Αν τα τραγούδια σβήνανε κεράκια, η «Άγια νύχτα» θα έσβηνε 200!

Αν τα τραγούδια σβήνανε κεράκια, η «Άγια νύχτα» θα έσβηνε 200!

Αν τα τραγούδια σβήνανε κεράκια, η «Άγια νύχτα» θα έσβηνε 200! Γιατί τόσα χρόνια μάς χωρίζουν πια από το 1818, που σε ένα αυστριακό χωριό, το Όμπερνντορφ, κάπου κοντά στο Ζάλτσμπουργκ, γεννήθηκε ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια όλων των εποχών και, από όλα τα Χριστουγεννιάτικα, σίγουρα το πιο αγαπημένο. Stille Nacht, heilige Nacht, alles schlaeft, einsam wacht.

Ήταν λοιπόν παραμονή των Χριστουγέννων τού 1818, που ο οργανίστας τού χωριού Franz Gruber έντυσε με γαλήνια μουσική τους στίχους τού εφημέριου Joseph Mohr για να γιορτάσουν οι πιστοί τη Θεία Γέννηση. Ε, τα υπόλοιπα τα ξέρετε.

Ή «Άγια νύχτα» ταξίδεψε ως την πιο μακρινή γωνιά τής γης και τραγουδήθηκε σε πάρα πολλές γλώσσες, φυσικά και στη δική μας. Όμως, ας μη σταθούμε εκεί. Γιατί υπάρχουν και τα δικά μας κάλαντα, που σε διάφορες παραλλαγές γιορτάζουν κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα με τη χαρά παιδιού. Από το πολύτιμο αρχείο του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνας Σαμίου,η Δάφνη Τζαφέρη μού έστειλε, έτσι για το καλό, κάλαντα τής Θράκης, με την παιδική χορωδία τού Μεικτού Γυμνασίου τής Εστίας Νέας Σμύρνης.

Είναι στιγμιότυπο από εορταστική συναυλία τής Δόμνας και των συνεργατών της, που είχε γίνει στο Πνευματικό Κέντρο τού δήμου τής Αθήνας το 1981. Και που η τηλεόραση τής ΕΡΤ με σκηνοθέτη τον Γιώργο Παπαδάκη, είχε καλύψει για την εκπομπή «Τα παιδιά τραγουδάνε τα Χριστούγεννα». Εκπομπή τής αξέχαστης δασκάλας μας, τής Φραγκίσκης Ψαχαροπούλου-Καρόρη.