Σε υψηλό 6ετίας η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών

Σε υψηλό 6ετίας η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών

H παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών «τρέχει» το 2018 με δυναμικούς ρυθμούς καταγράφοντας την ισχυρότερη επίδοση απο το 2012.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IDC για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, που δημοσιεύει ο ΣΕΠΕ, στη διεθνή αγορά διατέθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα 62,3 εκατ. μονάδες, με τις πωλήσεις να καταγράφουν άνοδο κατά 2,7% (Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker).

Η αρχική πρόβλεψη της εταιρείας έκανε λόγο για μια οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,3%, με την επιτευχθείσα επίδοση του 2,7% να είναι η καλύτερη από το πρώτο τρίμηνο του 2012, όταν η αγορά είχε “τρέξει” με 4,2%.

Μπροστά η αγορά των PCs

Την ισχυρότερη ανάπτυξη από το πρώτο τρίμηνο του 2012 εμφάνισε η αγορά των PCs το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Οι αναλυτές της εταιρείας σχολιάζουν, πάντως, ότι η σύγκριση γίνεται με ένα πολύ αδύναμο τρίμηνο (σσ το δεύτερο τρίμηνο το 2017).

Ωστόσο, προσθέτουν ότι η εικόνα της αγοράς των ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά το αντίστοιχο διάστημα του τρέχοντος έτους συνηγορεί υπέρ μιας σημαντικής ανάκαμψης σε σχέση με την τάση των τριών τελευταίων τριμήνων, τα οποία συνοδεύτηκαν από μια μάλλον επίπεδη ανάπτυξη. Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, η ανάκαμψη ήταν ορατή τόσο στα premium μοντέλα, όσο και στις πιο φθηνές υπολογιστικές μηχανές.

Στις ΗΠΑ η μεγαλύτερη αγορά

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών, όλες οι γεωγραφικές περιφέρειες ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς τόσο οι “ώριμες” όσο και οι αναδυόμενες αγορές κατέγραψαν θετική δραστηριότητα σε επίπεδο πωλήσεων, με την αμερικανική να σημειώνει μάλιστα το τρίτο συνεχές τρίμηνο ανάπτυξης.

Στις ΗΠΑ, η παραδοσιακή αγορά των PCs κινήθηκε στα επίπεδα των 17,3 εκατ. μονάδων. Η αγορά των επιτραπέζιων υπολογιστών είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται μετά από μια μακρά πτώση.

Σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (EMEA), η παραδοσιακή αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών παρουσίασε μια μέτρια ανάπτυξη, την οποία στήριξε ένα νέο κύμα ανανέωσης των συσκευών για επαγγελματική χρήση. Παρά την τόνωση του Mobility, οι επιτραπέζιοι υπολογιστές διαδραμάτισαν για άλλη μια φορά ισχυρό ρόλο στη συνολική απόδοση της αγοράς.

Στο μεταξύ, στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, η αγορά πλησίασε τις προβλέψεις της IDC στην Ινδία, οι πωλήσεις στην Κίνα υπερέβησαν τις προσδοκίες, τάση που επικράτησε και στην περιοχή της Ιαπωνίας.

Πηγή: kerdosonline