"Κόμπι σ' αγαπάμε". Παγκόσμιος θρήνος για τον Black Mamba, Κόμπι Μπράιαντ

"Κόμπι σ' αγαπάμε". Παγκόσμιος θρήνος για τον Black Mamba, Κόμπι Μπράιαντ

Συγκίνηση σε όλο τον πλανήτη προκάλεσε ο θάνατος του Κόμπι Μπράιαντ, ενός από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του NBA. Το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινε, συνετρίβη για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Ο κόσμος του αθλητισμού και του θεάματος βυθίστηκε στο πένθος την Κυριακή εξαιτίας της είδησης του θανάτου του Κόμπι Μπράιαντ, αληθινού παγκόσμιου σταρ του μπάσκετ, που άφησε άναυδους από τους πλούσιους και διάσημους που πήγαιναν στο γήπεδο για να τον θαυμάσουν μέχρι τον νυν και πρώην προέδρους των ΗΠΑ, μέλη του Basketball Hall of Fame και τους αναρίθμητους θαυμαστές του, πολλοί από τους οποίους συνέρρευσαν έξω από την έδρα των Lakers του Λος Άντζελες με δάκρυα στα μάτια για να θρηνήσουν και να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτόν που αποκαλούσαν «Mamba».

Ο Μπράιαντ έχασε τη ζωή του στα 41 του χρόνια, μαζί με τη 13χρονη κόρη του Τζιάνα Μαρία Μπράιαντ και άλλους επτά ανθρώπους, όταν από άγνωστη αιτία και ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν. Πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα διέκοψαν αμέσως την κανονική ροή του προγράμματός τους για να μεταδώσουν απευθείας νέα και αντιδράσεις για το δυστύχημα.

Το ελικόπτερο του θρύλου του Μπάσκετ συνετρίβη στις 10 το πρωί της Κυριακής στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνια, κοντά στο Λος Άντζελες, λίγα μέτρα μακριά από κατοικημένη περιοχή.

«Δεν υπάρχουν επιζώντες από συντριβή του ελικοπτέρου. Πρόκειται συνολικά για εννέα θύματα, οκτώ επιβάτες και τον πιλότο. Δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα σχόλιο αν δεν ολοκληρωθεί η έρευνα και πριν κάνει ο ιατροδικαστής τη δουλειά του», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο σερίφης του Λος Άντζελες, Άλεξ Βιλανουέβα.

Το TMZ ήταν το Μέσο που αναφέρθηκε πρώτο στο συμβάν, εξηγώντας πως ουδείς απ όσους επέβαιναν στην πτήση είναι ζωντανός. Επισημαίνεται πως η σύζυγος του Μπράιαντ, Βανέσα, δεν ήταν μαζί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Sport24.gr.

Το ελικόπτερο συνετρίβη περίπου στις 10 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα) στο Calabasas της Καλιφόρνια, λίγα μέτρα πιο μακριά από τις κατοικίες που βρίσκονται εκεί.

Η πρώτη εκτίμηση για τα αίτια του δυστυχήματος
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η πυκνή ομίχλη στο Λος Άντζελες και τις γύρω περιοχές ήταν το πρόβλημα που δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου.

«Ο καιρός ήταν εξαιρετικά ομιχλώδης το πρωί της Κυριακής και γι' αυτόν τον λόγο οι εναέριες δυνάμεις της Αστυνομίας του Λος Άντζελες έμειναν στο έδαφος. Το πρώτο πρόβλημα για το ελικόπτερο του Κόμπι προέκυψε πάνω από τον ζωολογικό κήπο του Λος Άντζελες.

Έκανε τουλάχιστον έξι κύκλους σε ένα πολύ χαμηλό ύψος, περιμένοντας να καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

Ξέρουμε ότι ο πιλότος ήρθε σε επαφή με τον πύργο κυκλοφορίας του αεροδρομίου του Μπέρμπανκ στις 09.30 ενώ έκανε κύκλους για 15 λεπτά. Τελικά ακολούθησε πορεία προς την λεωφόρο 118, πριν γυρίσει προς τα δυτικά και ακολουθήσει την λεωφόρο 101 προς το Γούντλαντ Χιλς.

Περίπου στις 09:40 αντιμετώπισε χειρότερες καιρικές συνθήκες και γύρισε νότια. Αυτό ήταν κρίσιμο, διότι γύρισε προς μια βραχώδη περιοχή. Ξαφνικά ανέβηκε από τα 1200 στα 2000 πόδια, όμως στιγμές αργότερα, περίπου στις 9:45, συνετρίβη σε ένα βουνό στα 1700 πόδια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ελικόπτερο πετούσε με 298 χιλιόμετρα» αναφέρει το ρεπορτάζ του TMZ.

Παρά την πολύωρη αναμονή, η ανακοίνωση των αρμόδιων Αρχών του Λος Άντζελες δεν έριξε φως στα αίτια του δυστυχήματος και δη στα ερωτήματα που αφορούν τα ευρήματα της αστυνομίας.

Οι έρευνες στο σημείο της συντριβής φαίνεται ότι θα χρειαστούν αρκετό καιρό να ολοκληρωθούν, σύμφωνα με τον Σερίφη του Λος Άντζελες, Άλεξ Βιλανουέβα, ο οποίος σε μία πρώτη τοποθέτησή του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα είναι μία εκτεταμένη έρευνα που πιθανόν να πάρει πολύ χρόνο. Ξέρουμε ανθρώπους που θέλουν να έρθουν στο σημείο της συντριβής, αλλά το χρειαζόμαστε ανοιχτό για τους ερευνητές».

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι η δουλειά των ερευνητών μόνο εύκολη δεν είναι στο σημείο, πράγμα που φάνηκε από τις πρώτες στιγμές άφιξης των σωστικών δυνάμεων, αφού λόγω του διάσπαρτου μαγνησίου που είχε απλωθεί από τα συντρίμμια ήταν δύσκολη η κατάσβεση της φωτιάς.

"Σ’ αγαπάμε Κόμπι"
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα δεν συμφωνούν και σε πολλά, αλλά ήταν ανάμεσα στους πρώτους ανθρώπους που εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Μπράιαντ: ήταν «φρικτή είδηση» για τον Ρεπουμπλικάνο, ακόμη πιο «σπαρακτική για εμάς ως γονείς» για τον Δημοκρατικό προκάτοχό του, καθώς η κόρη του Κόμπι Μπράιαντ ήταν ανάμεσα στα θύματα του δυστυχήματος.

«Επί 20 χρόνια ο Κόμπι Μπράιαντ μας έδειχνε τι είναι εφικτό όταν το σπουδαίο ταλέντο ενώνεται με την απόλυτη αφοσίωση στη νίκη», συνόψισε ο Άνταμ Σίλβερ, ο κομισάριος του NBA.

Ο θάνατος του Μπράιαντ, που είχε πρόσφατα τιμηθεί με Όσκαρ καθώς αποδυόταν, με το ίδιο πάθος, στο νέο του εγχείρημα, την ενασχόλησή του με τα ντοκιμαντέρ, προκάλεσε σοκ και στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Η Λίζο, στιχουργός και ερμηνεύτρια της μουσικής R&B, αφιέρωσε την τελετή των μουσικών βραβείων Γκράμι στον Μπράιαντ: «η αποψινή βραδιά είναι του Κόμπι», είπε η καλλιτέχνιδα, υποψήφια σε οκτώ κατηγορίες φέτος.

Για τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, θρύλο των Λέικερς, «οι περισσότεροι θα θυμούνται τον Κόμπι ως τον μεγαλειώδη αθλητή που ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά» μπασκετμπολιστών, «όμως εγώ θα τον θυμάμαι ως έναν άνθρωπο που ήταν πολλά περισσότερα από απλώς και μόνο ένας αθλητής». Άλλος ένας θρύλος των Λέικερς, ο Έργουιν «Μάτζικ» Τζόνσον, δεν δίστασε να παραδεχτεί πως «έκλαιγε» για ώρες μετά τον θάνατο αυτού που ο ίδιος θεωρεί τον «σπουδαιότερο» παίκτη που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της ομάδας του Λος Άντζελες.

Ίσως αυτός που εξέφρασε περισσότερο από κάθε άλλον το γενικό αίσθημα να ήταν ο Ντουέιν Γουέιντ, τρεις φορές πρωταθλητής του NBA, όταν έγραψε στο Twitter: «Όχι, Θεέ μου, σε παρακαλώ όχι».

Δύο πρωταθλήτριες ομάδες του NBA, οι Ράπτορς του Τορόντο και οι Σπερς του Σαν Αντόνιο, άφησαν στους χθεσινούς αγώνες τους, στην πρώτη τους επίθεση, το χρονόμετρο των 24 δευτερολέπτων απλώς να λήξει: αυτός ήταν ο δικός τους τρόπος να τιμήσουν τον Μπράιαντ, που φόραγε τον αριθμό 24 στη φανέλα του το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του.

«Είναι σαν κακό όνειρο. Ο Κόμπι είναι ο λόγος που αγαπάω αυτό το άθλημα. Ο δικός μου υπερήρωας. Σπάει η καρδιά μου για την οικογένειά του και για τις οικογένειες των υπολοίπων ανθρώπων που χάθηκαν. Ας κρατήσουμε τη μνήμη του ζωντανή», έγραψε ένας χρήστης του Twitter. Για πολλούς από τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν για να τον θρηνήσουν έξω από το Staples Center, ο θάνατος του Κόμπι Μπράιαντ ήταν εμπειρία εξίσου οδυνηρή με την απώλεια μέλους της οικογένειάς τους: «Μας έκανε να πιστεύουμε ότι τα αδύνατα ήταν δυνατά», εξήγησε ένας τους.

Ποιος ήταν ο Κόμπι Μπράιαντ
Από τους πιο αναγνωρίσιμους, τους πιο δημοφιλείς αθλητές στον κόσμο, ο Μπράιαντ, δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης, πέντε φορές πρωταθλητής του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ, του NBA, πολυτιμότερος παίκτης του μία φορά, 18 φορές All-Star, έχαιρε τεράστιου σεβασμού στα γήπεδα, όχι μόνο χάρη στο ταλέντο ή τις δεξιότητές του, αλλά ακόμη πιο πολύ για το πάθος του, για την απόλυτη αφοσίωσή του σε αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε την τέχνη του - και, πάνω απ’ όλα, στη νίκη.

Γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1978. Εισήλθε στο ΝΒΑ απευθείας από το Λύκειο και είχε παίξει για τους Lakers ολόκληρη την καριέρα του, κερδίζοντας πέντε πρωταθλήματα ΝΒΑ (2000, 2001, 2002, 2009, 2010).

Είχε επιλεχθεί 16 φορές All-Star και 12 φορές στην καλύτερη αμυντική πεντάδα. Είχε βγει πρώτος σκόρερ της αγωνιστικής περιόδου δύο φορές (το 2005-06 και 2006-07) και είναι τρίτος σκόρερ της στην ιστορία του NBA προσπερνώντας τον Μάικλ Τζόρνταν τον Δεκέμβρη του 2014, αφήνοντας τον Τζόρνταν στην τέταρτη θέση. Μετά την έναρξη της 20ης σεζόν του με τους Λέικερς το 2015-16, το οποίο αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ NBA για τις περισσότερες σεζόν με την ίδια ομάδα, ο Μπράιαντ είχε ανακοινώσει ότι θα αποσυρθεί στο τέλος της.

Ειδικότερα, στις 29 Νοεμβρίου 2015 ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση στο τέλος της σεζόν με μία συγκινητική επιστολή στο theplayerstribune.com. Συγκεκριμένα έγραφε:

«Αγαπημένο μου μπάσκετ

Από τη στιγμή που άρχισα να φοράω τις αθλητικές κάλτσες του πατέρα μου

Και να σουτάρω στο μυαλό μου

Νικητήρια καλάθια

Στο γήπεδο Great Western Forum *

Ένα πράγμα μόνο ήξερα ότι είναι αληθινό:

Η αγάπη μου για σένα.

Μια αγάπη τόσο βαθιά που σου έδωσα τα πάντα – Από το μυαλό και το σώμα μου

Μέχρι το πνεύμα και την ψυχή μου.

Όταν ήμουν ακόμα ένα αγόρι έξι χρονών

Τόσο ερωτευμένο μαζί σου

Δεν έβλεπα το τέλος του τούνελ.

Έβλεπα μόνο τον εαυτό μου

Να φεύγει τρέχοντας από το τούνελ.

Και συνέχισα να τρέχω.

Να τρέχω για σένα πάνω-κάτω στο παρκέ

Πίσω από κάθε χαμένη μπαλιά.

Μου ζήτησες τη μαγκιά μου

Σου έδωσα την καρδιά μου

Μαζί με τόσα άλλα πράγματα

Έπαιζα μέσα στον ιδρώτα και στις πληγές

Όχι για χάρη των προκλήσεων

Αλλά επειδή μου το ζήτησες ΕΣΥ.

Όλα τα έκανα για ΣΕΝΑ

Γιατί αυτό κάνεις

Όταν σ’ έχουν κάνει να νιώσεις όσο

Ζωντανό με έκανες εσύ να νιώθω.

Χάρισες σ’ ένα εξάχρονο αγόρι το όνειρο των Lakers

Και γι’ αυτό θα σ’ αγαπώ για πάντα.

Δεν θα μπορέσω όμως να σ’ αγαπώ με την ίδια εμμονή για πολύ ακόμα.

Αυτή η σεζόν είναι ό,τι μου έχει μείνει να δώσω.

Η καρδιά μου αντέχει τα χτυπήματα

Το μυαλό μου αντέχει τη φθορά

Το κορμί μου όμως ξέρει ότι ήρθε η ώρα για το αντίο.

Κι αυτό είναι ΟΚ. Είμαι έτοιμος να σ’ αποχωριστώ.

Στο λέω τώρα για να το ξέρεις

Έτσι ώστε να απολαύσουμε την κάθε στιγμή που μας μένει μαζί.

Τις καλές και τις κακές.

Δώσαμε ο ένας στον άλλον

Ό,τι είχαμε να δώσουμε.

Και γνωρίζουμε κι οι δυο μας, ασχέτως του τι θα κάνω μετά

Ότι θα είμαι πάντα εκείνο το παιδί

Με τις γυρισμένες κάλτσες

Ένας κάδος σκουπιδιών στη γωνία

5 δευτερόλεπτα μένουν στο ρολόι

Η μπάλα στα χέρια μου.

5 … 4 … 3 … 2 … 1

Σ’ αγαπώ πάντα

Kobe».

Στο τελευταίο του παιχνίδι ο Μπράιαντ πέτυχε 60 πόντους, στη νίκη των Λέικερς επί των Γιούτα Τζαζ.

Ο Μπράιαν ήταν παντρεμένος με την Vanessa Laine με την οποία απέκτησε τέσσερις κόρες.

Πηγή: 247NEWS