58 αρχαία ναυάγια έχουν ανακαλυφθεί το τελευταίο διάστημα στους Φούρνους Ικαρίας

58 αρχαία ναυάγια έχουν ανακαλυφθεί το τελευταίο διάστημα στους Φούρνους Ικαρίας

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 58 αρχαία ναυάγια ανακαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα στους Φούρνους μετά από έρευνες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.α 58 ναυάγια καλύπτουν μια τεράστια περίοδο από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τον 20ο αιώνα. Τα περισσότερα χρονολογούνται στην ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή.

«Θα το αποκαλούσα μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του αιώνα, από την άποψη ότι τώρα έχουμε να διηγηθούμε μια νέα ιστορία για μια διαδρομή ναυσιπλοΐας που συνέδεε την αρχαία Μεσόγειο και αυτό ήταν το κεντρικό σημείο, αυτός ήταν ο τόπος όπου όλοι διασταυρώνονταν», δήλωσε στο Euronews ο αρχαιολόγος Πίτερ Κάμπελ, που συντονίζει από την αρχαιολογική έρευνα στους Φούρνους.

Ο Έλληνας συντονιστής Γιώργος Κουτσουφλάκης υποστήριξε ότι ότι το 90% των ναυαγίων που βρέθηκαν στο αρχιπέλαγος των Φούρνων είχαν φορτίο από αμφορείς. Σε αυτά μετέφεραν κρασί, λάδι, ίσως και μέλι, τόνισε ο επιστήμονας.

Τα έμφορτα πλοία, πρόσθεσε, προέρχονταν από πολύ μακρινές περιοχές. Είναι κυρίως από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρεια Αφρική και αυτό είναι ένα γεγονός που συνεχίζει να μας εκπλήσσει, γιατί υπάρχουν πολύ λίγα φορτία από αυτές στις περιοχές στο Αιγαίο».