Η Amazon αντικαθιστά υπαλλήλους με μηχανές

Η Amazon αντικαθιστά υπαλλήλους με μηχανές

Διάβασα πρόσφατα ένα ενδιαφέρον άρθρο στο Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Amazon, που έχει γίνει γνωστή για το ηλεκτρονικό εμπόριο, έχει ξεκινήσει να ενσωματώνει λύσεις αυτοματισμού για να αντικαταστήσει το ανθρώπινο δυναμικό της.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχω συζητήσει αρκετά στο Forbes και στην οποία πιστεύω. Ήδη οι καταναλωτές έχουν αποκτήσει ιδιαίτερες σχέσεις με την τεχνολογία και μπορούν να βρουν ό,τι προϊόν ή υπηρεσία αναζητούν χρησιμοποιώντας τεχνολογικές λύσεις. Πώς θα καταφέρουν όμως οι άλλες εμπορικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν ζωηρό το ενδιαφέρον των καταναλωτών και, παράλληλα, να ανταγωνιστούν την Amazon;

Δεν μπορούν όλες οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου να ανταγωνιστούν την Amazon όπως το κάνει η Walmart, η οποία έχει ήδη εξαγοράσει το Jet.com και το Flipkart για να επεκταθεί τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στην αγορά της Ινδίας. Μάλιστα, αναμένω σύντομα η Walmart να προχωρήσει στην επόμενη εξαγορά της, η οποία θα είναι ανταγωνιστική των νέων τεχνολογικών λύσεων της Amazon.

Ενώ λοιπόν η Amazon διαμορφώνει τη στρατηγική της βάσει της τεχνολογίας και η Walmart μέσω των εξαγορών, πώς μπορούν να κινηθούν άλλες εταιρείες του λιανεμπορίου, όπως η Levi’s, Wolverine Worldwide και Saks Fifth Avenue;

Όπως έχω υποστηρίξει παλιότερα, υπάρχουν πολλές τεχνολογίες που οι επιχειρήσεις και τα brand θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να ανταγωνιστούν την Amazon και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά.

Η προσοχή που δίνει η Amazon στα οφέλη της τεχνολογίας που ενσωματώνει στις υπηρεσίες της είναι, κατά τη γνώμη μου, μια τεράστια ευκαιρία για το λιανικό εμπόριο. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά που υποστηρίζει πως οι αλγόριθμοι και τα μαθηματικά θα εξαφανίσουν δουλειές και θέσεις εργασίας.

Τους ζητώ λοιπόν να σκεφτούν διαφορετικά. Η στροφή τους σε λύσεις δεδομένων θα επαυξήσει τη δημιουργικότητά τους. Οι ομάδες που θα αναλάβουν αυτή την τεχνολογική μεταστροφή των επιχειρήσεων θα έχουν την ικανότητα να διακρίνουν τους κινδύνους και τα περιθώρια εξέλιξης των εταιρειών. Θα είναι μια πρόκληση τόσο για τους προγραμματιστές όσο και για τις εταιρείες, προκειμένου να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα του εμπορίου. Όσοι παραμείνουν προσκολλημένοι στα παραδοσιακά μέσα θα βλέπουν όσους επενδύουν στην τεχνολογία και στους αλγορίθμους να επεκτείνονται στην αγορά.

Και δεν είναι κάτι που απλά θα παραβλέψουμε, γιατί συμβαίνει τώρα που μιλάμε. Ήδη οι υπάλληλοι αντικαθίστανται από μηχανές, οι οποίες μας πληροφορούν, βάσει των δεδομένων και των αλγορίθμων, τι ακριβώς επιθυμεί ο πελάτης.

Το σίγουρο είναι πως τέτοιες τεχνολογικές εξελίξεις δεν πρόκειται να εξασθενήσουν και να εκλείψουν. Το αντίθετο, μάλιστα, και όσοι καθυστερήσουν να τις ενστερνιστούν θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση. Οι εταιρείες πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά και πώς η τεχνολογία θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων τους.

Πηγή: capital.gr από Forbes