Ο Αυστριακός σκηνοθέτης Michael Haneke, βραβευμένος δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, εκτιμά ότι το κίνημα #Metoo, που καταγγέλλει τις σεξουαλικές καταχρήσεις, μπορεί να μετατραπεί σε «κυνήγι μαγισσών» και να καταλήξει σ' έναν νέο «πουριτανισμό», βλαβερό για τη δημιουργία.

 

«Αυτός ο νέος πουριτανισμός, με αποτυπωμένο ένα μίσος για τους άνδρες, που έρχεται με τα απόνερα του κινήματος #Metoo, με ανησυχεί», εκτιμά ο 75χρονος σκηνοθέτης σε συνέντευξή του.

 


«Ως καλλιτέχνες, αρχίζουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον φόβο μπροστά σ' αυτή τη σταυροφορία εναντίον κάθε μορφής ερωτισμού», λέει ο κινηματογραφιστής, σύμφωνα με τον οποίο «’’Η αυτοκρατορία των αισθήσεων’’ του Nagisa Oshima, μια από τις πιο βαθιές ταινίες πάνω στη σεξουαλικότητα, δεν θα μπορούσε πια να γυριστεί σήμερα».

 

«Ασφαλώς, κάθε μορφή βιασμού ή σεξουαλικού καταναγκασμού πρέπει να τιμωρείται. Όμως, βρίσκω απεχθείς την υστερία και τις καταδίκες χωρίς δίκη, τις οποίες παρακολουθούμε σήμερα», υπογραμμίζει ο Haneke, υπαινισσόμενος τις πολυάριθμες κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί στο επάγγελμα.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «απερίσκεπτος εκνευρισμός» που εκδηλώνεται έτσι, «καταστρέφει τη ζωή ανθρώπων, παρόλο που δεν προσφέρεται καμιά απόδειξη. Οι άνθρωποι δολοφονούνται από τα μέσα ενημέρωσης, ζωές και καριέρες καταστρέφονται». «Οι ύποπτοι ηθοποιοί εξαλείφονται από ταινίες και σειρές για να μην υπάρξει ο κίνδυνος να χαθούν θεατές», υπενθυμίζει.

 

 


Στην πραγματικότητα, όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση, αυτό το κλίμα «κυνηγιού μαγισσών» καθιστά «ακόμη δυσκολότερη οποιαδήποτε διερεύνηση αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος», εκτιμά ο σκηνοθέτης της «Λευκής κορδέλας» (Χρυσός Φοίνικας 2009) και της «Αγάπης» (Χρυσός Φοίνικας και ένα Όσκαρ το 2012), ο οποίος ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι θα γυρίσει την πρώτη τηλεοπτική σειρά του, με τίτλο «Kelvin's Book».

 

Πηγή: naftemporiki.gr