Κορωνοϊός: SOS λοιμωξιολόγων για πυρετό και δύσπνοια στα παιδιά

Κορωνοϊός: SOS λοιμωξιολόγων για πυρετό και δύσπνοια στα παιδιά

Οδηγό για τη διαχείριση παιδιών, εφήβων αλλά και νεογνών με κορονοϊό ενέκρινε η ειδική επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ο πυρετός και η δύσπνοια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να εκπέμπουν «sos», όπως άλλωστε και στους ενήλικες, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε παιδιά φιλοξενούμενα σε κλειστές δομές προσφύγων, μιας και μια τέτοια δομή μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε «υγειονομική βόμβα». Παρόλο που μέχρι στιγμής στη χώρα μας τα θετικά στον κορονοϊό παιδιά που χρειάστηκαν νοσηλεία είχαν όλα καλή έκβαση, οι οδηγίες προς τους γιατρούς είναι απαραίτητες ειδικά μετά τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ. «Η ιδέα σύμφωνα με την οποία ο Covid-19 πλήττει μόνο τους ηλικιωμένους είναι με βάση τα γεγονότα εσφαλμένη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

Σε τελευταία συνέντευξη Τύπου ο γ.γ. του ΠΟΥ επεσήμανε ότι κανείς δεν είναι αλώβητος. Σοβαρά κρούσματα έχουν παρατηρηθεί ανάμεσα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, πολλοί χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και κάποιοι πέθαναν, είπε. Στην Ευρώπη το πιο νεαρό θύμα που έχει καταγραφεί ήταν μια 12χρονη που πέθανε στο Βέλγιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα μωρό έξι εβδομάδων που μολύνθηκε από τον κορονοϊό, επίσης, κατέληξε.

Κρίσιμες περιπτώσεις

Σύμφωνα με τον αλγόριθμο διαχείρισης παιδιών και εφήβων με κορονοϊό, τον οποίο ετοίμασε η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων, εργαστηριακός έλεγχος θα πρέπει να διενεργείται στα παιδιά < 16 ετών με σοβαρή Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται με πυρετό χωρίς άλλη σαφή αιτιολογία. Επίσης, στα φιλοξενούμενα σε κλειστές δομές που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια, αλλά και στα παιδιά με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνιo καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας του νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» Μαρία Τσολιά, «είναι εξαιρετικά σπάνιο να καταλήξει παιδί από τον κορονοϊό». Ωστόσο, υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις, όπως έχουν δείξει μεμονωμένα περιστατικά διεθνών που αφορούσαν σε θανάτους παιδιών ή εφήβων. Πιο επικίνδυνο να έχουν μια δυσμενή κατάληξη είναι τα παιδιά με σοβαρά χρόνια νοσήματα. Οπως επισημαίνει η κ. Τσολιά, στο Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» έχουν νοσηλευτεί – μέχρι χθες – δύο παιδιά. Εξ αυτών στο ένα δόθηκε και θεραπεία, και συγκεκριμένα χλωροκίνη. Η πορεία του παιδιού ήταν πολύ καλή, αλλά δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσματα, κατά την καθηγήτρια, σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή όχι του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε χθες ότι τα ίδια φαρμακευτικά σχήματα που δίνονται στους ενήλικες θα δίνονται και στα παιδιά, αλλά σε όσα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και κάτω από αυστηρή επιτήρηση του θεράποντος ιατρού.

Στο επιστημονικό «εργαλείο» που έχουν στα χέρια τους παιδίατροι και γενικοί ιατροί τονίζεται ότι ο γονέας που συνοδεύει το παιδί θα πρέπει και αυτός απαραιτήτως να ελεγχθεί για Covid-19 και να τηρεί σχολαστικά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Βήματα

Κάθε βρέφος ή παιδί με επιβεβαιωμένη Covid-19 λοίμωξη θα πρέπει να επικοινωνεί άμεσα με τον παιδίατρό του ή να προσκομίζεται στα ΤΕΠ Νοσοκομείου. Αρχικά θα πρέπει να γίνει ανασκόπηση ατομικού ιστορικού και παρούσας νόσου (διάρκεια νόσου και είδος συμπτωμάτων) και κατά το δυνατόν εκτίμηση κλινικών σημείων. Στην περίπτωση αρχικής τηλεφωνικής επικοινωνίας και επί υποψίας μέτριας ή σοβαρής συμπτωματολογίας συστήνεται άμεση κλινική εκτίμηση από παιδίατρο.

Οσον αφορά στα νεογνά, δεν υπάρχουν μέχρι τώρα δεδομένα, κατά τους παιδιάτρους, που να υποστηρίζουν την κάθετη μετάδοση Covid-19.

Οπως αναφέρεται στον «οδηγό» περιγεννητική έκθεση του νεογνού κατά τον φυσιολογικό τοκετό δεν μπορεί να αποκλειστεί και εξαρτάται από την ανίχνευση του ιού στα ούρα και τα κόπρανα. Το νεογνό, πάντως, δεν θα πρέπει να εκτίθεται στις αναπνευστικές εκκρίσεις της συμπτωματικής μητέρας.

Σημειώνεται ότι παρόλο που δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω μητρικού γάλακτος, αντενδείκνυται ο θηλασμός λόγω έκθεσης του νεογνού στις αναπνευστικές εκκρίσεις της μητέρας. Στην περίπτωση που η μητέρα επιθυμεί να θηλάσει οι γιατροί προτείνουν, για τη διατήρηση γαλουχίας, τη χρήση θηλάστρου με απόρριψη του γάλακτος και έναρξη θηλασμού μόλις η μητέρα έχει δύο αρνητικά δείγματα και εφόσον έχει διακοπεί ή ολοκληρωθεί η θεραπεία της. Η χορήγηση μητρικού γάλακτος πρέπει να αποφεύγεται σε περίπτωση χορήγησης χλωροκίνης στη μητέρα.

ΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

  • Με χρόνια πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, βρογχοπνευμονική δυσπλασία)
  • Με συγγενή καρδιοπάθεια και σημαντικού βαθμού αιμοδυναμική επιβάρυνση
  • Ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή όπως ογκολογικοί ασθενείς υπό χημειοθεραπεία, παιδιά μετά από ΜΜΟ ή μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, παιδιά με SCID ή HIV λοίμωξη και χαμηλά CD4 (ανάλογα με ηλικία ασθενούς)
  • Βρέφη <12 μηνών (σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ομοφωνία και πιθανολογείται ότι τα αυξημένα ποσοστά νοσηλείας δεν σχετίζονται απαραίτητα με βαρύτερη κλινική εικόνα).
  • Παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (σημειώνεται ότι αν και ο ΣΔ αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου για τους ενήλικες αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ισχύει και για τα παιδιά)

(Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων είναι ελλιπή τα δεδομένα στα παιδιά)

Πηγή: Ελεύθερος τύπος