Μωρά από τους μετανάστες στο Κρανίδι, στο νοσοκομείο-7 νέα κρούσματα, κανείς νεκρός, τι θα γίνει με τις Πανελλήνιες

Μωρά από τους μετανάστες στο Κρανίδι, στο νοσοκομείο-7 νέα κρούσματα, κανείς νεκρός, τι θα γίνει με τις Πανελλήνιες

Μετά από ένα και πλέον μήνα, και συγκεκριμένα από τις 16 Μαρτίου, η Ελλάδα δεν ανακοίνωσε κανένα νέο θάνατο από κορονοϊό, ενώ την ίδια στιγμή παρουσιάζει μονοψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων και χαμηλό αριθμό διασωληνωμένων ασθενών.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης μόλις 7 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα το τελευταίο 24ωρο δεν είχαμε κανέναν καταγεγραμμένο θάνατο!

Από τα συνολικά κρούσματα τα 573 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1124 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης 55 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι 51 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουμε 121 θανάτους. Οι 32 (26,4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 91% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 56944 κλινικά δείγματα.

Την ικανοποίησή του για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων στο Κρανίδι, εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

"Τα μέτρα που πήραμε χθες εφαρμόζονται στο ακέραιο και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά", δήλωσε την Τετάρτη (22/4) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από το Κρανίδι όπου βρίσκεται από την Τρίτη ύστερα από τον εντοπισμό 150 κρουσμάτων θετικών στον κορονοϊό σε δομή φιλοξενίας προφύγων και μεταναστών.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ολοκληρώθηκε άλλη μία σύσκεψη, η τελική για την πρώτη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου, ενώ όλο το βράδυ της Τρίτης εργάζονταν πάνω στο κομμάτι των ιχνηλατήσεων.

"Φεύγουμε με σχεδόν 177 δείγματα που αφορούν σε επαφές δυνητικές είτε high είτε low risk", ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε: "Το πρωτόκολλο εφαρμόζεται, η υγειονομική περίθαλψη και η συνέχειά της που αφορά στη δομή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή έχει εξασφαλιστεί, η τροφοδοσία της δομής έχει εξασφαλιστεί.

Συναγερμός σήμανε στο Κρανίδι καθώς δυο παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ1.

Αυτή την στιγμή, διασώστες του ΕΚΑΒ παραλαμβάνουν τα παιδιά από τη δομή όπου φιλοξενούνται για να μεταφερθούν σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα.

Στα 177 ανέρχονται τα δείγματα που ελήφθησαν από το Κρανίδι και την ευρύτερη περιοχή μετά τα 151 κρούσματα κορωνοϊού στο ξενοδοχείο που λειτουργεί ως δομή μεταναστών, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά στην περιοχή και ότι σε λίγο καιρό θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ωστόσο ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους τις επόμενες ημέρες. «Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες που πρέπει να προστατευθούν» σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη πως ελήφθησαν 177 δείγματα που αφορούν σε δυνητικές επαφές, χαμηλού ή υψηλού ρίσκου με κρούσματα. «Η υγειονομική περίθαλψη και η τροφοδοσία στη Δομή προσφύγων έχει εξασφαλιστεί. Όλα θα πάνε καλά. Αύριο το πρωί θα έχουμε πλήρη εικόνα» τόνισε.

Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι στο Κρανίδι για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, μετά τον εντοπισμό 150 κρουσμάτων σε δομή μεταναστών στην περιοχή. Στο σημείο βρέθηκε την Τρίτη, για μια ακόμη φορά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, καθώς και τον γενικό γραμματέα υποδοχής αιτούντων άσυλο, Μάνο Λογοθέτη.

Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε εντολή για σαρωτικές ιχνηλατήσεις, στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου κλήθηκαν 125 πολίτες, όπου υποβλήθηκαν σε έλεγχο για κορωνοϊό. Πρόκειται για εργαζομένους σε τοπικές επιχειρήσεις και τράπεζες, αστυνομικούς και άλλους κατοίκους της περιοχής, τους οποίους είτε είχαν επισκεφθεί οι αλλοδαποί που διαμένουν στη δομή είτε είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους.

Υπήρχε κρούσμα από τις 6 Μαρτίου λέει η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου

Από την πλευρά της η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου υποστηρίζει ότι το Κρανίδι είχε κρούσμα κορωνοϊού από τις 6 Μαρτίου. Συμφωνα με την ίδια το κρούσμα δεν ανακοινώθηκε τότε στην περιοχή «γιατί είχε πάει στην Αθήνα και είχε καταγραφεί εκεί».

«Έχω ακούσει ότι είναι Έλληνας εξ Αμερικής που μένει εδώ» είπε στον ΣΚΑΪ προσθέτοντας ότι κυκλοφορούσε κανονικά.

Όσον αφορά την κατάσταση στο ξενοδοχείο είπε ότι «δεν ξέρουμε ποιος κόλλησε ποιον» καθώς πολύς κόσμος ερχόταν σε επαφή με τους μετανάστες. «Εμείς τους είχαμε ενημερώσει με ειδοποιήσεις που είχαμε αναρτήσει στο ξενοδοχείο για την καλή υγιεινή και για να πλένουν τα χέρια τους» συμπλήρωσε.

Από τους 470 μετανάστες οι περισσότεροι είναι από τη Σομαλία, το Κονγκό και το Καμερούν αν και υπάρχουν και μετανάστες από το Τζιμπουτί και τη Γκάνα αλλά και αρκετές γυναίκες μόνες τους, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι πανελλήνιες εξετάσεις, θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Αυτό θα ισχύσει, πάντα με την έγκριση των ειδικών και αν φυσικά δεν υπάρξει κάποια ανατροπή από την εξέλιξη της μάχης με τον κορονοϊό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, η υπουργός σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, που έκλεισαν, στο πλαίσιο των μέτρων.

Το υπουργείο αναμένει την επίσημη εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων, προκειμένου να παρθούν οι τελικές αποφάσεις και να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Η κ. Κεραμέως σημείωσε επίσης, ότι η επαναφορά θα γίνει σε μία "νέα κανονικότητα", η οποία θα διατρέχει όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας των πολιτών και για αυτό, το υπουργείο θα φροντίσει να ενημερώσει όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα πρέπει να λαμβάνουν στο εξής.

Το πολυνομοσχέδιο σε διαβούλευση

Το πολυνομοσχέδιο σε ό,τι αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχει αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, πλαίσιο αξιολόγησης σχολείων και επιμόρφωση εκπαιδευτικών.

Επίσης, αναφέρεται και στο πλαίσιο λειτουργίας και την ίδρυση νέων Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων, ενώ πρόκειται να εισαχθούν και νέες θεματικές ενότητες για το νηπιαγωγείο, το δημοτικό και το γυμνάσιο.

Σχετικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη σύμπραξη ελληνικών πανεπιστημίων με πανεπιστήμια του εξωτερικού, ρυθμίσεις που θα αφορούν τις πρυτανικές εκλογές και τις μετεγγραφές φοιτητών.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάιο.

Πηγή: 247 news Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ