Κατατέθηκε η πρόταση μομφής για τη Τερέζα Μέι - Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία

Κατατέθηκε η πρόταση μομφής για τη Τερέζα Μέι - Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία μετά τους αποτυχημένους ελιγμούς της Τερέζα Μέι για το Brexit καθώς ο πρόεδρος της επιτροπής 1922 ανακοίνωσε ότι έχουν κατατεθεί οι 48 επιστολές που ήταν απαραίτητες προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες πρότασης μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με τον σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα από τις 6 έως τις 8 το βράδυ (ώρα Βρετανίας).

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της ενεργοποίησης των διαδικασιών ο Μπρέιντι είπε ότι το όριο των 48 επιστολών επετεύχθη το απόγευμα της Τριτής οπότε και ενημέρωσε τη Μέι. Όπως ανακοίνωσε η Μέι θα μιλήσει στα μέλη της επιτροπής 1922 στις 5 το απόγευμα (ώρα Βρετανίας) προσθέτοντας ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει να επιλύσει το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή της Ντάουνιγκ στριτ που επικαλείται το Sky News υποστηρίζει ότι αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα δήλωση της Τερέζα Μέι.

Για να διασωθεί η Μέι θα χρειαστεί τη θετική ψήφο τουλάχιστον 158 βουλευτών των Τόρις «επιβιώνοντας» έτσι για 12 μήνες. Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο Guardian παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης της Μέι ακόμα και αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στην περίπτωση κατά την οποία εκτιμήσει ότι ο αριθμός του βουλευτών που την καταψήφισαν είναι σημαντικός.

Την πληροφορία για τις 48 επιστολές είχε μεταδώσει το βράδυ της Τρίτης το BBC προσθέτοντας ότι σήμερα θα υπάρξει και συνάντηση του Γκρέιαμ Μπρέιντι με την Τερέζα Μέι.

Η εξέλιξη αυτή την πλήρως αποτυχημένη προσπάθεια της Μέι να περισώσει ότι περισώζεται από το «φιάσκο» του Brexit με τη μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία που έκανε την Τρίτη.

Αποφασισμένη να πολεμήσει «με όλες τις τις δυνάμεις» δήλωσε η Τερέζα Μέι

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ότι έχουν συγκεντρωθεί οι επιστολές που ήταν απαραίτητες προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πρότασης μομφής σε βάρος της ύστερα από τους αποτυχημένους ελιγμούς της για το Brexit.

Σε έκτακτη δήλωσή της μπροστά από το κτήριο της Ντάουνινγκ Στριτ η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι, από το ξεκίνημα της πολιτικής της καριέρας μέχρι σήμερα φρόντιζε πάντα «να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον» και επισήμανε τους κινδύνους που κρύβει μια αλλαγής ηγεσίας στην βρετανική κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα.

«Θα πολεμήσω κατά της πρότασης μομφής με όλες μου τις δυνάμεις» διαμήνυσε η Μέι, επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή της ότι μια βιώσιμη συμφωνία για την έξοδο της χώρας της από την ΕΕ είναι επιτεύξιμη και προς το συμφέρον του κράτους. «Συναντήθηκα χθες με ηγέτες της ΕΕ και σημειώνουμε πρόοδο» υπογράμμισε η Μέι, διαψεύδοντας όσα γράφονται σήμερα περι παταγώδους αποτυχίας της μίνι περιοδείας της στην Ευρώπη.

Όπως επισήμανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σήμερα επρόκειτο να ταξιδέψει στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο των επαφών της με σκοπό τη βελτίωση των όρων της συμφωνίας. Ωστόσο το ταξίδι αυτό ακυρώθηκε, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων και της συγκέντρωσης των 48 υπογραφών για την πρόταση μομφής.

Τυχόν αλλαγή ηγεσίας αυτή τη στιγμή θα θέσει το μέλλον της χώρας σε κίνδυνο, υπογράμμισε η Μέι, εξηγώντας ότι η εκκίνηση των διαδικασιών για την εκλογή νέου ηγέτη μπορεί να οδηγήσει στο «να χάσει το Συντηρητικό κόμμα τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων», αφού σύντομα λήγει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ.

«Δεν αντέχουμε άλλη αβεβαιότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Μία ακόμα πιθανή συνέπεια - σύμφωνα με τη Μέι - θα είναι να αναβληθεί ή ακόμα και να ακυρωθεί το Brexit, κάτι που έρχεται ενάντια στη βούληση του λαού, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα. Όπως επισήμανε η πρωθυπουργός, έχει αφοσιωθεί με όλο της το είναι στο να παραδώσει το Brexit στον βρετανικό λαό και «είναι έτοιμη να τελειώσει τη δουλειά». «Ο λαός θέλει να ολοκληρώσουμε το Brexit. Είμαστε υποχρεωμένοι και θα το πράξουμε, να φέρουμε εις πέρας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Πρέπει να δεσμευτούμε στην ανοικοδόμηση της χώρας» συμπλήρωσε η Μέι.

Η δίχονοια που προκαλεί η πρόταση μομφής δεν ωφελεί κανέναν, παρά μόνον τους Τζέρεμι Κόρμπιν και Τζον Μακντόνελ (από το Εργατικό Κόμμα) επισήμανε ακόμη η Βρετανίδα πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα ενότητας στον βρετανικό λαό.

via