Facebook: Έχουν υποκλαπεί δεδομένα 2,2 δις χρηστών

Facebook: Έχουν υποκλαπεί δεδομένα 2,2 δις χρηστών

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αποκάλυψε πριν λίγες ώρες ότι και οι 2,2 δισεκατομμύρια χρήστες του κοινωνικού δικτύου θα πρέπει να υποθέσουν ότι τα δεδομένα τους έχουν υποκλαπεί από τρίτους.

Η πηγή αυτής της ευπάθειας είναι η λειτουργία αναζήτησης στο Facebook, η οποία επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αναζητήσει τους χρήστες μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή των αριθμών τηλεφώνου τους. Οι χρήστες συμμετέχουν σε αυτό, μέσω μιας επιλογής που επιτρέπει την εμφάνιση των ονομάτων τους σε αναζητήσεις. Οι ρυθμίσεις ασφαλείας έχουν αυτή την επιλογή ενεργοποιημένη από προεπιλογή.

Σε δημοσίευση στο blog του Facebook o επικεφαλής τεχνολογίας, Μάικ Σρόπφερ, υπαινίσσεται το μέγεθος του προβλήματος:

«Ωστόσο, κακόβουλοι λογαριασμοί τρίτων έχουν καταχραστεί αυτές τις λειτουργίες για να συνδέσουν τις πληροφορίες του δημόσιου προφίλ, υποβάλλοντας τους αριθμούς τηλεφώνου ή τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν ήδη μέσω αναζήτησης και ανάκτησης λογαριασμών. Δεδομένης της κλίμακας και της πολύπλοκης δραστηριότητας που είδαμε, πιστεύουμε ότι οι πληροφορίες των περισσότερων προφίλ έχουν διαρρεύσει με αυτό τον τρόπο.»

Ο Ζούκερμπεργκ επιβεβαίωσε το πόσο εκτεθειμένους είχε αφήσει τους χρήστες του το Facebook, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, όπως αναφέρει το TNW. «Θα υποθέσω ότι εάν είχατε αυτή τη ρύθμιση ενεργοποιημένη κάποιος θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στις δημόσιες πληροφορίες σας με κάποιο τρόπο», είπε.

Μερικές ώρες πιο πριν το Facebook είχε ανακοινώσει ότι η Cambridge Analytica ενδέχεται να είχε αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών και όχι μόνο 50 εκατομμυρίων, όπως ήταν η πρώτη εκτίμηση.

Στο blog του Facebook ο Σρόπφερ το επαλήθευσε λέγοντας πως πιστεύει «ότι οι προσωπικές πληροφορίες έως και 87 εκατομμυρίων χρηστών – οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ – αποκτήθηκαν αθέμιτα από την Cambridge Analytica».

Όταν ο Ζούκερμπεργκ ρωτήθηκε για τον αριθμό των 87 εκατομμυρίων που δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι αυτός είναι ο μέγιστος αριθμός. Δήλωσε, επίσης, ότι αισθάνεται υπεύθυνος για τα σφάλματα της εταιρείας του και ότι ελπίζει να μάθει από αυτά για να προχωρήσει. Όταν ρωτήθηκε αν εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό του ως το καλύτερο άτομο για να διευθύνει την εταιρεία, είπε: «Ναι.»

Πηγή: Διάλογος