Νότια Αφρική: Σε κατάσταση εθνικής καταστροφής εν μέσω κρίσης νερού

Νότια Αφρική: Σε κατάσταση εθνικής καταστροφής εν μέσω κρίσης νερού

Η Νότια Αφρική κήρυξε κατάσταση εθνικής καταστροφής λόγω της σοβαρής ξηρασίας που πλήττει τη χώρα.

Η κήρυξη της κατάστασης εθνικής καταστροφής επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναλάβει τις προσπάθειες ανακούφισης, γεγονός που σημαίνει επίσης ότι θα υπάρχουν περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Αν και η ημέρα που το νερό στο Κέιπ Τάουν αναμένεται να εξαντληθεί μετακινήθηκε λίγο αργότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και τοποθετείται πλέον στις 4 Ιουνίου, η αφρικανική χώρα επανεξέτασε το μέγεθος της ξηρασίας και διαπίστωσε ότι έχει φτάσει σε διαστάσεις καταστροφής.

Η ξηρασία που πυροδοτήθηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο και επιδεινώθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει καταστρέψει τμήματα της χώρας, με την πόλη του Κέιπ Τάουν, που φιλοξενεί πάνω από τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους, να αντιμετωπίζει την χειρότερη κρίση λειψυδρίας στην ιστορία του.

Η κατανάλωση νερού στη Νότια Αφρική μειώθηκε κατά περίπου 630 εκατομμύρια λίτρα την ημέρα χάρις στις προσπάθειες των κατοίκων που εργάστηκαν σκληρά για να μειώσουν τη χρήση τους. Η χρήση ανά άτομο έχει περιοριστεί στα 60 λίτρα νερού την ημέρα. Τα ξενοδοχεία έχουν συνεισφέρει επίσης στον αγώνα, ζητώντας από τους επισκέπτες τους η διάρκεια των ντους να είναι κάτω από δύο λεπτά, και τα εστιατόρια έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν τραπεζομάντηλα και γυαλικά για να μειωθεί η ανάγκη χρήσης των πλυντηρίων.

Ακόμη και έτσι, από τις 4 Ιουνίου, οι κάτοικοι θα πρέπει να σχηματίζουν ουρές σε στρατιωτικά σημεία ελέγχου για να λαμβάνουν την ποσότητα νερού που τους αναλογεί. Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι η συνεχιζόμενη ξηρασία μπορεί να βλάψει τη βιομηχανική και γεωργική παραγωγή της χώρας.

Πηγή: Ναυτεμπορική