Έντιθ Κάβελ: Η σπουδαία ηρωίδα που τιμά σήμερα το Google

Στην Βρετανίδα νοσοκόμα που διακινδύνευσε τη ζωή της για να βοηθήσει εκατοντάδες Βρετανούς και Γάλλους στρατιώτες να διαφύγουν από το κατεχόμενο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, αφιερώνει το σημερινό της Doodle η Google.

cavell41218sk

Σαν σήμερα 4 Δεκεμβρίου η Έντιθ Κάβελ γεννήθηκε στο Σουάντερντον, ένα χωριό κοντά στο Νόριτς της Βρετανίας. Η φροντίδα για τον ηλικιωμένο πατέρα της κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής ασθένειας την ενέπνευσε να γίνει νοσοκόμα στην ηλικία των 30 ετών και ξεκίνησε την εκπαίδευσή της υπό την επίβλεψη της Εύα Λουκς, φίλη της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, (πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής) στο βασιλικό νοσοκομείο του Λονδίνου στο Γουάιτσαπελ.

Συνέχισε να εργάζεται στα νοσοκομεία του Σόουρντιτς, του Κινγκς Κρος και του Μάντσεστερ πριν προσκληθεί στις Βρυξέλλες για να διευθύνει ένα νέο εκπαιδευτικό νοσοκομείο για νοσηλευτές. Πρωτοπόρος πλέον της σύγχρονης νοσηλευτικής στο Βέλγιο, η Έντιθ Κάβελ εκδίδει το ιατρικό περιοδικό l'infirmière το 1910.

Ο πόλεμος τη βρίσκει με την οικογένεια της στη Βρετανία, όμως η Έντιθ Κάβελ επιστρέφει αμέσως στις Βρυξέλλες, όπου θα φροντίσει για όλα τα θύματα του πολέμου, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, εχθρούς και συμμάχους.