Κοροναϊός : Προβλήματα στην Σουηδία. Μαζικές παραιτήσεις υγειονομικών λόγω «κόπωσης»

Κοροναϊός : Προβλήματα στην Σουηδία. Μαζικές παραιτήσεις υγειονομικών λόγω «κόπωσης»

Αντιμέτωπη με πρωτοφανείς ελλείψεις στα νοσοκομεία βρίσκεται η Σουηδία, καθώς σημειώνονται παραιτήσεις υγειονομικών, οι οποίοι επικαλούνται ένα μεγάλο και επίπονο χρονικό διάστημα, όπου ασχολούνται με τη φροντίδα ασθενών με Covid- 19 και επομένως έχουν κουραστεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Σουηδία, η οποία έχει αποφύγει το lockdown από από την έναρξη της πανδημίας, στρέφεται για βοήθεια σε άλλες σκανδιναβικές χώρες. Το Σάββατο, η γειτονική Φινλανδία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει ελευθερώνοντας χώρο για σουηδούς ασθενείς με ΜΕΘ.

«Αυτό το γεγονός είναι τρομακτικό» δηλώνει η πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης Επαγγελματιών Υγείας, Sineva Ribeiro.

«Ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του πρώτου κύματος της πανδημίας τον Μάρτιο, υπήρχε έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών ΜΕΘ» υποστηρίζει η Ribeiro.

Πιέζονται προηγμένα συστήματα Υγείας
Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, οι εξελίξεις δείχνουν ότι ακόμη και προηγμένες χώρες όσον αφορά το σύστημα Υγείας, πιέζονται να ανταπεξέλθουν στην πανδημία Covid-19. Αυτή την εβδομάδα, οι εντατικές μονάδες της Στοκχόλμης έφτασαν το 99% πληρότητα, γεγονός που σήμανε συναγερμό στη χώρα και κίνησε ενέργειες όπως αναζήτηση περαιτέρω βοήθειας.

Ωστόσο, ακόμη και να αυξηθούν τα κρεβάτια των ΜΕΘ, η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή, είναι εάν η Σουηδία διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να παράσχει την αναμενόμενη φροντίδα στους πιο ευάλωτους ασθενείς της χώρας. Η Ribeiro σημειώνει ότι τον περασμένο Μάιο, μέλη της Σουηδικής Ένωσης Επαγγελματιών Υγείας, προειδοποίησαν για μια «μη βιώσιμη» κατάσταση.

Σήμερα, υπογραμμίζει η ίδια, τα δεδομένα είναι χειρότερα από την άνοιξη, καθώς με ακόμη λιγότερο προσωπικό, δεν είναι δυνατόν να αυξηθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ.

In.gr