Διεθνές Φεστιβάλ (Κλασσικής) Μουσικής "Ευμέλεια" στην Αγριά Βόλου

Διεθνές Φεστιβάλ (Κλασσικής) Μουσικής "Ευμέλεια" στην Αγριά Βόλου

Μας το έστειλε ο Gogo P.

Ερωτικός μετανάστης εδώ και αρκετά χρόνια στην με περίσσεια ομορφιά πόλη του Βόλου, μιά πόλη που οι αυτόχθονες μου επισήμαναν από την πρώτη στιγμή την κουλτούρα και την πολιτιστική της ευαισθησία , εξακολουθεί και με εκπλήσσει η παντελής αδιαφορία σε μοναδικά καλλιτεχνικά δρώμενα που συμβαίνουν και κυρίως για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής "Ευμέλεια" που διοργανώνεται κάθε χρόνο τα τελευταία 7 χρόνια και διαρκεί περίπου 5 ημέρες.

Από το 2012 στην κωμόπολη της Αγριάς, 7 χλμ από το Βόλο, διεξάγεται κάθε χρόνο το εν λόγω πρωτοποριακό και νομίζω μοναδικό στην Ελλάδα Φεστιβάλ κλασσικής μουσικής με πρωτοβουλία του επιφανούς διεθνούς φήμης βολιώτη πιανίστα Μαστρογιάννη Ντίνου και καλλιτεχνικού διευθυντή της διοργάνωσης - "googlάρετε" το όνομα για μην επεκταθώ στο έργο του- τον οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης έχει αποκαλέσει "απόστολο" της μουσικής του και με την αμέριστη συνδρομή μίας εξέχουσας προσωπικότητας της κ. Πορφυρογέννη Κατερίνας. η οποία διαθέτει και το χώρο που στεγάζεται το φεστιβάλ το Κοινωφελές Ίδρυμα Πορφυρογέννη στην Αγριά.

Το ολιγάριθμο - για τέτοιου είδους εκδηλώσεις- φιλοθεάμον κοινό που
προσέρχεται για να παρακολουθήσει δωρεάν το φεστιβάλ αποκτά το προνόμιο να είναι μάρτυρες σε εξαιρετικές μουσικές βραδιές,
με ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου και συναυλίες με ορχήστρες, έχει φιλοξενήσει καλλιτέχνες πάνω από 50 χώρες - από τη Βραζιλία μέχρι την Ιαπωνία-
που δυστυχώς σε άλλη περίπτωση το υπόψη κοινό θα μπορούσε να απολαύσει μόνο στην Αθήνα και αυτό επί πληρωμή.

Υπάρχει πλήθος άρθρων, συνεντεύξεων και στιγμιότυπων στο διαδίκτυο που όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να αναζητήσει για να αντιληφθεί το μέγεθος της πολιτιστικής κληρονομιάς που κάθε χρόνο κατατίθεται στη μικρή μας πόλη.

Φέτος το φεστιβάλ θα έχει μόνο 4 παραστάσεις σε 3 ημέρες γιατί τα προβλήματα-κυρίως οικονομικά- επιβάλλουν δυστυχώς αυτή τη μικρή "συμπίεση".

Την 1η ημέρα του 7ου φεστιβάλ Παρασκευή 3 Μαΐου είχαμε την τιμή να θαυμάσουμε τη δεξιοτεχνία του γερμανοιρανού βιρτουόζου του βιολιού Puschan Musavi Malvani σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ σε έργα Paganini, Bach, Ravel κ.α.
Τη 2η ημέρα 4 Μαΐου η στέγη του Πορφυρογέννιου Ιδρύματος άνοιξε διάπλατα και ο έναστρος μαγιάτικος ουρανός μας αρμένισε σε μία ανεπανάληπτη βραδιά, βιώσαμε το ρομαντισμό του George Gershwin, το ανεκπλήρωτο πάθος του Cole Porter, το αιώνιο φλέρτ του Duke Ellington και τη νοσταλγία του Tom Waits στο One from the heart ... όλα αυτά στις εκπληκτικές συνθέσεις και το αισθαντικό ταλέντο του Ρώσου πιανίστα Vladimir Titov. Αποκορύφωμα της συναυλίας το Συρτάκι του Ζορμπά (Μίκης Θεοδωράκης) ερμηνευμένο από τον βιολιστή Puschan Musavi Malvani και από τον Βολιώτη πιανίστα Ντίνο Μαστρογιάννη σε διασκευή του Vladimir Titov, που θα συζητιέται για πολύ καιρό.

Αισθάνθηκα την ανάγκη να γράψω αυτό το αμελητέο και πιθανόν ανούσιο κείμενο συγκρινόμενο με το μέγεθος του προσφερόμενου πολιτισμού του Φεστιβάλ γιατί αισθάνθηκα αμήχανα πως από μία πόλη 180.000 κατοίκων, το κοινό να αριθμεί περί τα 100 άτομα, συνυπολογιζομένων φανατικών ξένων θαυμαστών του φεστιβάλ που έρχονται κάθε χρόνο από το εξωτερικό.

Πολύ κακό για το τίποτα, φίλε μου ...τέτοια μουσικά δρώμενα θα έπρεπε να χαιρετίζονται πανελλαδικά, να υποστηρίζονται ολοκληρωτικά από το Κράτος, την Περιφέρεια, το Δήμο δυστυχώς όμως αυτό γίνεται μερικώς ή και καθόλου.

Δεν θέλω να μεμψιμοιρώ αλλά δυστυχώς ο "νεοέλληνας" με την ιδιόρρυθμη νοοτροπία, τον επιθετικό κομπασμό, την αμυντική διάθεση... και ένα ψευδοσνομπισμό περιτυλίγματος , που δυστυχώς δεν κατανοώ από που απορρέει, σε κάνει

- να αναρωτιέσαι πώς από τα εκατοντάδες "likes", "θα πάω" και "ενδιαφέρομαι" της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ στο fb φτάνουμε στον ελάχιστο αριθμό προσέλευσης - μάλλον αρκεί μόνο να φαίνεται ότι θα είναι παρόντες

- να κατανοείς πλήρως την απογοήτευση των διοργανωτών που καταθέτουν την ψυχή τους για την άρτια οργάνωση του φεστιβάλ χωρίς καμία υστεροβουλία και αφορμή για προσωπική προβολή καθόσον πρόκειται για "χορτάσμενες" προσωπικότητες.

- να αισθάνεσαι ξένος σε μία πόλη...

https://m.facebook.com/stor...

https://evmelia-festival.org/

https://m.facebook.com/stor...

https://www.youtube.com/watch?v=6D96R7WgLTk

https://www.youtube.com/watch?v=wEMByyWhJ-k