Κορωνοϊός: Στους 41 οι νεκροί στην Ελλάδα – Πέθανε άνδρας 54 ετών στην Καστοριά

Κορωνοϊός: Στους 41 οι νεκροί στην Ελλάδα – Πέθανε άνδρας 54 ετών στην Καστοριά

Συνεχίζουν να αυξάνονται τα θύματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα έφυγε από τη ζωή ακόμα ένας άνδρας από την Καστοριά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ πρόκειται για 54χρονο ασθενή που νοσηλευόταν διασωληνωμένος εδώ και ημέρες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ σημειώνεται πως είναι ο έκτος νεκρός στην περιοχή της Καστοριάς

Ο άτυχος άνδρας νοσηλευόταν επί μια εβδομάδα διασωληνωμένος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Μετά τον θάνατο του οι νεκροί από κορωνοϊό από την Καστοριά ανέρχονται πλέον στους 6.

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον φτάνει τους 41.Τελευταίο κρούσμα ένας 60χρονος από την Ξάνθη.

Σύμφωνα τις πληροφορίες του ΣΚΑΙ ο άτυχος άνδρας πέθανε στην μονάδα εντατικής θεραπείας όπου νοσηλευόταν. Ήταν μόνο 60 ετών και δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα διετέλεσε διοικητής σε σώμα ασφαλείας και τα τελευταία χρόνια ήταν συνταξιούχος.

Το 39ο θύμα από τον COVID-19 στην Ελλάδα, καταγράφηκε στη Λέσβο το απόγευμα της Κυριακής. Πρόκειται για μια 76χρονη γυναίκα που είχε εισαχθεί για νοσηλεία το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η γυναίκα είχε εκδηλώσει πνευμονία ενώ χθες, το απόγευμα, πιστοποιήθηκε ότι έπασχε από COVID-19.

Σημειώνεται ότι η κόρη της 76χρονης η οποία με συμπτώματα γρίπης παραμένει απομονωμένη με το παιδί της στο σπίτι στο χωριό όπου διέμενε με τη μητέρα της, ανήκει στο νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας Καλλονής και Πολυχνίτου. Χθες τα Κέντρα Υγείας παρέμειναν κλειστά και απολυμάνθηκαν. Τόσο από την κόρη της 76χρονης όσο και από το παιδί της έχουν ληφθεί δείγματα, τα δε αποτελέσματα αναμένονται από το Ινστιτούτο Παστέρ.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει άλλους έξι θανάτους από τη νόσο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμοξιωλόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε στην τακτική ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ότι έξι άνθρωποι υπέκυψαν στη νόσο.

Ωστόσο, αργά το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστός ο πρώτος θάνατος από τον κορωνοϊό στη Λέσβο. Πρόκειται για μια 76χρονη γυναίκα που είχε εισαχθεί για νοσηλεία το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 95 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.156. Όπως είπε, τα περισσότερα από αυτά καταγράφονται στην Αττική. Ανακοίνωσε επίσης ότι 69 είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Η συμμόρφωση με τα μέτρα είναι απαραίτητη»
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε, επίσης, την ανάγκη να συνεχίσουμε ενωμένοι, παραμένοντας σπίτια μας προκειμένου να ελέγξουμε την πανδημία.

Η συμμόρφωση με τα αναγκαία μέτρα είναι απαραίτητη για τον όσο δυνατό μετριασμό στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, είπε. Παρατήρησε πως «στη χώρα μας υπάρχει βραδύτερος ρυθμός αύξησης της πανδημίας σε σχέση με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες ελέγχου της επιδημίας στην Ελλάδα, μίλησε για την περίπτωση ενός ανθρώπου που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και διέμενε σε δομή αστέγων που φιλοξενεί 130 άτομα.

«Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πήγε άμεσα στη δομή και εξέτασε όλους τους τρόφιμους και το προσωπικό και δόθηκαν οδηγίες για τη διαχείριση της κατάστασης και την ιχνηλάτηση στενών επαφών» είπε και προσέθεσε ότι ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Παράλληλα σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η διάγνωση ατόμων που διαμένουν σε κέντρα αποκατάστασης, δομές αστέγων, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων και μονάδες νοσηλείας χρόνιων πασχόντων, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα πιθανά κρούσματα και να σταματά ή διασπορά της νόσου.

Η πολυήμερη μάχη για τη ζωή στις ΜΕΘ

Συνολικά, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, υπολογίζεται ότι 5% των ασθενών χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς ο κορωνοϊός προκαλεί μια σοβαρή πνευμονία σε κάποιες περιορισμένες περιπτώσεις.

Επισήμανε πως «στη χώρα μας, έως σήμερα καταγράφουμε ασθενείς που διασωληνώνονται σε μια μέση ηλικία των 66 ετών και περίπου 47% από αυτούς έχουν συνοδά υποκείμενα νοσήματα».

Δεν είναι μια μάχη που εύκολα κερδίζεται, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται αρκετές ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ. Στην Ιταλία, όπως είπε, ο μέσος όρος νοσηλείας φτάνει τις 15 μέρες και το ποσοστό θνητότητας από άλλη μελέτη φαίνεται για όσους μπαίνουν στη ΜΕΘ να είναι 47%.

Τα μαζικά τεστ θα έχουν νόημα αργότερα για να μελετήσουμε την ανοσία

Όσον αφορά τα τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό, ο κ. Τσιόδρας τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η στρατηγική που ακολουθείται δεν θα αλλάξει.

«Μαζικός έλεγχος με τεστ είναι μία στρατηγική που θα ακολουθηθεί όταν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο να γίνει» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην περίοδο που θα έχει περάσει το μεγάλο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε, «εξετάζουμε μαζική στρατηγική όταν κριθεί απαραίτητη. Δεν έχει νόημα τώρα. Ενδιαφέρει περισσότερο να δούμε το επίπεδο ανόσιας στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, όταν θα έχουμε μια αξιόπιστη τεχνική».

Επίσης, προσέθεσε ότι όταν αρθούν τα μέτρα, θα έχει νόημα ένας τέτοιος έλεγχος, ώστε «σταδιακά οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο, να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι είναι στις πρώτες γραμμές» Αυτό, όπως παρατήρησε, γίνεται ήδη στη χώρα μας σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας σε όσους εργάζονται σε υγειονομικές δομές ή μένουν σε ιδρύματα.

Η ελπιδοφόρα μελέτη από την Κίνα

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στην προσπάθεια των επιστημόνων για να βρουν μια αποτελεσματική λύση στη μάχη με τον κορωνοϊό, μίλησε για μια μελέτη που έγινε στην Κίνα «με τη χορήγηση όρου αντισωμάτων από ασθενείς που έγιναν καλά, σε 5 ασθενείς που ήταν σε σοβαρή κατάσταση».

Τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, είπε ο Σ.Τσιοδρας αλλά, όπως εξήγησε, ακόμα δεν υπάρχει μαγική συνταγή, καθώς κανένα φάρμακο δεν είναι πανάκεια προς το παρόν.

Πηγή: Ελεύθερος τύπος