Ο Μπιλ Γκέιτς μιλάει για όλα: «Το πρώτο εμβόλιο κοροναϊού θα είναι προσωρινή λύση»

Ο Μπιλ Γκέιτς μιλάει για όλα: «Το πρώτο εμβόλιο κοροναϊού θα είναι προσωρινή λύση»

Ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft, δισεκατομμυριούχος και διάσημος για τις φιλανθρωπίες του, τον τελευταίο καιρό έχει μετατραπεί σε… κεντρική φιγούρα της ιστορία του κοροναϊού. Από τη μία πλευρά, το Ίδρυμα του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς έχει δεσμευτεί να δαπανήσει περισσότερα από 350 εκατ. δολάρια για την καταπολέμηση του φονικού ιού, χρηματοδοτώντας μεταξύ άλλων τις προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίου από την AstraZeneca, τη Johnson & Johnson και τη Novavax. Από την άλλη, όμως, ο Γκέιτς έχει δαιμονοποιηθεί από το αντιεμβολιαστικό κίνημα και άλλους συνωμοσιολόγους, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι… δημιούργησε τον ιό, για να προωθήσει δικά του, σκοτεινά συμφέροντα.

Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει αισιόδοξος ότι ο πλανήτης μας δεν θα παρασυρθεί από τρελές θεωρίες, και θα καταφέρει να νικήσει τον κοροναϊό, όπως δήλωσε – μεταξύ πολλών άλλων – στη συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg και στις δημοσιογράφους Ντίνα Μπας και Κάντι Τσενγκ.

Πόσο σίγουρος είστε ότι θα έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο που θα μπορεί να διανεμηθεί ευρέως πριν το τέλος του 2020;

Λοιπόν, το πρώτο εμβόλιο δεν θα είναι το ιδανικό, από την άποψη της αποτελεσματικότητάς του απέναντι στην ασθένεια και τη μετάδοση. Μπορεί να μην έχει μεγάλη διάρκεια και θα χρησιμοποιηθεί κυρίως από τις πλούσιες χώρες, ως προσωρινή λύση.

Θα είμαστε τυχεροί αν έχουμε σημαντική πρόοδο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Όμως μετά, το 2021, μια σειρά από άλλα εμβόλια είναι πολύ πιθανό να εγκριθούν. Το πιθανότερο είναι πως η πιο ισχυρή ανοσολογική αντίδραση θα προέρχεται από τις πρωτεϊνικές υπομονάδες. Από τη στιγμή που τόσο πολλές εταιρείες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε περιθώριο για μερικές αποτυχίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο τέλος δεν θα αναπτυχθεί κάτι με χαμηλό κόστος και μεγάλη διάρκεια.

Επί χρόνια, οι άνθρωποι έλεγαν ότι αν οι αντιεμβολιαστές είχαν βιώσει μια πανδημία, όπως οι παππούδες τους, θα σκέφτονταν διαφορετικά. Ουπς.

Τις δύο φορές που έχω πάει στον Λευκό Οίκο από το 2016, μου ειπώθηκε ότι θα πρέπει να πάω και να ακούσω τους αντιεμβολιαστές, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ. Επομένως, ναι, είναι τραγική ειρωνεία που οι άνθρωποι αμφισβητούν τα εμβόλια και από την πλευρά μας εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε: «Ω Θεέ μου, πώς αλλιώς μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την τραγική πανδημία;»

Δεδομένου του σκεπτικισμού, θα έπρεπε το εμβόλιο για τον κοροναϊό να καταστεί υποχρεωτικό;

Όταν καθιστάς κάτι υποχρεωτικό, συχνά γυρίζει μπούμερανγκ. Όμως μπορείς να πεις ότι αν πρόκειται να εργαστείς σε οίκο ευγηρίας ή να συναναστρέφεσαι ηλικιωμένους, θα πρέπει να απαιτείται.

Τι καταλαβαίνετε από τις θεωρίες συνωμοσίας που υποστηρίζουν ότι επιδιώκετε την έρευνα για τα εμβόλια με σκοπό να ελέγξετε το μυαλό των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα 5G κλπ;

Είναι παράξενο. Παίρνουν το γεγονός ότι εμπλέκομαι με τα εμβόλια και το αντιστρέφουν. Έτσι θεωρούν ότι αντί να δίνω χρήματα για να σώσω ζωές, βγάζω χρήματα από το να ξεφορτώνομαι ζωές. Αν αυτό σταματά τους ανθρώπους από το να εμβολιαστούν ή να διαβάσουν τα τελευταία στοιχεία για τη χρήση μάσκας, τότε είναι πρόβλημα.

Τι έχετε να πείτε σχετικά με τη συζήτηση γύρω από την υδροξυχλωροκίνη, την οποία εξακολουθεί να προωθεί ο Λευκός Οίκος παρόλο που έχει αποδειχθεί επανειλημμένως ότι είναι αναποτελεσματική και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα στους ασθενείς;

Ζούμε στην εποχή της επιστήμης, όμως αυτό δεν είναι πάντα ορατό. Στον δοκιμαστικό σωλήνα, η υδροξυχλωροκίνη φαινόταν να τα πηγαίνει καλά. Από την άλλη πλευρά, δημιουργούνται πολλά καλά θεραπευτικά φάρμακα που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν χωρίς τις σοβαρές παρενέργειες.

Έχουμε δει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να αγοράζουν προμήθειες εμβολίων ακόμη και πριν την έγκρισή τους. Είναι επιβλαβές αυτό;

Χρειαζόμαστε συνεργασία εντός και μεταξύ των χωρών. Οι ΗΠΑ δεν έχουν συμβάλει ακόμη στη συγκέντρωση χρημάτων για τις φτωχές χώρες. Έχουμε χρηματοδοτήσει την έρευνα και την ανάπτυξη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά σε ό,τι αφορά τα εργοστάσια και τις προμήθειες, έχουμε κοιτάξει μόνο τον εαυτό μας. Σε κάθε κλήση που λαμβάνω από τους ηγέτες της φαρμακοβιομηχανίας και τους ηγέτες χωρών, στόχος είναι να προστατευτούν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη.

Πώς πιστεύετε ότι θα τελειώσει όλο αυτό;

Οι καινοτομίες στις θεραπείες θα αρχίσουν να μειώνουν τον αριθμό των νεκρών. Όμως το πραγματικό τέλος θα έρθει από την εξάπλωση των φυσικών λοιμώξεων και τον εμβολιασμό, που θα μας προσφέρουν ανοσία της αγέλης. Για τις πλούσιες χώρες, αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο, ιδανικά στο πρώτο μισό. Θα έχουμε τελειώσει με όλο αυτό μέχρι το τέλος του 2021.

Οπότε όλα θα πάνε καλά;

Είναι σίγουρο. Είμαστε τυχεροί που δεν πρόκειται για μια πιο θανατηφόρα ασθένεια.

In.gr