NASA: 5 αστεροειδείς κατευθύνονται στην Γη - επιστήμονες ανακαλύπτουν διαστημικούς βράχους

NASA: 5 αστεροειδείς κατευθύνονται στην Γη - επιστήμονες ανακαλύπτουν διαστημικούς βράχους

Πριν από μερικές ημέρες, η NASA ανέφερε ότι πέντε αστεροειδείς θα κατευθυνθούν στην Γη, οι τέσσερις από τους οποίους ξεπερνούν τα 50 μέτρα σε διάμετρο, τώρα έρευνα από την Βραζιλία έχει εντοπίσει περίπου 19 διαστημικούς βράχους διαστρικής προέλευσης στο ηλιακό μας σύστημα.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωεπιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο εντόπισαν αστεροειδείς που σχηματίζονται σε ένα άλλο ηλιακό σύστημα στον γαλαξία και τους έχουν κατηγοριοποιήσει ως Κενταύρους. Αυτοί οι «ξένοι» αστεροειδείς βρίσκονται ανάμεσα στις τροχιές του Δία και του Ποσειδώνα και παρατηρήθηκαν χάρη στην ασυνήθιστη πορεία τους γύρω από το ηλιακό μας σύστημα, σύμφωνα με την Μαρία Ελενα Μορέρα Μοράϊς, μια από τις κύριες συγγραφείς της μελέτης.

Η τροχιά του διαστημικού βράχου αντιστοιχεί σε αυτή του Δία, αλλά περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο στην αντίθετη κατεύθυνση. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια προσομοίωση υπολογιστή που λένε ότι «λειτουργεί σαν μια μηχανή του χρόνου», εντοπίζοντας την τροχιά της προς τα πίσω κατά 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι πολύ πέρα από τα άκρα του ηλιακού μας συστήματος. Οι αστεροειδείς και οι πλανήτες από το ηλιακό μας σύστημα προέρχονται από ένα λεπτό δίσκο αερίου και σκόνης που κάποτε περιστρέφονταν στον ήλιο.

«Η προσομοίωση έδειξε ότι πριν από 4.5 εκατομμύρια χρόνια παρατηρήθηκε περιστροφή γύρω από τον ήλιο σε κάθετες τροχιές από τον δίσκο», συμπληρώνει η Μοράϊς. Αυτές οι μελέτες εξετάζουν «την σημασία της διαστρικής ύλης στον χημικό εμπλουτισμό του ηλιακού συστήματος» και μπορεί να βοηθήσουν να βρεθούν νέες πηγές στοιχείων που εξαντλούνται στη Γη όπως το ήλιο.

Στο μεταξύ, στη Γη θα «ταξιδέψουν» πέντε αστεροειδείς διαμέτρου από 15 έως 120 μέτρα, όμως η απόσταση στην οποία θα απέχουν είναι ασφαλής, κάπου ανάμεσα στα 3.3 και 7.1 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την Γη.

Πηγή: RT.huffingtonpost