Κομισιόν: Η ΝAVTEX της Τουρκίας στέλνει το λάθος μήνυμα

Κομισιόν: Η ΝAVTEX της Τουρκίας στέλνει το λάθος μήνυμα

Μήνυμα στην Τουρκία να δεσμευθεί κατηγορηματικά σε σχέσεις καλής γειτονίας και σε ειρηνική επίλυση των διαφορών της απέστειλε η Κομισιόν. Παράλληλα, την καλεί να προσφύγει "εάν είναι απαραίτητο σε Διεθνές Δικαστήριο", ξεκαθαρίζοντας ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη.

Τη συγκεκριμένη απάντηση έδωσε στο ΚΥΠΕ, η Ναμπίλα Μασραλί, Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, κληθείσα να σχολιάσει τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή του Καστελοριζού, σύμφωνα με το philenews.com.

"Να σταματήσει η Τουρκία τα σχέδια για επιχειρήσεις"

Υπενθυμίζεται ότι χθες το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε δήλωση, αναφορικά με τη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, για θαλάσσιες έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να "αποφύγει μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή".

Αναλυτικά η δήλωση:

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ένα NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν οποιαδήποτε σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή".