Πρόβλημα με τα τηλεοπτικά στην super league

Πρόβλημα με τα τηλεοπτικά στην super league

Το 2006 μετά βαΐων και κλαδών αναγγέλθηκε ο περίφημος συνεταιρισμός ομάδων (Σούπερ Λίγκα) και υπόσχονταν νέες και καλύτερες ημέρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ενας συνεταιρισμός που στην ουσία το μοναδικό πράγμα που τον ένωνε ήταν η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Αυτός ο συνδετικός κρίκος τους τελευταίους μήνες έχει σπάσει και βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να κοπεί εντελώς κάτι που αυτομάτως θα σημάνει το τέλος του συνεταιρισμού και τον κίνδυνο αφανισμού πάρα πολλών ομάδων.

Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 15η Ιανουαρίου μέχρι την οποία οι ΠΑΕ θα πρέπει να δώσουν την απάντησή τους στη NOVA για το να αποδέχονται ή όχι την πρόταση του συνδρομητικού καναλιού για τα 30 εκατ. ευρώ που τους προσφέρει ώστε να ανανεωθεί η συμφωνία για τις 15 ομάδες.

Ηδη ο ΠΑΟΚ έχει διαχωρίσει τη θέση του και έχει βγει εκτός συμφωνίας και με αγωνία αναμένεται η απόφαση των υπολοίπων.

Το κλίμα δεν είναι καλό από το καλοκαίρι, καθώς το συνδρομητικό κανάλι με όλους τους τρόπους εγείρει θέματα που έχουν να κάνουν με τη μη ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος και με την ανάγκη για εξορθολογισμό των οικονομικών δεδομένων της συμφωνίας, ενώ από την άλλη πλευρά οι ΠΑΕ ζητούν επιμόνως περισσότερα χρήματα και αυτά θέτουν ως πρώτο θέμα συζήτησης στην ατζέντα. Μπορεί και οι δύο πλευρές το καλοκαίρι να έχουν βήματα υποχώρησης, αλλά φαίνεται πως η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα και δεν γίνεται να συνεχιστεί η αναβλητικότητα στις αποφάσεις.

Η Νova μπορεί να δέχθηκε για τη φετινή χρονιά να μην υπάρχουν πλέι οφ, αλλά όχι μόνο ζητά την επιστροφή τους αλλά και να αναδεικνύεται μέσω αυτών και ο πρωταθλητής και όχι όπως τα ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, σε όλους τους τόνους έχει τονίσει πως η προσφορά που έχει καταθέσει προϋποθέτει και την παρουσία του Παναθηναϊκού.

Διαφορετικά αν οι «πράσινοι» δεν μπορέσουν να γλιτώσουν από τα οικονομικά προβλήματα που τους μαστίζουν, τότε τα πράγματα μπαίνουν σε μία διαφορετική και πολύ χειρότερη οικονομική βάση.

Αν τελικά οι ΠΑΕ δεν συμφωνήσουν και ακολουθήσουν την επιλογή του ΠΑΟΚ, το διαζύγιο είναι μονόδρομος και κάθε ΠΑΕ θα διαπραγματεύεται μόνη της το τηλεοπτικό της μέλλον, κάτι που μπορεί να ευνοήσει τους δυνατούς, αλλά οπωσδήποτε η πλειοψηφία θα αντιμετωπίσει πάρα πολλά προβλήματα βιωσιμότητας έχοντας χάσει το μεγαλύτερο εγγυημένο έσοδό της.

Φυσικό επακόλουθο των παραπάνω θα είναι και η διάλυση του ποδοσφαιρικού συνεταιρισμού από τη στιγμή που δεν θα έχει τον μεγαλύτερο λόγο ύπαρξής του.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, Μιχάλης Μαρδάς