Οικογένεια Χωραφά, μια αγαπημένη ταινία του 1968

Πέθανε ο Κώστας Ασημακόπουλος, είχε γράψει, σκηνοθετήσει, το Οικογένεια Χωραφά

O συγγραφέας και σκηνοθέτης Κώστας Ασημακόπουλος πέθανε σε ηλικία 84 ετών. Είχε γράψει το βιβλίο «Η Αλτάνα της Πάργας» και ήταν σκηνοθέτης και είχε γράψει το σενάριο στην ταινία «Οικογένεια Χωραφά» με τους Α. Αλεξανδράκη - Μ. Κοντού.

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη στις 20 Μαΐου του 1930. Είχε σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με το θέατρο ως σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας, καθώς και με τον κινηματογράφο. Είχε γράψει περισσότερα από 35 σενάρια ταινιών και 5 θεατρικά έργα. Στον ελληνικό κινηματογράφο είχε συμμετάσχει ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παραγωγός ή συμπρωταγωνιστής σε 17 ταινίες

Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: "Η γενιά των αιχμαλώτων", "Ο βασιλιάς και το άγαλμα" (βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών), "Φόνοι στη Σπάρτη", "Το δέντρο που χορεύει", "Η Αλτάνα της Πάργας" (βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών), "Το πηγάδι με τ' άστρα" (μυθιστορηματική βιογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου Στ'), "Στο ρέμα των κορυδαλλών", "Οι ψυχές της Σαμοθράκης" και "Ο χορός των κληρονόμων", τις συλλογές διηγημάτων "Του Ιερού Λόχου", "Ο χορός του Οσμάν Τάκα" (βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών), "Τα παιδιά", και πολλά θεατρικά έργα που παίχτηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έργο του "Ελένη Αλταμούρα", παιζόταν συνεχώς επί δύο χρόνια στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στη Ρουμανία.

Ο Κ. Ασημακόπουλος εκπροσώπησε την ελληνική λογοτεχνία σε διάφορα συνέδρια στη Γιουγκοσλαβία, την Ιρλανδία, την Κίνα, τη Ρουμανία κ.α. Έχει τιμηθεί ιδιαίτερα από τη Γαλλική Ακαδημία με το Βραβείο "Arts Sciences et Lettres" (Γραμμάτων και Τεχνών). Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Εφορείας Θεατρικού Μουσείου και Γενικος Γραμματέας στο Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας.

Τα βιβλία του, όπως βρίσκονται καταγεγραμμένα στη βιβλιονέτ, είναι τα εξής:

(1975) Οι βραδινές καμπάνες, Χατζηνικολή

(1975) Ο βασιλιάς και το άγαλμα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

(1986) Ο χορός του Οσμάν Τάκα, Χατζηνικολή

(1995) Η Αλτάνα της Πάργας, Χατζηνικολή

(1996) Το πηγάδι με τ' άστρα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

(1997) Οι ψυχές της Σαμοθράκης, Χατζηνικολή

(1999) Το δέντρο που χορεύει, Πιτσιλός

(1999) Στο ρέμα των κορυδαλλών, Ενάλιος

(2000) Τα παιδιά, Προσκήνιο

(2002) Ο χορός των κληρονόμων, Κέδρος

(2004) Ξένοι δρόμοι, Τζέι & Τζέι Ελλάς

(2005) Μια ζωή να ζεις, Άγκυρα
(2005) Αστραπή στο δάσος. Ο ακάλυπτος χώρος. Ελένη Αλταμούρα, Δωδώνη

(2007) Το πάθος της ζωής, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης

(2008) Εκείνοι που δεν έφυγαν, Άγκυρα

(2010) Μιας πατρίδας άνθρωποι, Εκδόσεις των Φίλων

(2013) Τραγούδια, Δωδώνη

(2014) Έχω δικαίωμα. Αιτία διαζυγίου, Δωδώνη

(2015) Του μεγάλου μικρού κόσμου, Λειμών

(2020) Τραγούδια, Δωδώνη