Οι Ελληνες είναι καχύποπτοι. Οι Ελληνες είναι ανασφαλείς. Οι Ελληνες είναι συνωμοσιολόγοι. Πολλοί δεν θα ήθελαν να έχουν γείτονες αλκοολικούς, τοξικομανείς, ομοφυλοφίλους, μετανάστες. Οι Ελληνες είναι οι πιο υπερχρεωμένοι της Ευρώπης. Οι πιο δυσαρεστημένοι της Ευρώπης. Οι πιο απείθαρχοι οδηγοί της Ευρώπης. Εχουμε πρωτιά στη μετανάστευση. Αρνητική πρωτιά στη χρήση πλαστικής σακούλας. Είμαστε οι πιο αγύμναστοι. Είμαστε παχύσαρκοι. Η Ελλάδα σβήνει λόγω υπογεννητικότητας. Είναι ουραγός στην ανακύκλωση, ουραγός στην οικονομική ελευθερία, ουραγός στην ανάπτυξη.
Αυτοί είναι ορισμένοι τίτλοι δημοσιευμάτων μόνο από το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι fake, αντιστοιχούν σε πραγματικά ευρήματα σοβαρών ερευνητικών κέντρων και εταιρειών δημοσκοπήσεων. Για τους δημοσιογράφους πάντα αποτελεί «είδηση» μια εμπεριστατωμένη έρευνα που αποτυπώνει τις τάσεις στην Ελλάδα, τι πιστεύουμε, ποιοι είμαστε, σε ποιο σημείο της όποιας κατάταξης βρισκόμαστε. Μεταξύ μας, οι αρνητικές πρωτιές της χώρας εξάπτουν περισσότερο το ενδιαφέρον μας, αλλά είναι και οι ειδήσεις που διαβάζονται και αναμεταδίδονται περισσότερο στα κοινωνικά δίκτυα. Δεν ξέρω ποια άλλη χώρα λατρεύει τόσο πολύ να αυτομαστιγώνεται.
Οι ψυχολόγοι δεν αφήνουν τους ανθρώπους να βουλιάζουν στις ενοχές και στην αυτολύπηση, να αναμοχλεύουν συνεχώς τις ατέλειες και τα λάθη τους. Σίγουρα όχι εάν αυτό δεν γίνεται με επoικοδομητικό τρόπο, αν δεν συνοδεύεται με βήματα προς μια άλλη κατεύθυνση. Αντιστοίχως, οι έρευνες, τα ευρήματά τους είναι χρήσιμα όταν γίνονται εργαλείο πολιτικής. Ομως εδώ χρησιμοποιούνται ως βαλβίδες αποσυμπίεσης, για να αναφωνήσουμε όλοι μαζί «δεν είναι χώρα αυτή» και να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Μια πρόσκαιρη αναλαμπή.
Από τη μiα πλευρά, το σύνδρομο του περιούσιου λαού –όλοι μάς επιβουλεύονται και όλοι μάς χρωστούν– και, από την άλλη, αυτή η ανελέητη αυτοκριτική. Δύο αντίρροπες δυνάμεις, που μας κρατούν στάσιμους, αδρανείς.
Σύμφωνα με τον «Ατλαντα Ευτυχίας 2018», που θα παρουσιαστεί στις 11 Οκτωβρίου στο Αμβούργο, «οι Ελληνες βρίσκονται σε ό,τι αφορά τον βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, πίσω ακόμη και από τον φτωχό γείτονά τους, την Αλβανία» (όπως αναφέρει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche). Είμαστε οι λιγότερο ευτυχισμένοι στην Ευρώπη. Σοκ.
Πηγή: Καθημερινή, της Λίνας Γιάνναρου