Συνεχίζεται με αμείωτη ορμή η μεγάλη πυρκαγιά στην Πορτογαλία

Συνεχείς αναζωπυρώσεις σημειώνονται στη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει την Πορτογαλία, με τις αρχές πλέον να δηλώνουν ότι θα χρειαστούν μέρες να να τεθεί υπό έλεγχο και να κατασβεστεί, παρά τη σημαντική δύναμη που δίνει τη μάχη της πυρόσβεσης. Περισσότεροι από 40 οι τραυματίες εξαιτίας της φωτιάς, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης έχουν γίνει στάχτη.

Επίσης, χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας προειδοποίησε χθες Τετάρτη ότι θα χρειαστούν πολλές ημέρες για να τεθεί υπό έλεγχο και να κατασβεστεί η μεγάλη πυρκαγιά.

«Ένα από τα πύρινα μέτωπα έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις», τόνισε ο Αντόνιο Κόστα.

«Πρόκειται για μια επιχείρηση (των πυροσβεστικών δυνάμεων) που θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και είναι μάταιο να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα τη σβήσουμε εντός των επόμενων ωρών».

Στην πορτογαλική επαρχία Αλγκάρβε, όπου η φωτιά μαίνεται για μία ολόκληρη εβδομάδα, στρατός και πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν την επέκταση της φωτιάς με μπουλντόζες που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, ωστόσο παρά την πτώση της θερμοκρασίας γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου το μέτωπο της φωτιάς έχει φτάσει τα 100 χιλιόμετρα και οι ισχυροί άνεμοι προκαλούν διαρκώς αναζωπυρώσεις.

Στην πυρόσβεση συμμετέχουν περίπου 1.300 πυροσβέστες με 389 οχήματα και οκτώ αεροσκάφη, ενώ ο στρατός βοηθάει με περιπολίες για την πρόληψη αναζωπυρώσεων ή το ξέσπασμα νέων εστιών.

Η φωτιά στην περιοχή Μοντσίκε, 300 χλμ. νότια της Λισαβόνας, έχει κάνει στάχτη 235.000 στρέμματα δάσους, ενώ ο καπνός και η στάχτη έχουν φτάσει έως τις ακτές της επαρχίας Αλγκάρβε, από τις πιο τουριστικές στη χώρα.

Και στην Ισπανία
Καλύτερη είναι η εικόνα με τις πυρκαγιές στην Ισπανία, αφού στη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να ανακόψουν την πορεία της φωτιά κοντά στη Βαλένθια.

Οι αρχές ελπίζουν τις επόμενες ώρες να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που μέσα σε τέσσερις ημέρες έχει κάψει 30.000 στρέμματα γης, αλλά και 40 αγροικίες. Επίσης πολλοί δρόμοι έκλεισαν λόγω δέντρων που έπεσαν εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 800 πυροσβέστες και 30 αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Καθώς μειώθηκαν οι άνεμοι και έχει αυξηθεί η υγρασία στην ατμόσφαιρα, υπάρχουν ελπίδες η φωτιά να σβήσει και να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι περίπου 3.000 πολίτες που είχαν αναγκαστεί να τα εκκενώσουν, αλλά και οι τουρίστες που απομακρύνθηκαν από ξενοδοχεία για λόγους ασφαλείας.

Πηγή: Η Εφημερίδα των συντακτών