Έλεγαν ψέματα είπαν Λευκός Οίκος και γιατροί - Η ζωή του Τραμπ κινδύνευσε σοβαρά

Έλεγαν ψέματα είπαν Λευκός Οίκος και γιατροί - Η ζωή του Τραμπ κινδύνευσε σοβαρά

Ο Ντόναλντ Τραμπ νόσησε πιο σοβαρά από τον κοροναϊό τον περασμένο Οκτώβριο σε σύγκριση με τα όσα γίνονταν γνωστά από τις επίσημες ανακοινώσεις. Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίαζε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου – κάτω από 90 – καθώς και μια έντονη φλεγμονή στους πνεύμονες που είχε προκληθεί από την Covid-19.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, που επικαλείται δύο πηγές με άμεση γνώση της υπόθεσης, η κακή πρόγνωση των γιατρών για την εξέλιξη της υγείας του ήταν αυτή που τους ανάγκασε να τον οδηγήσουν εσπευσμένα στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed National Military Medical Center, ενώ εκτιμούσαν ότι πιθανότατα θα χρειαζόταν υποστήριξη αναπνευστήρα.

Η κατάσταση του προέδρου και οι επικείμενες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου οδήγησαν, επίσης, τους συνεργάτες του και την ομάδα των γιατρών του στην απόφαση να του χορηγηθεί το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron που βρισκόταν ακόμη σε πειραματικό στάδιο (κάτι που έγινε πριν τη μεταφορά του στο νοσοκομείο), αλλά και να εφαρμοστεί μια εξαιρετικά επιθετικά αγωγή, που περιλάμβανε στεροειδή, δεξαμεθαζόνη και άλλα σκευάσματα.

Εξιτήριο σε τρεις ημέρες

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο μόλις τρεις ημέρες μετά την εισαγωγή του. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του Λευκού Οίκου, σε μια σκηνοθετημένη εμφάνιση η οποία είχε στόχο να στείλει το μήνυμα ότι ήταν πιο υγιής παρά ποτέ και μπορούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του προεκλογικού αγώνα – κάτι που εκ των υστέρων φαίνεται πως δεν ίσχυε. Για του λόγου το αληθές, το δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι αρκετοί είχαν παρατηρήσει κατά τη διάρκεια εκείνης της σύντομης εμφάνισης πως ο Τραμπ χρησιμοποιούσε τους μυς του λαιμού του για να αναπνεύσει, κάτι που δείχνει πως οι πνεύμονές του δεν κατάφερναν να απορροφήσουν επαρκή ποσότητα οξυγόνου.

Η αποκάλυψη αυτή, εκτός των άλλων, προκαλεί νέα ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια της πληροφόρησης από την πλευρά της προεδρίας και μάλιστα για ιδιαιτέρως σοβαρά και ευαίσθητα θέματα. Ερωτήματα υπάρχουν όμως και προς την πλευρά των γιατρών που είχαν την ευθύνη του προέδρου, καθώς εάν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ, θα είναι έκθετοι, καθώς διαβεβαίωναν πως οι εξετάσεις «δεν έδειξαν τίποτε σε κλινικό επίπεδο που να προκαλεί ανησυχία», ενώ παρουσίαζαν τα επίπεδα οξυγόνου του Τραμπ στο 93.

Προφανώς, μετά τις αποκαλύψεις, αναμένονται οι αντιδράσεις τόσο του Τραμπ όσο και του ιατρικού επιτελείου του.