Υπέγραψαν συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδα και Αίγυπτος

Υπέγραψαν συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδα και Αίγυπτος

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι, υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το γεγονός πιστοποίησε ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Υπουργείο Εξωτερικών, με ανάρτησή του στο Twitter, γράφοντας: «Μέρος της τελετής για τη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και την Δημοκρατία της Ελλάδας».

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα» είπε ο Νίκος Δένδιας και αναφέρθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο» και τόνισε πως «σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τις σχέσεις καλής γειτονίας, συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

symfwnia aoz dendias soukri

Πρόκειται για «συμφωνία γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» και είναι «το εντελώς αντίθετο από το τουρκολιβυκό μνημόνιο που κατέληξε εκεί που άνηκε από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων».

Ο κ. Δένδιας σχολίασε πως η συμφωνία με την Αίγυπτο δίνει ΑΟΖ στα νησιά της Ελλάδας και θέτει τις βάσεις «για να συνεχίσουμε μαζί να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις προς όφελος των χωρών μας, των λαών και της περιοχής μας».

«Ευχαριστώ τον Σούκρι για τη στενή συνεργασία ώστε να καταλήξουμε σε μία αμοιβαία, επωφελή και δίκαιη συμφωνία. Επιλύσαμε μεταξύ μας προβλήματα που επί δεκαετίες φάνταζαν άλυτα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται με αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να πράξει ανάλογα. Το Διεθνές Δίκαιο προσφέρει λύση στα προβλήματα. Να μην εφαρμόζεται επιλεκτικά. Διατυπώνω την ευχή η περιοχή μας να δει στο μέλλον και άλλες θετικές εξελίξεις» τόνισε.