Μόνο τέσσερις οικονομίες έχουν συρρικνωθεί περισσότερο από την ελληνική την τελευταία δεκαετία. Οι δύο εξ αυτών μαστίζονται από εμφύλιο πόλεμο και οι άλλες δύο είναι διεφθαρμένες δικτατορίες στηριζόμενες στα πετροδολολάρια. Αυτό επισημαίνει σε άρθρο της η Washington Post, η οποία και βλέπει ακόμη τέσσερις δεκαετίες λιτότητας στη χώρα μας.
Το άρθρο αρχίζει επισημαίνοντας τα καλά νέα. Ύστερα από οχτώ έτη μνημονίων, η ελληνική οικονομία είναι και πάλι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της. Οδεύει προς την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και δεν θα χρειαστεί νέα βοήθεια. Ωστόσο τα κακά νέα, συνεχίζει η αμερικανική εφημερίδα, είναι πως «το χρέος εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλό, η ανάπτυξη ασθενική και ο ιδιωτικός τομέας υπερβολικά εύθραστος».
«Και έτσι ερχόμαστε στα χειρότερα νέα όλων: Η Ευρώπη μπορεί να πανηγυρίζει πως πρόκειται για success story, αλλή η Ελλάδα υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες, που έχει δει κανείς, εάν εξαιρέσει περιπτώσεις πολέμου ή επαναστάσης.
Οι τέσσερις χώρες, που είδαν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται περισσότερο από το ελληνικό τα τελευταία δέκα χρόνια είναι η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα και η Γουινέα (δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Συρία).
«Ακόμη και η Ουκρανία, που ήταν μία από τις οικονομίες, που πλήγησαν σοβαρά το 2009 και βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Ρωσία από το 2014, τα έχει καταφέρει καλύτερα από την Ελλάδα σε αυτό το διάστημα» παρατηρεί η Washington Post.
Τι περιμένει τώρα τη χώρα μας; Ακόμη τέσσερις δεκαετίες λιτότητας για να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060. «Δεν είναι να απορεί λοιπόν κανείς, γιατί η ελληνική οικονομία ενδέχεται να μην επιστρέψει εκεί που ήταν πριν από την κρίση έως το 2030» καταλήγει το άρθρο.
Πηγή: naftemporiki.gr