Σαν σήμερα το 1996 εξελέγη πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης

Σαν σήμερα το 1996 εξελέγη πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης

Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία και την προεδρία του κινήματος.

Η (1η) Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Σημίτη του Ιανουαρίου του 1996 (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 1996) σχηματίστηκε μετά την παραίτηση του ασθενούντος Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, και την εκλογή του Κώστα Σημίτη ως αντικαταστάτη του.

Πιο συγκεκριμένα, ήδη από τα Χριστούγεννα του 1995, με την επιδείνωση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου που νοσηλευόταν ήδη στο Ωνάσειο νοσοκομείο, άρχισαν στο ΠΑΣΟΚ οι διεργασίες για την αντικατάστασή του. Γρήγορα, έγινε φανερό, ότι τρία σημαίνοντα μέλη του κόμματος, ο Κώστας Σημίτης, ο Άκης Τσοχατζόπουλος , και ο Γεράσιμος Αρσένης συγκέντρωναν τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχτούν τον Παπανδρέου στην Πρωθυπουργία της χώρας.

Στις 15 Ιανουαρίου 1996 ο Πρωθυπουργός υπογράφει την επιστολή παραίτησής του από την Πρωθυπουργία και στις 18 Ιανουαρίου συγκαλείται η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εκλέξει νέο Πρωθυπουργό. Στην πρώτη ψηφοφορία ισοψηφούν οι Άκης Τσοχατζόπουλος και Κώστας Σημίτης με 53 ψήφους έκαστος, ενώ ο Γερ. Αρσένης με 50 ψήφους, τίθεται εκτός μάχης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στη δεύτερη ψηφοφορία ο Κώστας Σημίτης με 86 ψήφους υπέρ, έναντι 75 του Ά. Τσοχατζόπουλου και 5 λευκών, ανακηρύσσεται νέος Πρωθυπουργός

Στις 30 Ιουνίου 1996 ο Κώστας Σημίτης επιβεβαιώνει την κυριαρχία του και στο συνέδριο του κόμματος, που με ψήφους 2.732 σε σύνολο 5.124, τον ανακηρύσσει Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Τον Ιούλιο του 1996, θα αποφασίσει την προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να λάβει και την επιβεβαίωση του ελληνικού λαού, και πράγματι στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996, το σώμα των εκλογέων του εμπιστεύεται την Πρωθυπουργία, με ποσοστό 41,49%.

Το σημαντικότερο πολιτικό και στρατιωτικό γεγονός αυτής της πρώτης περιόδου Σημίτη, είναι η κρίση των Ιμίων, που ξέσπασε στις 25 Ιανουαρίου 1996, που η αντιμετώπισή του, και κυρίως το ευχαριστούμε τους Αμερικανούς, [4]που δήλωσε ο Κ. Σημίτης από το βήμα της Βουλής, προκαλεί μέχρι και σήμερα αντιφατικές κριτικές.

Πηγή: wikipedia