Μπιλ Γκέιτς: Πανδημία θα σταματήσει η εξάπλωση αν εμβολιαστεί το 30% του πληθυσμού

Μπιλ Γκέιτς: Πανδημία θα σταματήσει η εξάπλωση αν εμβολιαστεί το 30% του πληθυσμού

Την πρόβλεψη πως η πανδημία του κοροναϊού θα εξαλειφθεί ως το τέλος του 2021 εξέφρασε ο Μπιλ Γκέιτς. Μιλώντας στον Economist, ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος είπε πως τα εμβόλια που βρίσκονται στην τρίτη φάση της έρευνας θα φέρουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στην αναχαίτιση της εκθετικής εξάπλωσης του ιού.

«Πιστεύω πως αρκετά από αυτά τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά, όχι απλά στο 50%, αλλά σε ένα ποσοστό 80-90% σε ό τι αφορά στην ανάσχεση μετάδοσης του ιού» είπε χαρακτηριστικά.

«Όλοι πρέπει να ξοδέψουμε εκατομμύρια προκειμένου να βγάλουμε εκεί έξω το εμβόλιο και να διασώσουμε τα τρισεκατομμύρια της οικονομικής ζημιάς που προκαλεί η πανδημία» πρόσθεσε ο Μπιλ Γκέιτς καλώντας τη διεθνή κοινότητα να επενδύσει στην έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίου.

Μάλιστα, ο Γκέιτς διευκρίνισε πως τα υπό δοκιμή εμβόλια έχουν αρκετά χαμηλό κόστος παραγωγής, το οποίο δεν υπερβαίνει τα 2-3 δολάρια ανά δόση.

«Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να παράγουμε αρκετά από αυτά, ώστε να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Επειδή χρειαζόμαστε δισεκατομμύρια δόσεων, θα μπορέσουμε να βγάλουμε εμβόλια στην αγορά και να επιτύχουμε την ανοσία μέσα στο 2021 ή θα επεκταθεί η πανδημία και το 2022;» διερωτήθηκε ο Γκέιτς.

Πάντως, ο ίδιος ο ιδρυτής της MIcrosoft, ο οποίος ασχολείται με την έρευνα για μια σειρά ασθενειών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εμφανίστηκε αισιόδοξος:

«Υπάρχουν πολλά μοντέλα προβολής που υποδεικνύουν πως εξαιτίας των μολύνσεων, όπου αποκτά κανείς ανοσία και εξαιτίας διασταυρούμενης προστασίας από άλλα εμβόλια για άλλους κοροναϊούς, αν προσθέσει κανείς το εμβόλιο, ακόμη και σε ένα ποσοστό 30% με 40%, αυτό θα μπορούσε να σταματήσει την εκθετική εξάπλωση» σημειώνει ο Μπιλ Γκέιτς χαρακτηριστικά.

«Ως τα τέλη του 2021 θα έχουμε αρκετές δόσεις που θα έχουμε σχεδόν ξεμπερδέψει, ίσως να «μπούμε» λίγο και στο 2022» συνεχίζει ο Μπίλ Γκέιτς που στην πιο αισιόδοξη εκτίμησή του, πιστεύει πως η πανδημία μπορεί να έχει λάβει τέλος μέσα στο 2021.

Το θετικό με τον νέο κοροναϊό είναι πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμη και αν δεν εμβολιαστούν όλοι. «Ευτυχώς, αυτή η ασθένεια δεν είναι ιλαρά, δεν χρειαζόμαστε πάνω από το 90% των ανθρώπων να κάνουν το εμβόλιο. Πιστεύουμε πως ένα ποσοστό μεταξύ 30% και 60% του εμβολίου θα αρκεί για να σταματήσει την εκθετική ανάπτυξη» εξηγεί ο Μπιλ Γκέιτς.

Ο Μπιλ Γκέιτς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους καχύποπτους πολίτες, οι οποίοι σε πείσμα της λογικής δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης; «Χρειαζόμαστε πολίτες που δείχνουν εμπιστοσύνη, που μοιράζονται την ίδια οπτική για την επιστήμη όσον αφορά όσα κάνουμε εδώ, ούτως ώστε να μην πιστεύουν διάφορες φήμες», είπε με νόημα.

In.gr