Προσοχή! Αυξάνονται τα εμφράγματα ακόμη και στις γυναίκες στην Ελλάδα

Προσοχή! Αυξάνονται τα εμφράγματα ακόμη και στις γυναίκες στην Ελλάδα

Σημαντική αύξηση των εμφραγμάτων παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με τις γυναίκες να πλησιάζουν αριθμητικά τους άνδρες, κάτι που δεν συνέβαινε τα παλαιότερα έτη, σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε.) Στέφανο Φούσα, ο οποίος αναφέρθηκε στα νεότερα δεδομένα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αφορμή το 38ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο που θα γίνει αυτέ στις μέρες στην Αθήνα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φούσας, έχουν αυξηθεί κατά 3 φορές τα εμφράγματα, ειδικά σε άτομα που δεν έχουν ασφαλιστική δυνατότητα. «Έχουμε 7 αιφνίδιους θανάτους κάθε μέρα μόνο στην Αττική» τόνισε ο κ. Φούσας. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε 24.000 εμφράγματα στη χώρα μας με 7.000 περιστατικά αιφνίδιου θανάτου που στην πλειονότητά τους αφορούν οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, το οποίο επιπλέκεται με θανατηφόρο αρρυθμία και προκαλεί καρδιακή ανακοπή.

Θα μπορούσαμε, όπως ανέφερε ο κ. Φούσας, στο 80% των περιπτώσεων να έχουμε ίαση. Αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν εκπαιδεύσουμε τους ασθενείς ως προς την προσέλευση τους στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει η Καρδιολογική Εταιρεία, το 70% των ατόμων που υφίστανται οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου καθυστερούν σημαντικά να πάνε σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Καρδιολογικής Εταιρείας, το 60% των ατόμων που παθαίνουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν έχουν καρδιαγγειακό ιστορικό, γι' αυτό ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των περιστατικών αυτών είναι η χρήση απινιδωτή. Η κλήση του ΕΚΑΒ είναι ως εκ τούτου απαραίτητη καθώς τα ασθενοφόρα διαθέτουν απινιδωτή.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Ιωάννης Κανακάκης τόνισε ότι δεν είναι λύση η ύπαρξη αιμοδυναμικών εργαστηρίων, όπως νομίζουν πολλοί. Ήδη, όπως είπε, στην Ελλάδα έχουμε 60 αιμοδυναμικά εργαστήρια περισσότερα από κάθε άλλη χώρα. Το πρόβλημα έγκειται στην έγκαιρη αντίδραση από μέρους του ασθενούς και στη διασύνδεση των γιατρών όλης της χώρας μέσω τηλεϊατρικής με κάποιο αιμοδυναμικό εργαστήριο. «Μπορούμε να προλάβουμε καταστάσεις, αλλά δυστυχώς έχουμε καθυστερημένη δράση από τον ίδιο τον ασθενή» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ένα άλλο μεγάλο λάθος είναι ότι πολλοί ασθενείς προτιμούν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με το αυτοκίνητό τους ή το αυτοκίνητο κάποιου δικούς τους ανθρώπου. Μόνο το ΕΚΑΒ όμως διαθέτει τα απαραίτητα μηχανήματα για να αντιμετωπισθεί το έμφραγμα. Και το έμφραγμα, όπως έχουν δείξει τα στοιχεία καταγραφής, πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που θα συμβεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «STENT FOR LIFE» που σκοπό έχει την ελάττωση της θνητότητας και νοσηρότητας των ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε επεμβατικές θεραπείες που σώζουν ζωές.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του «STENT FOR LIFE», οι ειδικοί συμβουλεύουν να γίνεται χρήση του ΕΚΑΒ καλώντας βοήθεια στο 166 για την Ελλάδα ή στο 112, τον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης, από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.

Τοποθέτηση απινιδωτών

Στις άμεσες προτεραιότητες της Ε.Κ.Ε και του «STENT FOR LIFE» είναι η δημιουργία δικτύων αντιμετώπισης του εμφράγματος στις περιφέρειες της χώρας και η ανάπτυξη της προνοσοκομειακής διάγνωσης των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια τοποθέτησης απινιδωτών στην επαρχία. Η πρώτη τοποθέτηση 60 αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών έγινε στην πόλη των Ιωαννίνων καθώς και στα περίχωρα της, με στόχο να προλαμβάνονται τα εμφράγματα.

Πηγή: Ναυτεμπορική, της Ανθής Αγγελοπούλου