Στρασβούργο: Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς σε χριστουγεννιάτικη αγορά

Στρασβούργο: Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς σε χριστουγεννιάτικη αγορά

Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 11 τραυματίες είναι ο νεώτερος απολογισμός επεισοδίου με πυροβολισμούς σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Για πυροβολισμούς στο κέντρο του Στρασβούργου έκανε λόγο η γαλλική αστυνομία που ανέφερε ότι ο δράστης διαφεύγει της σύλληψης, ενώ νωρίτερα η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και 11 τραυματίες.

Σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, ο αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος.

Ο δήμος του Στρασβούργου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, μετά τους πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης, ενώ οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν επίσης όσους βρίσκονταν στο κτήριο να παραμείνουν εκεί και να μην βγουν έξω.

Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε κοντά στην εμβληματική χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τρίτης.

«Πυροβολισμοί στο κέντρο του Στρασβούργου. Παρακαλούμε όλους να μείνουν στα σπίτια τους αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση», ανέφερε ο αντιδήμαρχος της πόλης, Αλέν Φοντανέλ.

Οι αρχές κάλεσαν επίσης μέσω του Twitter τον κόσμο να μην διαδίδει ψευδείς φήμες, να παραμείνει ψύχραιμος και να ενημερώνεται μόνο από επίσημες πηγές.

Όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα DNA (Dernieres nouvelles d' Alsace) ο ένοπλος άνοιξε πυρ στην οδό Γκραντ Αρκάντ. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς την Γκραντ Ρι, όπου συνέχισε να πυροβολεί. Μία αστυνομική πηγή, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.

Το κέντρο της πόλης παραμένει αποκλεισμένο σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων γύρω από την πλατεία Γκούτενμπεργκ.

Ο υπουργός Οικολογίας Φρανσουά Ντε Ριζί με μήνυμά του στο twitter εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο λαό του Στρασβούργου και την υποστήριξή του στις δυνάμεις ασφαλείας.

«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να προστατέψουμε τον γαλλικό λαό», είπε.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενημερώνεται διαρκώς για τα γεγονότα στο Στρασβούργο και στέλνει στην πόλη τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

Σε εξέλιξη βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις της αστυνομίας σε πολλούς τομείς της πόλης, ενώ ο Γάλλος εισαγγελέας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ έγινε γνωστό πως ο δράστης, ηλικίας 29 ετών, ταυτοποιήθηκε, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ ήταν γνωστός στις αρχές για εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S. Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.

Πριν τραπεί σε φυγή, ο δράστης φέρεται να τραυματίστηκε από τα πυρά περιπόλου του στρατού που εκτελεί την αποστολή Sentinelle, ενώ πηγή προσκείμενη στην έρευνα δήλωσε πως η γαλλική αστυνομία έχει παγιδεύσει τον δράστη της επίθεσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP