Συμφωνία με την ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ημέρα σημαντικών εξελίξεων η σημερινή με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει πως επήλθε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ηγεσίας της ΠΓΔΜ για το Μακεδονικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, έκανε λόγο για «μεγάλη διπλωματική νίκη και ιστορική ευκαιρία». Στη Βουλή η συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

«Δεν θα υπάρχει πλέον ΠΓΔΜ» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Σήμερα είναι δύσκολη ημέρα» (22:36)

«Σήμερα είναι μια δύσκολη ημέρα για την "Δημοκρατία της Μακεδονίας" . Είδαμε πώς η ήττα εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου σαν νίκη. Οσο και να προσπάθησε ο Ζάεφ να δείξει ευφορία, το γεγονός είναι ότι ηττήθηκε. Αυτή είναι η αίσθηση των πολιτών- μια αίσθηση πικρίας».

Σύμφωνα με τον ηγέτη του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μικόσκι, η αποκαλούμενη συμφωνία είναι αποδοχή των ελληνικών θέσεων

«Εάν η αποκαλούμενη συμφωνία περιλαμβάνει την αλλαγή του Συντάγματος και την χρήση της ονομασίας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας, τότε θα πρόκειται για συμφωνία συνθηκολόγησης του Ζόραν Ζάεφ. Το κακό αποτέλεσμα είναι το αποτέλεσμα της ανικανότητας του Ζόραν Ζάεφ και της μη διπλωματικής διπλωματίας που ασκεί το τελευταίο διάστημα. Ζητάμε να μας παραδοθεί άμεσα το αποκαλούμενο σύμφωνο που θέλει να υπογράψει ο Ζάεφ με τον Τσίπρα. Ματαίωσα όλες τις προγραμματισμένες υποχρεώσεις μας εκτός της "Μακεδονίας" και θα βρίσκομαι στη χώρα».

Καλή συμφωνία, κακή αντιπολίτευση (21:52)
Την ικανοποίησή του εξέφρασε για τη συμφωνία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ασκώντας σφοδρή, παράλληλα, κριτική στη Νέα Δημοκρατία

Υπέρ της λύσης, αλλά όχι της όποιας λύσης (21:49)
Επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί για τη συμφωνία το Κίνημα Αλλαγής τονίζοντας ότι είναι υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης.

Το Κιν. Αλλ. Επισημαίνει ακόμη:

Η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, η συνταγματική αναθεώρηση, η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού είναι οι πάγιες πατριωτικές μας θέσεις.

Στη βάση αυτών των θέσεων θα αξιολογήσουμε το επίσημο σχέδιο συμφωνίας που δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προωθείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή καθώς και οι Ευρωπαϊκές αρχές.

Ευρωπαϊκά εύσημα για τις ανακοινώσεις Τσίπρα-Ζάεφ (21:36)
Ικανοποίηση εκφράζουν η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος για θέματα διεύρυνσης της Ένωσης Γιοχάνες Χαν.

Σε κοινή τους ανακοίνωση κάνουν λόγο για ιστορική συμφωνία που θα συμβάλλει στην «μεταμόρφωση» ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και προσθέτουν «Αυτό το επίτευγμα ανήκει στους ηγέτες των δύο χωρών και τα επιτελεία τους, αλλά πρώτα από όλα ανήκει στους πολίτες και των δύο χωρών και της Ευρώπης συνολικά».

Κυβέρνηση: Τα 16 κέρδη από τη συμφωνία (21:25)
Μια πρώτη αποτίμηση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ κάνει το Μέγαρο Μαξίμου με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν ότι «η Ελλάδα παίρνει πίσω την ιστορία της, την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας».

Ο ίδιες πηγές τονίζουν ότι λύνεται ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την ελληνική διπλωματία για πάνω από 25 χρόνια.

Ως κέρδη από τη συμφωνία το Μαξίμου καταγράφει:

1. Η συμφωνία ανταποκρίνεται απόλυτα στην εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση erga omnes, που διατηρεί η χώρα εδώ και 20 χρόνια.
2. Η αποδοχή της χρήσης erga omnes αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι στο παρελθόν αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό ούτε ως βάση συζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι γείτονές μας όχι μόνο θα χρησιμοποιούν το συμφωνηθέν όνομα στις διεθνείς τους σχέσεις, στους διεθνείς οργανισμούς, στα διεθνή fora και στα διεθνή έγγραφα, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.
3. Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «Severna Makedonja» βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό που ενείχε η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το οποίο αποτελούσε τη συνταγματική ονομασία της γείτονος και με το οποίο είχε ήδη αναγνωριστεί από περισσότερα από 140 κράτη σε διμερές επίπεδο, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.
4. Η κυβέρνηση ωστόσο πέτυχε όχι μόνο την αποδοχή του erga omnes αλλά και την υποχρέωση της γείτονος να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση.
5. Η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί τεράστια νίκη της Ελλάδας, δεδομένου ότι δεν περιλαμβανόταν στην εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια και ακολουθήθηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά αποτέλεσε κόκκινη γραμμή της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και ότι ουδέποτε στο παρελθόν έχει συμφωνήσει χώρα σε αλλαγή του Συντάγματός της βάσει διεθνούς συμφωνίας.
6. Η συμφωνία προβλέπει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση μόνο αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Η μεν πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ της σύμβασης, η ένταξή της και στους δυο οργανισμούς θα γίνει όμως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά πως είναι άκυρη εάν δεν πληρωθεί ο όρος της αναθεώρησης.
7. Με τη συμφωνία αυτή παίρνουμε πίσω την ιστορία μας, τα σύμβολα και την παράδοσή μας αφού στη συμφωνία η γειτονική χώρα αποδέχεται ρητά το διαχωρισμό μεταξύ των Ελλήνων Μακεδόνων, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού τους, τη γλώσσα τους και την περιοχή στην οποία διαβιούν από τη μία, και του λαού της εν λόγω χώρας με τη δική του ιστορία, γλωσσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά από την άλλη (βλ. άρθρο 7 παρακάτω).
8. Το όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της πΓΔΜ με την απαραίτητη αναθεώρηση. Παράλληλα, οι πάνω από 140 χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την εν λόγω χώρα με τον όρο Μακεδονία, θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως Βόρεια Μακεδονία.
9. Το όνομα διαχωρίζει απόλυτα την εν λόγω χώρα από την ελληνική Μακεδονία και τις τρεις περιφέρειές της (Ανατολική, Κεντρική, Δυτική).
10. Το τέλος του αλυτρωτισμού επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο καθώς παρέχονται εγγυήσεις με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ως προς την εξάλειψη, πρόληψη και καταστολή πάσης φύσεως αλυτρωτικής ρητορικής και ενεργειών είτε προέρχονται από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς.
11. Εξασφαλίσθηκε η απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών από το σύνταγμα της γείτονος. Για παράδειγμα, α) αντικαθιστούν το άρθρο για τη στήριξη της ομογένειάς τους, με πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου κεφαλαίου στο Ελληνικό Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό αφαιρούνται οι αναφορές σε προστασία ‘’μακεδονικών μειονοτήτων’’ σε γειτονικές χώρες β) αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων απαλείφοντας οποιεσδήποτε προβληματικές αναφορές, γ) αφαιρούνται οποιεσδήποτε ακόμα και έμμεσες ιστορικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις στο προοίμιο του Συντάγματος.
12. Η συμφωνία προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Ο ανωτέρω ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα, άρα αποτελεί σαφή βελτίωση.

Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja».

Σημειώνεται ότι είναι διαφορετικός ο όρος «ιθαγένεια/υπηκοότητα» (nationality) από τον όρο εθνότητα (ethnicity). Συνεπώς, η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος, αλλά το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γείτονος. Mε το άρθρο 7 της συμφωνίας κατοχυρώνεται ότι οι πολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσδιορίζουν τους γείτονές μας με όποιο όρο χρησιμοποιούν. (βλ. άρθρο 7 παρακάτω)
13. Οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους. Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ ο Ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας – πΓΔΜ).
14. Παρά το γεγονός ότι η γλώσσα «Macedonian language» είχε αναγνωριστεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ ήδη από το 1977, η στη συμφωνία εμπεριέχεται η πρόσθετη σαφής διατύπωση ότι ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, καθώς και η ρητή καταγραφή ότι η γλώσσα αυτή διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά.
15. Όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί κρατικών και ευρύτερα δημοσίων, οργάνων καθώς και ομογενειακών/πολιτιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος θα καθορίζονται με τον όρο «της Βόρειας Μακεδονίας» με ταυτόχρονη κατάργηση του προσδιορισμού «της Μακεδονίας».
16. Καθιερώνεται Ομάδα εργασίας ειδικών η οποία από το 2019 και μέσα σε 3 χρόνια θα πρέπει να διευθετήσει θέματα εμπορικών σημάτων.

Μην υπογράψεις τη συμφωνία (21:13)

Απορρίπτει, όπως αναμενόταν, τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, κάνει λόγο για κακή συμφωνία, κατηγορεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και καλεί τον πρωθυπουργό να μην την υπογράψει.

Αναλυτικά:

Ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα. Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του. Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή.

Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του.

Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη.

Για την ουσία της συμφωνίας, και με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα, έχω να πω μόνο τούτο: Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση.

Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο.

Επιπλέον μία κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη.

Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω: Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία

Ικανοποίηση και στο NATO (21:01)
Τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας χαιρετίζει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Χαιρετίζω θερμά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ για την επίλυση της διαφωνίας για την ονομασία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Αυτή η ιστορική συμφωνία αποδεικνύει την πολυετή υπομονετική διπλωματία και την προθυμία αυτών των δύο ηγετών να λύσουν μια διαμάχη που επηρέασε την περιοχή για πολύ καιρό.
Αυτό θα θέσει τα Σκόπια σε πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και θα συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια.

Χαιρετίζει ο Μάθιου Νίμιτς (20:41)
Την ικανοποίησή του εξέφρασε με γραπτή του δήλωση ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Μάθιου Νίμιτς.

Μάθιου Νίμιτς

Ο κ. Νίμιτς χαιρέτισε τις ανακοινώσεις των δύο πρωθυπουργών σχετικά με την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια περίοδο ενισχυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ των λαών τους. Στο πλαίσιο αυτό, με ενθαρρύνει η αφοσίωση και των δύο κυβερνήσεων για την επίτευξη αμοιβαίων οφελών για όλους τους πολίτες τους μέσω της δημιουργίας μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ως βάσης για εντατική συνεργασία σε όλους τους τομείς», αναφέρει στη δήλωσή του ο διεθνής μεσολαβητής.

Αναφερόμενος στον δικό του ρόλο για περισσότερα από 20 χρόνια, είπε πως ήταν τιμή του να είναι διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο μερών και απέτισε φόρο τιμής στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την ακλόνητη υποστήριξη και το βαθύ του ενδιαφέρον, καθώς σε άλλους συναδέλφους του στον ΟΗΕ για την πολύτιμη συμβολή τους στη διαδικασία. Αναφέρθηκε επίσης και στον αείμνηστο προκάτοχό του Σάιρους Βανς «του οποίου το σημαντικό έργο στα Βαλκάνια είχε διαρκή συμβολή στην ειρήνη στην περιοχή αυτή».

Καταλήγοντας, ο Μάθιου Νίμιτς συγχαίρει ιδιαίτερα τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Πάνω απ 'όλα, θέλω να συγχαρώ και να επιδοκιμάσω τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Ντιμιτρόφ και Κοτζιά, οι οποίοι έχουν επιδείξει ηγεσία, όραμα και αποφασιστικότητα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ποτέ δεν παραιτήθηκαν των προσπαθειών τους να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελή λύση για τις χώρες τους, αλλά επίσης και για την ευρύτερη περιοχή».

Θα κάνει ό,τι μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία (20:38)

Ο Βασίλης Λεβέντης, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό επανέλαβε την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» και προσέθεσε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία.

«Πράσινο φως» στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση (20:36)

Αιχμηρός ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό για το Μακεδονικό.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΚΚΕ ο κ. Κουτσούμπας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι, «με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στη FYROM για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Από αυτήν την άποψη, δίνει "πράσινο φως" στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή».

Επισήμανε δε ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας είναι στον αέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία.

Ακόμα, ο γγ του ΚΚΕ επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι, «με αυτή τη συμφωνία, παραμένει το "σπέρμα" του αλυτρωτισμού, που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της FYROM περί "Μακεδόνα πολίτη" και "Μακεδονικής γλώσσας"».

Το αδύνατο έγινε δυνατό (20:27)
Συγχαρητήρια από τον Ντόναλντ Τουσκ στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ

Ζάεφ: Δεν θα υπάρχει πλέον ΠΓΔΜ (20:21)

Διάγγελμα απηύθυνε και ο Ζόραν Ζάεφ πλαισιωμένος από μέλη της κυβέρνησης τους και μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:

Μια αξιοπρεπής ιστορική λύση στο θέμα της ονομασίας, η οποία θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» μεταφρασμένη σε όλες της γλώσσες για erga omnes.
Ενδυναμώνουμε τη μακεδονική ταυτότητα. Η μακεδονική γλώσσα προστατεύεται, δεν υπάρχει πλέον ΠΓΔΜ. Δεν θα υπάρχουν συμφωνίες όπου θα αποφεύγεται η μακεδονική γλώσσα.

Είναι τεράστια τα οφέλη, που υπόσχονται σταθερότητα και ευημερία για τους πολίτες.

Η συμφωνία θα παρουσιαστεί σε όλους τους θεσμούς της χώρας, αφού γίνει η επικύρωση στην Ελλάδα, θα σταλεί επιστολή στο ΝΑΤΟ για να ενημερωθεί η συμμαχία ότι δεν υπάρχει εμπόδιο να προσκληθεί η χώρα.

Επιστολή θα σταλεί και στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για να οριστεί ημερομηνία ένταξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Εάν η Ελλάδα δεν επικυρώσει τη συμφωνία. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει από την αρχή.
Δημοψήφισμα για τη συμφωνία θα γίνει το φθινόπωρο. Λύνεται μία διαφωνία που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την απομόνωση.
«Μεγάλη διπλωματική νίκη και ιστορική ευκαιρία» (20:12)

Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ και τη σημασία της για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή περιέγραψε με σαφήνεια ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το νέο όνομα της γειτονικής χώρας είναι Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και η χρήση της είναι erga omnes.

Αναλυτικά όλο το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα:

Severna Makedonija η νέα ονομασία (20:03)
Το όνομα Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) είναι αυτό που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ όπως ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: Η Εφημερίδα των συντακτών