Τα παγκόσμια αποθέματα λιθίου και κοβαλτίου, των βασικών στοιχείων για την παραγωγή μπαταριών, θα φτάσουν σε κρίσιμο επίπεδο μέχρι το 2050, σύμφωνα με ανάλυση ερευνητών του Ινστιτούτου Helmholtz Ulm (HIU) στη Γερμανία.
Η ερευνητική ομάδα προτείνει ότι οι τεχνολογίες μπαταριών χωρίς κοβάλτιο, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών που βασίζονται σε μη κρίσιμα στοιχεία όπως το νάτριο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και το αλουμίνιο, αποτελούν τον καλύτερο τρόπο αποφυγής μακροπρόθεσμων προβλημάτων εφοδιασμού.
Εκτός από το λίθιο που λειτουργεί ως φορέας φορτίου, το κοβάλτιο αποτελεί επίσης θεμελιώδες συστατικό της καθόδου στις υπάρχουσες μπαταρίες ιόντων λιθίου, καθορίζοντας την υψηλή πυκνότητα ενέργειας και ισχύος καθώς και τη μεγάλη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, αυτό το στοιχείο αντιμετωπίζει προβλήματα διαθεσιμότητας αλλά και τοξικότητας.
Η ανάλυση δείχνει ότι έως το 2050 για διάφορες εφαρμογές μπαταριών είναι πιθανό να σημειωθεί έλλειψη και αύξηση των τιμών του κοβαλτίου, καθώς η ζήτηση κοβαλτίου από τις μπαταρίες μπορεί να είναι διπλάσια από τα σημερινά αποθεματικά.
Αντίθετα, τα σημερινά αποθέματα λιθίου είναι σε υψηλότερη διαθεσιμότητα, αλλά η παραγωγή θα πρέπει να αναβαθμιστεί σημαντικά, ενδεχομένως πάνω από δέκα φορές, ώστε να καλύψει τη μελλοντική ζήτηση.
Ωστόσο, και τα δύο στοιχεία χαρακτηρίζονται από ισχυρή γεωγραφική συγκέντρωση, ιδίως σε χώρες με μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια. Αυτό δημιουργεί ανησυχίες για πιθανή έλλειψη και σχετική αύξηση των τιμών στο μέλλον.
Τέλος, η μελέτη συνιστά τη δημιουργία μίας οικονομίας μπαταρίας με υψηλό ρυθμό ανακύκλωσης, για τη μείωση της πίεσης σε κρίσιμα υλικά όπως το λίθιο και το κοβάλτιο.
Πηγή: Ναυτεμπορική