Πέθανε 51 ετών οσκηνοθέτης του Boyz n the Hood, John Singleton

Πέθανε 51 ετών οσκηνοθέτης του Boyz n the Hood, John Singleton

O Singleton ανήκε στην γενιά του Spike Lee, ήταν και σεναριογράφος, υποψήφιος για όσκαρ σκηνοθεσίας, ο νεότερος στην συγκεκριμένη κατηγορία, το 1991 για την ταινία Boyz N' The Hood, πρώτος μαύρος υποψήφιος στην κατηγορία σκηνοθεσίας και απόλυτος πρόδρομος της μαύρης κοινότητας του κινηματογράφου μαζί με τον Spike Lee, που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στο Hollywood.

Ήταν μια ταινία που σηματοδότησε την κουλτούρα που θα επικρατούσε στις μέρες μας.

the twilight zone replay publicity still h 2019

Ο Singleton ήταν ο πρώτος και νεότερος μαύρος σκηνοθέτης που βρέθηκε υποψήφιος για όσκαρ σε ηλικία 24 ετών.

Η καταγωγή του ήταν από το νότιο Λος Άντζελες, εκεί που γυρίσαμε μερικές σκηνές με την Nicole Alexandropoulou για το ντοκιμαντέρ Once In A Lifetime.

Είχε σκηνοθετήσει το βίντεο του τραγουδιού Remember The Time στο οποίο έπαιζε και ο Eddie Murphy

Από τότε έκανε καλές ταινίες όπως το Poetic Justice το 1993 με τον 2pac Shakur και την Janet Jackson, από το οποίο το Again της Janet ήταν υποψήφιο για όσκαρ.

Τα ποιήματα σ'αυτό το φιλμ ήταν γραμμένα από την Maya Angelou πρωτοπόρο στα κοινωνικά δικαιώματα, ποιήτρια και τραγουδίστρια.

Ο κορυφαίος μαύρος δημιουργός των τελευταίων χρόνων Kendrick Lamar, βραβευμένος με Pulitzer, εμπνεύστηκε το δικό του Poetic Justice από αυτό το φιλμ.

Το τελευταίο επεισόδιο του Snow Fall της δεύτερης περιόδου Education , είναι σκηνοθετημένο από τον ίδιο τον John Singleton που ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά το επίπεδο της σειράς.

O Singleton που ήταν σε κώμα για αρκετές μέρες και η οικογένεια του αποφάσισε να σταματήσει την μηχανική υποστήριξη, ήταν πατέρας 5 παιδιών.

Γιάννης Πετρίδης

https://www.youtube.com/watch?v=J4sKiGkzKJo