Ινδονησία: Ανακαλύφθηκε έργο τέχνης 43.900 ετών

Ινδονησία: Ανακαλύφθηκε έργο τέχνης 43.900 ετών

To παλαιότερο έργο τέχνης στον κόσμο, ηλικίας 43.900 ετών, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες σε σπήλαιο της Ινδονησίας. Πρόκειται για μια μονόχρωμη βραχογραφία σε τόνους του κόκκινου που απεικονίζει μια σκηνή κυνηγιού.

Συγκεκριμένα, στην παράσταση, μήκους 4,5 μ., που ανακαλύφθηκε το 2017 στο σπήλαιο Λεάνγκ Μπουλού Σιπόνγκ στη νήσο Σουλαβέζι, εμφανίζονται οκτώ φιγούρες που συνδυάζουν ανθρώπινα και ζωώδη χαρακτηριστικά – θηριάνθρωποι, σύμφωνα με τους επιστήμονες – να κυνηγούν με δόρατα ή με σχοινιά τέσσερα βουβάλια και δύο αγριόχοιρους. Ενδέχεται δε να αποτελεί την καλλιτεχνική αναπαράσταση μιας σκηνής που ενέχει τακτική στρατηγικής, καθώς οι άνθρωποι μοιάζουν να επιχειρούν να παρασύρουν τα ζώα σε ενέδρα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αναφοράς σε σαμανιστικές τελετές.

Η ανακάλυψη αυτή, που έπειτα από ενδελεχή μελέτη παρουσιάστηκε σε δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανατρέπει την καθιερωμένη άποψη που θέλει τις πρώτες βραχογραφίες να εμφανίστηκαν στην Ευρώπη. Ως τώρα η παλαιότερη απεικόνιση σκηνής κυνηγιού είχε εντοπιστεί στο σπήλαιο Λασκό της Γαλλίας και χρονολογούνταν πριν από 20.000 και πλέον χρόνια.

Από την έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ