Μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα: Σπόρος βαμβακιού βλάστησε στη Σελήνη!

Μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα: Σπόρος βαμβακιού βλάστησε στη Σελήνη!

Ένας από τους σπόρους βαμβακιού που μεταφέρθηκαν στο φεγγάρι από την κινεζική αποστολή Chang’e-4 βλάστησε και είναι ο πρώτος σπόρος φυτού που αναπτύσσεται στη Σελήνη, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες που διενεργούν το πείραμα της μίνι βιόσφαιρας.

Μετά την προσεδάφισή της στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού, η κινεζική αποστολή Chang’e-4 ξεκίνησε το πρώτο πείραμα μίνι βιόσφαιρας στη Σελήνη.

Η αποστολή Chang’e-4 μετέφερε σπόρους από βαμβάκι, πατάτες και άλλα φυτά, προκειμένου να δημιουργήσει μια απλή μίνι βιόσφαιρα, σύμφωνα με την ομάδα, της οποίας επικεφαλής είναι επιστήμονες από το πανεπιστημίου Τσονγκίνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα.

Αν και τα φυτά βρίσκονται σε ένα σφραγισμένο δοχείο στο σκάφος, πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα όσον αφορά στις διαστημικές αποστολές μακράς διάρκειας (όπως μια αποστολή στον Άρη που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δυόμισι χρόνια), καθώς οι αστροναύτες θα μπορούν να καλλιεργούν τα δικά τους τρόφιμα στο Διάστημα, χωρίς την ανάγκη επιστροφής στη Γη για ανεφοδιασμό.

Στόχος είναι, μέσω των καλλιεργειών, να δημιουργηθεί μια μικρή βιόσφαιρα, ένα τεχνητό, αυτοσυντηρούμενο περιβάλλον.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι επιχειρούν πειράματα βιολογικής ανάπτυξης στην επιφάνεια της σελήνης», δήλωσε ο επικεφαλής του πειράματος Xie Gengxin.

Η People's Daily, το επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, ανέβασε στο Twitter τη φωτογραφία του σπόρου που είχε βλαστήσει αναφέροντας πως αποτελεί «την ολοκλήρωση του πρώτου βιολογικού πειράματος της ανθρωπότητας στο φεγγάρι».

Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter

@PDChina

First in human history: A cotton seed brought to the moon by China's Chang'e 4 probe has sprouted, the latest test photo has shown, marking the completion of humankind's first biological experiment on the moon

3:49 π.μ. - 15 Ιαν 2019

Το ρομποτικό σκάφος της Chang'e-4 «πάτησε» στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού στις 3 Ιανουαρίου, ενώ είχε εκτοξευθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, την ίδια μόλις μέρα τράβηξε και την πρώτη κοντινή φωτογραφία της σκοτεινής πλευράς.

Έως τώρα η πίσω και πάντα αόρατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης είχε φωτογραφηθεί μόνο από ψηλά από σεληνιακούς δορυφόρους. Η Κίνα έγινε έτσι η πρώτη χώρα που πρώτη «άγγιξε» τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

Ποτέ έως τώρα κάποιο σκάφος ή αστροναύτης δεν είχε επιχειρήσει να «πατήσει» τη λεγόμενη σκοτεινή πλευρά, τη «Luna Incognita», η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι σκοτεινή, αφού δέχεται το φως του Ήλιου, όταν το φεγγάρι βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και στο μητρικό άστρο μας. Η μόνη εξαίρεση ήταν το 1962, όταν το σκάφος Ranger 4 της NASA είχε συντριβεί στην «πίσω» πλευρά της Σελήνης.

Οι παρατηρήσεις από ψηλά της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού, τόσο από δορυφόρους, όσο και από τους αστροναύτες μέσα στις διαστημικές ακάτους, έχουν αποκαλύψει ότι -για άγνωστο λόγο- διαθέτει παχύτερο και μεγαλύτερης ηλικίας φλοιό, καθώς επίσης περισσότερους και βαθύτερους κρατήρες απ' ό,τι η φωτεινή πλευρά. Αποτελεί ακόμη μυστήριο για τους επιστήμονες γιατί τα δύο «πρόσωπα» της Σελήνης έχουν αυτές τις διαφορές.

via