Την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Oι εκλογές θα γίνουν στις 24 Ιουνίου, πολύ νωρίτερα δηλαδή και από την πρόταση του αρχηγού του Εθνικιστικού Κόμματος Ντ. Μπαχτσελί, ο οποίος είχε προτείνει ως ημερομηνία την 26η Αυγούστου.

 

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον κ. Μπαχτσελί και η σύσκεψη, επί 2,5 ώρες, του κ. Ερντογάν με τα αρμόδια όργανα του κόμματός του. Στις δηλώσεις του, ο τελευταίος εξήγησε την κίνηση αυτή, επικαλούμενος τις έκτακτες εξελίξεις στην Συρία αλλά και την οικονομική κατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι το συριακό και οι εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή πιέζουν τη χώρα και η οικονομία απαιτεί σημαντικές αποφάσεις από την κυβέρνηση.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι χθες, το κυβερνών κόμμα δήλωνε ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές και αυτό είναι η αρχή του κόμματος, δήλωναν αξιωματούχοι της κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν.

 

Ο 70χρονος Μπαχτσελί, που παλαιότερα επέκρινε δριμύτατα τον Ερντογάν, είναι πλέον ένας από τους κυριότερους συμμάχους του. Το MHP και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου έχουν συνάψει συμφωνία εκλογικής συνεργασίας ενόψει των επόμενων εκλογών.

 

Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ταχύτατα να περάσουν από την Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου προεδρικού συστήματος, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Νομικοί τονίζουν ότι ίσως κάποιοι νόμοι να μην προλάβουν να ψηφιστούν από τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου.

 

Στην ανακοίνωση που έκανε στις 4 το απόγευμα, ο Τούρκος πρόεδρος αιτιολόγησε την απόφαση του να δεχθεί την πρόταση του Μπαχτσελί, τονίζοντας πως το κόμμα του ήταν πεπεισμένο ότι πρέπει να εξαντληθεί η εντολή του λαού, καθώς το νέο προεδρικό σύστημα που εγκρίθηκε με το περσινό δημοψήφισμα, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι τις εκλογές του 2019, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα η παρούσα διοίκηση να δυσλειτουργεί.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ