Ο Τραμπ απαγόρευσε TikTok και WeChat, προκαλώντας ένταση με το Πεκίνο

Ο Τραμπ απαγόρευσε TikTok και WeChat, προκαλώντας ένταση με το Πεκίνο

Τα διατάγματα τα οποία τίθενται σε ισχύ σε 45 ημέρες, έρχονται αφότου η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι εντείνει τις προσπάθειες για τον αποκλεισμό «μη αξιόπιστων» κινεζικών εφαρμογών από ψηφιακά δίκτυα των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη το μπλοκάρισμα των αμερικανικών συναλλαγών με την κινεζική ByteDance, ιδιοκτήτρια εταιρεία της δημοφιλούς εφαρμογής διαμοιρασμού βίντεο TikTok και την Tencent, διαχειρίστρια εταιρεία της εφαρμογής μηνυμάτων WeChat, κλιμακώνοντας την ένταση με το Πεκίνο.

Τα εκτελεστικά διατάγματα τα οποία εκδόθηκαν τίθενται σε ισχύ σε 45 ημέρες, και έρχονται αφότου η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι εντείνει τις προσπάθειες για τον αποκλεισμό «μη αξιόπιστων» κινεζικών εφαρμογών από ψηφιακά δίκτυα των ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας τις εφαρμογές TikTok και WeChat ως «σημαντικές απειλές».

Το εξαιρετικά δημοφιλές Tiktok δέχτηκε επίθεση από τους νομοθέτες των ΗΠΑ και την αμερικανική κυβέρνηση για θέματα εθνικής ασφάλειας σχετικά με τη συλλογή δεδομένων, εν μέσω εντεινόμενων τριβών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ενίσχυσε τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης για αποκλεισμό αναξιόπιστων εφαρμογών με ένα πρόγραμμα που ονομάστηκε «Καθαρό Δίκτυο». Στόχος να εμποδιστούν διάφορες κινεζικές εφαρμογές καθώς και κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες για πολίτες και επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η Microsoft προσπαθεί να εξαγοράσει το TikTok μπαίνοντας έτσι δυναμικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: skai.gr