Ενας στους τέσσερις ζει με τον φόβο του πλειστηριασμού

Ενας στους τέσσερις ζει με τον φόβο του πλειστηριασμού

Με το φόβο ότι μπορούν να χάσουν τα σπίτια τους ζουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Δανειακές υποχρεώσεις που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες αλλά και χρέη προς την Εφορία έχουν γίνει θηλιά στο λαιμό για το 25% των ελληνικών νοικοκυριών που ζει με τον τρόμο του πλειστηριασμού. Την ίδια ώρα η κουτσουρεμένη σύνταξη έχει γίνει η βασική πηγή εισοδήματος για το ένα στα δυο νοικοκυριά και μόλις το 3,1% του συνόλου δηλώνει ότι μπόρεσε να αποταμιεύσει τη χρόνια που πέρασε.

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ- Δεκέμβριος 2017 που παρουσιάστηκε σήμερα η οποία σημειώνει ότι φαίνεται μια σταθεροποίηση της οικονομίας και της κατανάλωσης με χαμηλές προσδοκίες όμως για το μέλλον τα ελληνικά νοικοκυριά υποφέρουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά (34,2%) δηλώνει ότι διαβιώνει με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ ενώ το 62,4% των νοικοκυριών είχε μείωση των εισοδημάτων το 2017 σε σχέση με το 2016. Η οικονομική συρρίκνωση μάλιστα έχει γιγαντώσει το φαινόμενο της εισοδηματικής επισφάλειας με αποτέλεσμα πάνω από το 60% των νοικοκυριών να δηλώνει αδυναμία να καλύψει μια έκτακτη ανάγκη πληρωμής 500 ευρώ, εκ των οποίων για τα δυο στα δέκα νοικοκυριά να φαντάζει έως και αδύνατο.

Οι σημαντικές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά οδηγεί επίσης πάνω από 6 στα 10 νοικοκυριά να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την επιβίωση τους, με τα πολυμελή νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο προβλήματα. Οι περικοπές αφορούν ακόμα και την κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με την υγεία. Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ένδυσης- υπόδησης (61,3%), στις εξόδους (48,3%) στα είδη διατροφής (40,2%) και τα οικιακά είδη (40,1%),που συνδέεται με μεταβολή καταναλωτικών προτύπων στην κατανάλωση χαμηλότερης ποιότητας αγαθών.

Όσο για τις υποχρεώσεις το 19,6% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ το 55,6% αυτών των οφειλετών έχει υπαχθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση, ένδειξη ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών βρίσκεται σε μια πάγια αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών και αναζητά λύσεις παρατείνοντας τους χρόνους αποπληρωμής.

Επιπλέον το 31,1% ποσοστό αυξημένο σε σχέση με πέρσι (27,3% το Δεκέμβριο 2016) των νοικοκυριών με δανειακές υποχρεώσεις έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες , περίπου 450,000 νοικοκυριά ενώ το 25% των νοικοκυριών εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος, και επιπρόσθετα το 14,8% των νοικοκυριών με ιδιόκτητο ακίνητο δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους για τα ακίνητα που διαθέτει (ΕΝΦΙΑ).

Οι οφειλές προς τράπεζες είναι ένα πρόβλημα έντονο με το 32,2% να εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις το επόμενο έτος και το 1 στα 5 (18,6%) νοικοκυριά να εκφράζει φόβο για απώλεια της κατοικίας τους εξ αιτίας των συσσωρευμένων υποχρεώσεων που ήδη έχουν.

Η ετήσια έρευνα διεξάγεται από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE από το Δεκέμβριο του 2012. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.006 αντιπροσωπευτικά επιλεγμένων νοικοκυριών από όλη την Ελλάδα στο διάστημα 15 με 21 Νοεμβρίου 2017.

Πηγή: Κέρδος online