Κλιματική αλλαγή ώρα μηδέν: Το «στοίχημα» της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από την αειφόρο ανάπτυξη στις αερομεταφορές

Κλιματική αλλαγή ώρα μηδέν: Το «στοίχημα» της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από την αειφόρο ανάπτυξη στις αερομεταφορές

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος βρίσκεται πλέον στις πρώτες θέσεις της διεθνούς ατζέντας- και όχι άδικα. Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα κρούει εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου αλλά χρειάστηκε να γίνουμε θεατές στις εικόνες από δορυφόρο που δείχνουν μια Ανταρκτική χωρίς πάγο αλλά και η ηχηρή παρέμβαση μιας έφηβης ακτιβίστριας από τη Σουηδία για να περάσει η συζήτηση από τους αρχηγούς κρατών και το δημόσιο διάλογο, στην κοινωνία και στις παρέες. Σε ότι αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία και ειδικά ότι μιλάμε για τον κλάδο των αερομεταφορών, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα 14 αεροδρόμια, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική & Κοινωνική Πολιτική έχοντας ορίσει την περιβαλλοντική προστασία ως έναν από τους κύριους στόχους της εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, για να επιτύχει τους στόχους προς την αειφορία, εστιάζει στις ακόλουθες βασικές πλευρές:

1. Προστασία φυσικού περιβάλλοντος (συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της άγριας ζωής).
2. Χρήση πόρων και ελαχιστοποίηση αποβλήτων.
3. Διαχείριση αποβλήτων (επικινδύνων, μη επικινδύνων).
4. Διαχείριση υγρών αποβλήτων.
5. Διαχείριση ενέργειας, εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κλιματικής αλλαγής.
6. Πρόληψη της ρύπανσης και αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
7. Διαχείριση και έλεγχος θορύβου.
8. Διαχείριση της κυκλοφορίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύεται επίσης ως προς τη διαχείριση και μείωση των εκπομπών άνθρακα στα 14 αεροδρόμια. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, υπολογίζονται και καταγράφονται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από όλες τις πηγές εντός των αεροδρομίων, βάσει του Πρωτοκόλλου Αερίων Θερμοκηπίου (scope 1 και 2).

Οι διαδικασίες διαχείρισης άνθρακα των αεροδρομίων Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», Ρόδου «Διαγόρας», Κεφαλλονιάς «Άννα Πολλάτου» και Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» έχουν ήδη λάβει το πιστοποιητικό επιπέδου 1 δηλαδή της «χαρτογράφησης» των εκπομπών από το πρόγραμμα διαχείρισης και μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) το οποίο υλοποιείται από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe). Αυτό συνεπάγεται με την αναγνώριση των ενεργειών του αερολιμένα για τη διαχείριση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ενώ μέσα στο 2020 θα ακολουθήσουν άλλα δυο αεροδρόμια τα οποία θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα με σκοπό να πιστοποιηθούν.

Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει 4 επίπεδα πιστοποίησης:

1. Χαρτογράφηση Εκπομπών CO2
2. Μείωση Εκπομπών CO2
3. Βέλτιστη Διαχείριση Εκπομπών CO2
4. Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα

Με την επικείμενη ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού των 14 αεροδρομίων και την ανανέωση του Επιπέδου 1, θα τεθούν σε εφαρμογή λύσεις για τη μείωση των εκπομπών CO2, που θα επιτρέψει τη συμμετοχή στο Επίπεδο 2 (μείωση) του προγράμματος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μεταξύ άλλων, η Fraport Greece ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής ως μέρος της παγκόσμιας βιομηχανίας στις αερομεταφορές.

Πηγή: kathimerini