Βουλή: Άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου - Παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη

Βουλή: Άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου - Παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη

'Ασκηση δίωξης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αποφάσισε η Ολομέλεια και για τα 8 αδικήματα που πρότεινε στο πόρισμα της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ειδικότερα η Ολομέλεια αποφάσισε την άσκηση δίωξης κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης για:

1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177

2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177

3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 ) με ψήφους 177

4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς) με ψήφους 177

5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019) με ψήφους 177

6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ) με ψήφους 177

7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ) με ψήφους 177

8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) - αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ) με ψήφους 177

Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Ψήφισαν 180 βουλευτές από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα.

Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο. Στο πόρισμα της, η ΝΔ αναφέρει ότι «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο».

Σε επόμενη συνεδρίαση θα αναδειχθούν με κλήρωση τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η Βουλή θα προχωρήσει στη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής θα απευθύνει επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα για να αποστείλει κατάλογο των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν τα νόμιμα προσόντα, προκειμένου σε προσεχή συνεδρίαση της ολομέλειας, να αναδειχθούν, δια κληρώσεως τα 5 τακτικά και τα 3 αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου καθώς και ο ασκών καθήκοντα εισαγγελέα με τον αναπληρωτή του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ