Περισσότερα από 16 εκατ. κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως

Περισσότερα από 16 εκατ. κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως

Περισσότερα από 16 εκατομμύρια κρούσματα του κορονοϊού έχουν καταγραφεί επισήμως σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα μισά στις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, σύμφωνα με απολογισμό που ανέβασε το πρωί της Κυριακής το AFP.

Τουλάχιστον 16.050.223 κρούσματα και 645.184 θάνατοι έχουν καταγραφεί, κυρίως στις ΗΠΑ, την πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία covid-19 με 4.178.021 κρούσματα και 146.460 θανάτους, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (4.328.915 κρούσματα και 182.501 θάνατοι) και την Ευρώπη (3.052.108 κρούσματα και 207.734 θάνατοι).

Ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια νέα κρούσματα να έχουν καταγραφεί από την 1η Ιουλίου, δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι Βρετανοί τουρίστες που επιστρέφουν στη χώρα τους από τις διακοπές τους στην Ισπανία αντέδρασαν οργισμένα στην αιφνιδιαστική απόφαση του Λονδίνου να επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους εισέρχονται στο βρετανικό έδαφος από τη χώρα αυτή της Μεσογείου για να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.

Η απόφαση της Βρετανίας αργά χθες Σάββατο να αφαιρέσει την Ισπανία από τον κατάλογο των ασφαλών χωρών που εξαιρούνται από τις απαιτήσεις καραντίνας, λόγω του αυξημένου ποσοστού κρουσμάτων Covid-19 τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα.

Η Ισπανία είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από τον κορονοϊό, με περισσότερα από 290.000 κρούσματα και πάνω από 28.000 θανάτους. Αφού επέβαλε αυστηρό lockdown, άρχισε να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα στις αρχές του καλοκαιριού.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται νέα άνοδος των κρουσμάτων του κορονοϊού, με τις περισσότερες ισπανικές επαρχίες να επαναφέρουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους και άλλες, όπως η Βαρκελώνη, να καλούν τους κατοίκους να παραμένουν στα σπίτια τους.

Η απόφαση της Βρετανίας ακολουθεί μία αντίστοιχη της Νορβηγίας, η οποία επανέφερε την Παρασκευή την καραντίνα 10 ημερών για όσους επιστρέφουν από την Ισπανία, ενώ η Γαλλία έχει συστήσει στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Καταλονία.

Εκτός από την καραντίνα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ηπειρωτική Ισπανία, ωθώντας τις περιφερειακές αρχές στα Κανάρια νησιά και τις Βαλεαρίδες να ανακοινώσουν ότι θα προσπαθήσουν να λάβουν εξαίρεση από την καραντίνα.

ΗΠΑ: 68.212 κρούσματα σε 24 ώρες

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν το Σάββατο 68.212 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό μέσα σε 24 ώρες, με βάση την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 έφθασε έτσι τους 4.174.437 αφότου άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία στη χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ χτύπημα στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση της σχολής αυτής ιατρικής της Βαλτιμόρης ως χθες στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 Κυριακή ώρα Ελλάδας).

Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 έφθασε συνολικά τους 146.391, καθώς καταμετρήθηκαν άλλοι 1.067 θάνατοι το προηγούμενο 24ωρο.

Μολονότι καταγραφόταν μια ορισμένη βελτίωση της κατάστασης περί τα τέλη της άνοιξης, εδώ και αρκετές εβδομάδες η καμπύλη της μετάδοσης στις ΗΠΑ πήρε ξανά ανοδική τροχιά, ειδικά στον Νότο και στη Δύση.

Τις τελευταίες 12 ημέρες, το επίπεδο των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που καταγράφονται ανά 24 ώρες δεν έχει πέσει κάτω από το επίπεδο των 60.000.

Πρώτη αναφορά κρούσματος στη Βόρεια Κορέα

Παρά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το κλείσιμο των συνόρων και την καραντίνα που επέβαλε η κυβέρνησή του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ότι «θα μπορούσε να ειπωθεί ότι μπήκε στη χώρα» ο νέος κορονοϊός, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του έλαβε «το προληπτικό μέτρο» να επιβάλει «πλήρη αποκλεισμό στην πόλη Κεσόνγκ» την 24η Ιουλίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Κιμ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος Εργατών διότι πρόσωπο που υπάρχουν υποψίες ότι έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό επέστρεψε από τη Νότια Κορέα περνώντας παράνομα τα σύνορα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που αναγνωρίζεται επίσημα κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 από πλευράς Πιονγκγιάνγκ. Ως τώρα, οι βορειοκορεάτικες αρχές διαβεβαίωναν ότι δεν έχουν καταγράψει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην επικράτεια.

Σύμφωνα με το KCNA, το πρόσωπο που είχε αυτομολήσει μπόρεσε να περάσει από τα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα των δύο χωρών. Έχει συμπτώματα που υποδεικνύουν πως πάσχει από την COVID-19.

«Ένα συμβάν επείγοντος χαρακτήρα καταγράφηκε στην πόλη Κεσόνγκ, όπου ένας αυτόμολος που πήγε στον νότο πριν από τρία χρόνια, ένα πρόσωπο που υπάρχουν υποψίες ότι έχει μολυνθεί από τον φαύλο ιό [σ.σ. τον SARS-CoV-2], επέστρεψε τη 19η Ιουλίου περνώντας τη γραμμή οροθεσίας», μετέδωσε το πρακτορείο.

Το KCNA δεν ανέφερε εάν το πρόσωπο αυτό υποβλήθηκε σε ειδικό τεστ. Μετέδωσε ότι τα αποτελέσματα «ιατρικών εξετάσεων», ιδίως «στο ανώτερο (τμήμα) του αναπνευστικού», καθώς και των «εξετάσεων αίματος» στις οποίες υποβλήθηκε είναι «αβέβαια». Οι αρχές αποφάσισαν να θέσουν τον άνθρωπο σε καραντίνα και να αρχίσουν ιχνηλάτηση των επαφών του.

Η Βόρεια Κορέα έχει λάβει χιλιάδες τεστ από τη Ρωσία και άλλες χώρες. Έκλεισε τα σύνορά της προληπτικά. Χιλιάδες άνθρωποι τέθηκαν σε καραντίνα, πάντως οι περιορισμοί χαλάρωσαν το τελευταίο διάστημα.

Γερμανία: 305 νέα κρούσματα

Στη Γερμανία δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ επιβεβαιώθηκαν 305 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται ως εδώ σε 9.118 νεκρούς επί συνόλου 205.269 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Κίνα: Στα 46 τα νέα κρούσματα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Σάββατο ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 46 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμό αυξημένο από τα 34 που ανακοίνωσε την προηγουμένη.

Τα 22 από τα νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό εντοπίστηκαν στη δυτική περιφέρεια Σιντζιάνγκ, άλλα δεκατρία στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ και τα υπόλοιπα 11 ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο του Πεκίνου όταν διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί ταξιδιώτες αφού φθάσουν από το εξωτερικό στην κινεζική επικράτεια.

Τα 22 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, εντοπίστηκαν όλα στην πρωτεύουσά της, την Ουρούμτσι. Στην πόλη εντοπίστηκαν επίσης 38 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων. Μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, στη Σιντζιάνγκ είχαν καταγραφεί 137 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, 147 ασυμπτωματικοί φορείς, ενώ 7.184 άνθρωποι παρέμεναν υπό ιατρική παρακολούθηση.

Η Κίνα δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού στους αριθμούς που ανακοινώνει για τις μολύνσεις.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα, τη χώρα όπου άρχισε τον Δεκέμβριο, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.830 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Στους 729 οι νέοι θάνατοι στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 729 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και ακόμη 6.751 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει ως εδώ τους 43.374 νεκρούς επί συνόλου 385.036 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα.

Ο Μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των κυβερνητικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

40 θάνατοι στην Αίγυπτο

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 40 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 511 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει έτσι τους 4.558 νεκρούς επί συνόλου 91.583 ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Στον αντίποδα χθες 933 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από νοσοκομεία, με το σύνολο των ανθρώπων που ιάθηκαν να φθάνει τους 32.903.

Αυτή ήταν η 17η συνεχόμενη ημέρα που ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε κάτω από τα 1.000. Το ρεκόρ, 1.774 κρούσματα σε ένα 24ωρο, είχε καταγραφεί τη 19η Ιουνίου.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι θεωρούν τη μείωση των θανάτων και των μολύνσεων και την αύξηση των ανθρώπων που ξεπερνούν την ασθένεια θετικές ενδείξεις, προτρέπουν ωστόσο τους πολίτες να προσέχουν και να τηρούν τις συστάσεις και τα μέτρα προστασίας.

Δώδεκα θάνατοι και 1.067 νέα κρούσματα στο Ομάν

Το υπουργείο Υγείας του Ομάν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κατέγραψε 12 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 1.067 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στο σουλτανάτο να φθάνει τους 371 νεκρούς επί συνόλου 74.858 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση του Ομάν, απόλυτης μοναρχίας, απαγόρευσε τις μετακινήσεις μεταξύ των επαρχιών από την 25η Ιουλίου ως την 8η Αυγούστου. Οι αρχές αποφάσισαν επίσης ότι θα είναι κλειστοί όλοι οι δημόσιοι χώροι και όλα τα καταστήματα από τις 19:00 ως τις 06:00 την περίοδο αυτή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Xinhua)