδα του Πάουλο Σόουσα, όταν πάτησε το πόδι του Μορένο στην περιοχή κι ενώ η μπάλα είχε ήδη φύγει από τον Ισπανό, θαρρείς πως VAR παρόντος υπήρχε περίπτωση να μην εξακριβωθεί η παράβαση.

Ο παθών (Μορένο) ανέλαβε την εκτέλεση αλλά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και στην επάνοδό της ο Μοράτα πρόλαβε τους πάντες, αλλά έκανε άσχημο σουτ, που πέρασε άουτ.

Αίφνης το παιχνίδι πήρε «φωτιά», αφού η Πολωνία δεν έπαιζε πια αμυντικά και οι Ίβηρες κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια για να αποφύγουν μια δεύτερη εντός έδρας ισοπαλία, που θα έθετε σε ρίσκο το στόχο της πρόκρισης.

Στο 65΄ ο Μοράτα σούταρε από δύσκολη γωνία αλλά ο Σέζνι απέκρουσε σε κόρνερ, στο 73΄ κεφαλιά του Φεράν έφυγε έξω από το τέρμα και στο 84΄ χάθηκε τεράστια ευκαιρία, όταν ο Μοράτα δεν κατάφερε να νικήσει τον Σέζνι, ο οποίος σταμάτησε την μπάλα με το πρόσωπό του!

Διαιτητής: Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία)

Κίτρινες κάρτες: Πάου Τόρες, Ρόδρι - Κλιχ, Μόντερ, Γιόβζιακ, Λεβαντόφσκι

Οι συνθέσεις:

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Μ. Γιορέντε, Λαπόρτ, Π. Τόρες, Άλμπα, Ρόδρι, Πέδρι, Κόκε (68΄ Σαράμπια), Μορένο (68΄ Φαμπιάν), Όλμο (61΄ Φεράν Τόρες), Μοράτα (87΄ Ογιαρθάμπαλ).

ΠΟΛΩΝΙΑ (Πάουλο Σόουσα): Σέζνι, Μπερεζίνσκι, Γκλικ, Μπεντνάρεκ (85΄ Νταβίντοβιτς), Γιόβζιακ, Μόντερ (85΄ Λινέτι), Κλιχ (55΄ Κοζλόφσκι), Πούχασζ, Ζιελίνσκι, Σφιντέρσκι (68΄ Φρανκόφσκι), Λεβαντόφσκι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ