Επιστήμονες εντόπισαν εξωπλανήτη που φωτίζεται από 3 ήλιους

Επιστήμονες εντόπισαν εξωπλανήτη που φωτίζεται από 3 ήλιους

Μια νέα ανακάλυψη έκαναν πρόσφατα οι επιστήμονες, ένα πλανητικό σύστημα με τρεις ήλιους.

Ο πλανήτης, ο οποίος έχει προς το παρόν το διόλου εύηχο όνομα LTT 1445Ab, βρίσκεται σε τροχιά μόνο γύρω από τον έναν ήλιο. Και οι τρεις ήλιοι είναι κόκκινοι νάνοι, με το σύστημα να βρίσκεται 22,5 έτη φωτός μακριά από τη Γη, σύμφωνα με δεδομένα που συλλέχθηκαν από το ειδικό σύστημα της NASA (TESS).

«Αν στέκεστε στην επιφάνεια αυτού του πλανήτη, υπάρχουν τρεις ήλιοι στον ουρανό, αλλά δύο από αυτούς είναι αρκετά μακρινούς και μικρούς,» ανέφερε η Τζένιφερ Γουίντερς αστρονόμος στο Κέντρο Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, σύμφωνα με το space.com. «Είναι σαν δύο κόκκινα, δυσοίωνα μάτια στον ουρανό».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πλανήτης είναι βραχώδης, περίπου το ένα τρίτο μεγαλύτερος από τη Γη.

Είναι ακόμα πολύ θερμός, καθώς η θερμοκρασία στην επιφάνειά του φτάνει τους 160 βαθμούς Κελσίου. Η διάρκεια της τροχιάς του είναι πέντε ημέρες.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ατμόσφαιρα αυτού του πλανήτη. Επειδή τα εν λόγω αστέρια είναι κόκκινοι νάνοι που βρίσκονται λογικά κοντά στη Γη και επειδή το σύστημα είναι τοποθετημένο έτσι ώστε ο πλανήτης να περνάει ανάμεσα στα αστέρια και τη Γη, οι επιστήμονες μπορούν να δουν κάποια αέρια στην ατμόσφαιρα του εν λόγω πλανήτη χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια από τη Γη.